Böngésző épül a Facebook alkalmazásba

A tesztelés alatt álló funkció egyre komplexebb, nemcsak a tartalmak megnyitására szolgál, hanem bármilyen weblap meglátogatható benne.

Böngésző épül a Facebook alkalmazásba

A Facebook szinte minden fejlesztésével arra törekszik, hogy a felhasználóknak minél kevesebb alkalommal kelljen elhagynia a vállalat programját, illetve programjait, hiszen több applikációval is szolgál. Ennek érdekében jöhetett létre a mostani újítás is, ami lassan talán már túl is nő az eredeti célján.

A napokban kiderült, hogy a Facebook már több mint egy hónapja (december eleje óta) teljes erőbedobással teszteli a kliensen belüli böngészőjét. Ennek az új funkciónak köszönhetően a felhasználók bármilyen linket megnyithatnak pillanatok alatt a Facebook programján belül, nem kell átlépni ehhez a művelethez egy másik applikációba. Ez a manőver egy felsőkategóriás gépnél ugyan nem jelent komolyabb gondot, de gyengébb eszközökön sokszor kellemetlenségeket okozhat. Ha elkészül a közösségi oldal beépített böngészője, akkor minden linket egyetlen érintéssel nyithatnak meg a felhasználók az app elhagyása, más programok indítás nélkül. Hasonló lehetőséget már most is biztosít a Facebook az Instant Articles szolgáltatás keretében, ám az megint más tészta. Az Intant Articles kifejezetten hírek számára született meg, és úgymond egy speciális „célszerszám”, a beépített böngésző pedig bármi megnyitására alkalmas, és nemcsak az oldalak lényegi tartalmát vonja ki, hanem rendesen betölti a weblapot mindennel együtt – szóval nem kell a reklámbevételek kiesésétől tartani.

A tesztelés alatt álló újítás meglehetősen pozitív fogadtatásban részesülhet. Eddig nem sokat tudunk róla, de egészen ügyes megoldásnak ígérkezik, talán a kelleténél is több lehetőség bújik majd meg benne. A tesztek kezdetéhez képest már nemcsak, hogy meg lehet nyitni benne a mások által megosztott honlapokat, hanem el is lehet belőle navigálni más weboldalakra. A beépített böngésző fel lett vértezve saját címsorral, ahol bármilyen URL bepötyöghető, valamint az ablak aljára a vissza és előre gombok, és a népszerűséget jelző felület mellé, került egy könyvjelző ikon is. Arra egyelőre nem derült fény, hogy ezzel csak meg lehet jelölni a tetszetős tartalmakat, vagy esetleg offline olvasásra is lehet menteni dolgokat. Található még a böngésző alján egy beállítások rész is, de arról egyelőre nincs információnk, hogy ez milyen opciókat rejt. Egyébként bármilyen weblapot egyetlen érintéssel megoszthat majd a felhasználó a saját hírfolyamán, avagy közvetlenül másoknak címezve, de mivel a Facebookról van szó, ez a képesség aligha ér bárkit meglepetésként.

A beépített böngésző jót tesz a Facebook alkalmazásnak, hiszen ezáltal lassan teljesen rabul ejti a felhasználóit. Ráadásul ennek komolyabb pozitív kihatása is lehet, mint azt sokan gondolnák. Néhány felmérés szerint az emberek java csak a címeket és a Facebook felületén megjelenő egy-két soros előzetesek olvassák el a híreknél, cikkeknél, és azonnal a komment szekcióra ugranak, tehát a valódi tartalmat gyakorlatilag nem is ismerik meg. Ennek persze sok oka van, de az egyik legjelentősebbet abban látják a kutatást végzők, hogy túlságosan komplikált megnyitni az adott weboldalt. Tehát, ha a Facebook beintegrálja a böngészőt a saját alkalmazásába, akkor idővel talán egyre többen nyithatják meg a tartalmakat, és így tájékozottabbak lehetnek a felhasználók. Ez pedig értelemszerűen azt is eredményezheti, hogy minőségibb beszélgetések alakulhatnak ki a bejegyzések alatt.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a beépített böngésző teljesen átveszi-e a felhasználó által használt böngésző helyét a Facebookban, vagy lesz arra mód, hogy a jövőben is mindenki az általa kedvelt applikációt, teszem azt a Google Chrome-ot részesítse előnyben. Illetve még arról sincs semmilyen közelebbi hírünk, hogy mégis mikor debütálhat ez a funkció a publikus felhasználásra szánt Facebook applikációban – vélhetően hónapok kellenek még neki. Jelenleg még azt sem lehet biztosan kijelenteni, hogy az Androidot és az iOS-t egyaránt érinti-e az újítás, egyelőre ugyanis csak iOS-en van jelen a szolgáltatás, egyéb információnk pedig nincs róla.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward