Blade mobilok trióját leplezte le a ZTE

A ZTE egyszerre mutatta be a Blade X9, X5 és X3 modelleket. Az újdonságok jóformán a teljes középkategóriát lefedik.

Blade mobilok trióját leplezte le a ZTE

Tripla vagy semmi alapon a ZTE sokak örömére három új okostelefonról rántotta le a leplet. Az újdonságok triója a Blade X jelöléssel lett ellátva. A legolcsóbb a Blade X3 lesz, a legdrágábbnak a Blade X9 ígérkezik, az arany középutat pedig a ZTE Blade X5 jelenti. Hardveresen sok közös vonás nincs, ami egyaránt jellemezné mindegyik versenyzőt, de a szoftveres oldal azért ugyanaz: mindegyiken az Android 5.1 Lollipop fog szolgálatot teljesíteni, amit természetesen a ZTE ezúttal is a saját ízlésének megfelelően formált át.

ZTE Blade X9

A mobilok bemutatását kezdjük a legjobb képességekkel rendelkező készülékkel, a Blade X9-cel. Ez az okostelefon 5,5 hüvelykes megjelenítővel érkezik, a panel IPS technológiát és 1920 x 1080 képpontot vonultat fel, szóval aligha lehet majd panasz a képminőségére. A Blade X9 a sebességét tekintve is jól áll, ugyanis a Qualcomm Snapdragon 615 lapka került benne bevetésre. Ez a központi chip a nyolc Cortex-A53 magjával (big.LITTLE, 1 és 1,5 GHz) már igazán jó felhasználói élményről tud gondoskodni, legfeljebb a játékokkal lehet gondban, ugyanis az Adreno 405 és a Full HD kijelző azért már nem a legideálisabb páros. Az okostelefon rendszermemóriája 2 GB-os, ami a mindennapos használat során sok dologra elegendő lehet. A háttértár 16 GB-tal szolgál a jövendőbeli tulajdonosok számára, amit még tovább is lehet bővíteni microSD memóriakártya közbe iktatásával, ha a szükség úgy hozná. Természetesen 4G LTE hálózati modemmel felvértezve érkezik a Blade X9 – ez 150 Mbps-os letöltési sebességet támogat (Cat.4). A kapcsolati képességeinek listáján a 4G mellett van még 802.11 a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.1 modul, FM rádió és persze A-GPS vevő is. Kettő SIM kártya kezelésére lett felkészítve a mobilkészülék.

A Blade X9 remek minőségű a felépítését figyelembe véve, szóval már az első kézbevételnél jó benyomást fog tenni az érdeklődőkre. A fémes burkolat csak az előlapon törik meg. Az eszköz hátoldalára került egy ujjlenyomat-olvasó is, amit leginkább a kijelző felnyitásakor lehet kihasználni, de a jelszavak is helyettesíthetőek ezzel. Kettő kamerával került bevetésre az eszköz, ilyen téren már egy egészen megszokott párosról beszélhetünk – legalábbis, ami a puszta számokat illeti. Az előlapján egy 5 MPixeles megoldás található, mely a videóhívások és az önarcképfotózások alkalmával is jó szolgálatot tesz majd. A főkamera pedig már 13 megapixeles fényképek és Full HD filmek megörökítésére lesz alkalmas. Rosszabb fényviszonyok mellett is munkára lehet fogni, hála a LED-es segédfénynek. A Blade X9 üzemidejéről egy 3000 mAh-s akkumulátor hivatott gondoskodni, ami éppen megfelelő választás a ZTE részéről ehhez a konfigurációhoz. Különösebben nem fog kitűnni a tömegből a készülék a futási teljesítményével, de a kategóriájának megfelelő átlagot magabiztosan hozhatja majd.

ZTE Blade X5

Az X5-ös jelölésű Blade esetében, ami azonnal feltűnhet az érdeklődőknek, hogy kisebb lett az X9-hez képest. Ez az okostelefon már „csak” 5 colos panellel várja, hogy munkába állhasson. A megjelenítő a 720p-s felbontás révén 294 PPI-s pixelsűrűségű, az IPS technológiának hála pedig széles betekintési szögekkel lehet számolni. A Blade X5 már egy sokkal szerényebb chipre, az MT6735-re épül. A szóban forgó lapka 1,3 GHz-es órajelen üzemelő kvartettnek ad otthont, a grafikus feladatok ellátásra pedig egy Mali-T720 MP2 szolgál. A Blade X5 memóriái mennyisége minden téren a felére csökkent az X9-nél látottakhoz képest, ami azt jelenti, hogy mindössze 1 GB RAM-mal lehet számolni, a tárkapacitása pedig 8 GB-ra mérséklődött. Ezúttal már tényleg jól fog jönni az az opció, hogy pillanatok alatt bővíthető memóriakártyával. A kapcsolati megoldások lajstromán először a 4G LTE-t kell kiemelni, ami négyes kategóriába (150/50 Mbps) sorolható a sebessége alapján, de van itt még 802.11n-s Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul, A-GPS vevő és extraként FM rádió is. Sokak megelégedésére két SIM-et lehet vele használni, de sajnos nem egyidejűleg (DSDS).

A kamerarendszerét figyelembe véve egyelőre nincs minden pontosan tisztázva, az első hírek szerint ugyanis kettő 8 megapixeles egységgel érkezik a Blade X5, mostanra viszont már több forrás is arról számolt be, hogy a főkamerája 13 MPixeles fotók megörökítését teszi lehetővé. (Valószínűleg az utóbbi a helytálló információ, szóval csak a szelfikamera nyolcas, a főkamera már egy fokkal magasabb felbontással dolgozik.) Ha videózásra kerülne a sor, akkor Full HD támogatásról lehet beszélni. A Blade X5 hátoldalán is megfigyelhető az ujjlenyomat-olvasó, ami egyébként nem is az. A ZTE nagyon trükkös volt, és egy mezei gombot tett a főkamera alá, ami pont olyan, mint a biometrikus szenzorok, csak éppenséggel ez nem a felhasználó azonosítására szolgál, hanem az önarcképeknél ezzel lehet exponálni. Egy 2400 mAh-s kapacitású telep lapul a telefon hátoldala mögött. Ez visszafogott használat mellett elegendő energiát biztosíthat, de ha sokáig aktív kijelzővel nyüstöli a felhasználó, akkor az elvártnál rövidebb idő alatt megadhatja magát. A Blade X5 egészen élénk színekben is megvásárolható lesz, ezzel a ZTE egyértelműen a fiatalokat szeretné behálózni.

ZTE Blade X3

A Blade X3 már több dologban is közös nevezőn van a Blade X5-tel, de számos változás is felfedezhető benne, és szerencsére nemcsak olyan dolgok vannak, amik a hátrányára szolgálnak. Ez már egy valóban megfizethető konfiguráció, de az előlapot továbbra is egy 5 hüvelykes, HD megjelenítő eleveníti meg, szóval ilyen téren nem érheti kritika az X3-at. Ezen gépezet belsejét is egy négymagos MediaTek lapka bérelte ki, azzal a különbséggel, hogy itt már az MT6735M van jelen, aminél csak 1 GHz-es működési frekvenciáról lehet beszélni. A készüléknél a rendszermemória és a háttértár maradt érintetlen, és a bővítési lehetőségről sem kell letenni. Van a Blade X3 fedélzetén 4G LTE modem (150 Mbps), Bluetooth 4.0 modul, 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő WLAN, A-GPS vevő és ezúttal sem hiányzik még az FM rádió sem. Az X3 is kettő SIM-et fogad be, ami még vonzóbbá teheti az érdeklődők szemében.

A legszerényebb gép a dizájnt tekintve már elmarad a többiektől, nincs rajta ujjlenyomat-olvasó, de még csak annak tűnő exponáló billentyű sem, és a főkamera átkerült a bal felső sarokba. A kamerák terén is visszafogottság jellemzi már a Blade X3-at: az előlapjára csak egy 2 megapixeles egység került, a hátoldali megoldással pedig 8 MPixeles fényképeket lehet megörökíteni. Szerencsére a segédfénytől nem lett megfosztva, így este is munkára lehet fogni. Nagy előnye a Blade X3-nak, a többiekhez mérten, hogy egy 4000 mAh-s akkumulátorral vértezték fel a tervezők, így remek üzemidővel fog szolgálni. Ez a mobil könnyűszerrel megy majd akár 3-4 napig is egyetlen feltöltést követően, és még intenzívebb használattal is kibírhat két napot. Sőt, arra is van lehetőség a Blade X3-nál, hogy más készülékeket töltsön róla a tulajdonosa.

A ZTE Blade X sorozat új tagjai Oroszországban bukkantak fel, és egyelőre nincs arról információnk, hogy más régiókba mikor látogathatnak el. A Blade X9 átszámítva mintegy 280 dolláros áron kerül a boltok polcaira, a Blade X5-ért már csak 170 dollárnak megfelelő összeget kell kifizetni, a Blade X3 pedig 140 dollár ellenében vihető haza.

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward