Böngésző, kereső és oprendszer statisztikák

Februárban a böngészők terén folytatódtak az eddigi trendek, azaz tovább nőtt a Firefox, és tovább zsugorodott az Internet Explorer részesedése. Az Apple Safari-ja visszaesést könyvelhetett el, a Google Chrome pedig nagyobb szeletet hasított ki a tortából.

Böngésző, kereső és oprendszer statisztikák

Februárban a böngészők terén folytatódtak az eddigi trendek, azaz tovább nőtt a Firefox, és tovább zsugorodott az Internet Explorer részesedése. Az Apple Safari-ja visszaesést könyvelhetett el, a Google Chrome pedig nagyobb szeletet hasított ki a tortából.

A Net Applications havonta készíti el jelentéseit az internetes keresők, böngészők és asztali és mobil operációs rendszerek piaci részesedéséről. Már többször is igénybe vettük az oldal szolgáltatásait (decemberi, januári adatok), ezért bátorkodunk most is kielemezni a múlt havi információkat.

Februárban folytatódott az eddigi trend a két legnépszerűbb böngésző között, azaz az Internet Explorer fokozatos visszaszorulásának, és a Firefox előretörésének vagyunk szemtanúi. Az elmúlt hónapokban azonban mintha a helyzet kicsit kezdene "konszolidálódni". A Firefox nem képes ugyanolyan ütemben részesedést szerezni, mint mondjuk tavaly április-májusban tudott (1 hónap alatt 0,7 %), az Internet Explorer csökkenése pedig egyre lassabb ütemű. A Safari a múlt hónaphoz képest 0,29 százalékot esett vissza, a Google Chrome pedig 1,12 százalékról 1,15 százalékra tornázta fel magát. Mondhatjuk azt is, hogy a múlt hónap nem igazán hozott nagy változást.

A keresőmotorok terén a legnépszerűbb Google az elmúlt hónapban tovább tudta növelni részesedését a Yahoo, AOL és Ask kárára. Egyedül az MSN és a Microsoft Live Search tudott térnyerést felmutatni, az előbbi jelentéktelen 0,02 százalékkal, az utóbbi pedig 0,06 százalékkal nagyobb szeletet harapott ki a keresőmotorok tortájából.

Az operációs rendszerek közül a Windows XP részesedése csökkent, bár nem annyira mint a korábbi hónapokban, a Vista-é pedig nőtt, szintén a korábbinál lassabb ütemben. A 10.5-ös Mac OS X elég szép, 0,36 százalékos növekedést tud felmutatni, ami mindenféleképpen jelentős eredmény, a Linux-ról pedig elmondhatjuk hogy az elmúlt négy hónapban a 0,8-0,9 százalékos sávban mozgott.

Érdemes még az operációs rendszerek terén egy pillantást vetni a Windows 7-re. Mint az a grafikonból látható, még a bétaverzió megjelenése előtt már körülbelül 0,01 százalékos részesedéssel rendelkezett, ami többek között a torrent-oldalakra kiszivárgott változatnak köszönhető. A hivatalos kiadás után pedig elég szép növekedés figyelhető meg, egy hónap alatt 0,03 százalékról 0,23-ra tornázta fel magát a Microsoft üdvöskéje.

A mobil eszközök szegmense is tartogat pár meglepetést. Az operációs rendszerek terén a legnépszerűbb az iPhone, ezt követi jóval lemaradva a Java, Windows Mobile, Symbian és Android. Érdekes, hogy az Android viszonylag fiatal léte ellenére is majdnem akkora részesedést birtokol, mint a több éve piacon lévő Windows Mobile vagy Symbian. Ez mindenféleképpen a Google Android sikerét példázza. Az ábra mindössze azért sarkított némileg, mert nem azt jelenti, hogy az okostelefonok piacán mekkora részt tudhat magáénak az iPhone (mert úgy nézve azért messze nem ekkorát), de a sűrűn netezésre is használt mobilok között bizony ennyire jól áll.

A hordozható okostelefonokon és PDA-kon jelenleg a legnépszerűbb böngésző az Apple Safari, ami után sorban, jóval leszakadva jön az Opera Mini és a Microsoft Internet Explorer. Ez az eredmény főleg az iPhone elterjedésének köszönhető.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward