Blackphone - a biztonságos okostelefon

A Geeksphone és a Silent Circle közösen kidolgozott terméke minden eddiginél biztonságosabb lesz.

Blackphone - a biztonságos okostelefon

Az elmúlt időszakban elképesztő mennyiségű lehallgatási és kémkedési botrány pattant ki a világ minden táján. Először az NSA, az amerikai titkosszolgálat keveredett nehéz helyzetbe a megkérdőjelezhető „adatbeszerzései eljárások” miatt, mostanra pedig kiderült, hogy a világ minden táján előszeretettel nyúlnak az országok titkosszolgálatai illegális eszközökhöz a céljaik elérése érdekében.

Az közszereplőkről, vagy akár átlagos személyekről is rengeteg módon próbálnak megszerezni minden létező adatot, és a mai világban bizony nincs nehéz dolga azoknak, akik megfelelően profi eszközökkel rendelkeznek. Az emberek szinte mindent elektronikus adattárolókon tartanak már, amikhez az internet segítségével egyáltalán nem lehetetlen hozzáférni. Napjainkban a legérzékenyebb pontot kétségtelenül az okostelefonok jelentik, ha a privát szféra védelméről beszélünk. Ezt szem előtt tartva született meg a világ első olyan mobilkészüléke, amit a gyártója és a fejlesztője „lehallgatás-biztosként” könyvelt el. (Persze azt is leszögezték, hogy az egész csak addig működik jól, ameddig a tulajdonosa is megfontoltan használja a gépet.) A Blackphone elkészítésében a prototípusok gyártásában jeleskedő Geeksphone, és a biztonságtechnikai megoldásokkal foglalkozó Silent Circle vett részt.

A Blackphone operációs rendszere a PrivatOS névre hallgat, ami nem egy teljesen új alapokra épített mobilos rendszer. A színfalak mögött, mélyen az Android rejtőzik, melyet jelentős mértékben átalakítottak, hogy megfeleljen a szigorított követelményeknek. A Blackphone-ról minden adatkommunikáció különböző titkosított csatornákon keresztül történik majd, amik egyébként fizetős szolgáltatásokhoz kapcsolódnak, de kezdetnek ingyenesen használhatóak lesznek. Az okostelefon ára mindössze 630 dollár lesz, de a teljes csomag értéke meghaladja az 1500 dollárt. Nem éppen olcsók tehát azok a lehetőségek, amik együtt járnak vele. A csomag részét képezi egy két éves Silent Circle előfizetés, amihez jár még három kiválasztott személy részére további egy-egy éves előfizetés. (A Silent Circle a Silent Phone, a Silent Text és a Silent Contacts alkalmazásokat foglalja magában.) Ezen felül lesz 1 GB adatforgalmazási lehetőség a Disconnecten keresztül (VPN), valamint egy titkosított online tárolón 5 GB-nyi extra, szabadon felhasználható tárhely. Az utóbbiak is két évre szólnak.

A gyártó elmondása alapján a Blackphone-ban foglalt hardver is megfelel a kor elvárásainak. Sajnos a specifikációja kicsit foghíjas, így csak nagyvonalakban rajzolódik ki előttünk a „tudása”. A megjelenítője IPS technológiával dolgozik, 4,7 hüvelykes és 1280 x 720-as felbontással büszkélkedhet. A szerkezet teljesítményéért egy olyan chip felel majd, ami négy darab 2 GHz-es órajelű magot foglal magában. A rendszermemóriája 2 GB-os méretet öltött. A felhasználók rendelkezésére 16 GB-nyi tárhely áll – amit nem lehet majd bővíteni, mivel az nem lenne biztonságos. A főkamerája 8 megapixeles fotók készítésére lesz alkalmas, és a hátlapon egy LED villanó is feltűnik. A kapcsolati lehetőségei között van 4G LTE hálózati modem, 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul és GPS vevő is.

A Blackphone a szükséges egyeztetéseket az érintett szolgáltatókkal áprilisban kezdi majd meg, az első telefonokat pedig június végén szállítják majd ki. Az újdonság stílusosan teljesen fekete lesz, és más színben nem is kívánják gyártani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward