Biztonsági szempontból kockázatos az iPhone

Az Apple népszerű okostelefonját számos kritika éri a biztonsága, illetve annak hiánya miatt. Most egy szakértő nyilatkozott eléggé lesújtóan a készülékről.

Biztonsági szempontból kockázatos az iPhone

Az Apple népszerű okostelefonját számos kritika éri a biztonsága, illetve annak hiánya miatt. Most egy szakértő nyilatkozott eléggé lesújtóan a készülékről.

Nincs túlságosan elragadtatva az iPhone biztonságával Jonathan Zdziarski szoftverfejlesztő és hacker, aki többek között egy iPhone-on tárolt adatok visszanyerésével foglalkozó kurzuson tanít. Szerinte az iPhone OS 3.0 biztonsági szempontból valamivel jobb az elődeinél, azonban pár ingyenesen elérhető szoftver segítségével kevesebb mint két perc alatt könnyedén fel lehet törni. Ez a hír leginkább a vállalati és kormányzati iPhone-felhasználókat érinti hátrányosan, akiknél nagyon fontos a telefonon tárolt adatok biztonsága.

"Ez olyasmi, mint amikor az összes titkos üzenetet az azokat dekódoló szintén titkos gyűrű mellett tárolnánk. A titkosításnak ilyen gyatra implementációjával nem hiszem hogy sok fejlesztő találkozott volna, talán ezért is nehéz elmagyarázni, miért jelent ez óriási veszélyt a biztonságra." - nyilatkozta Mr. Zdziarski. Az Apple szerint a Fortune 100 cégek (a legsikeresebb vállalatok) 20 százaléka, valamint több kormányzati szerv is többtízezer ilyen készüléket vásárolt, amik feltehetően nem örülnek a fenti állításnak. "Egyre növekvő érdeklődést látunk az iPhone 3.0 rendszer és az iPhone 3G S iránt, főleg az új hardveres titkosítás és a továbbfejlesztett biztonsági házirendek miatt. A telefon különösen jól teljesít a kisebb és nagyobb vállalatoknál is." - közölte Tim Cook az Apple-től.

Zdziarski szerint most ők nagyon nagy gondban lehetnek, ugyanis az új eljárások olyan rosszul kerültek implementálásra a telefonba, hogy egy egyszerű szoftveres eszközzel is könnyedén meg lehet tekinteni a titkosított fájlokat. A tolvajok ezekhez az adatokhoz körülbelül 2 perc alatt hozzáférhetnek, és érdekes módon még segít is rajtuk az iPhone, ugyanis automatikusan elkezdi dekódolni a védett fájlokat amint azokhoz hozzáfér a feltöréshez használt szoftver.

Vállalati felhasználók gyakran szerkesztenek táblázatokat, dokumentumokat a telefonon, illetve használják pénzügyi tranzakciók lebonyolítására is a készüléket. Ezek az érzékeny információk könnyű prédák lehetnek a hackereknek, ha sikerül rátenniük a kezüket egy ilyen iPhone-ra. "Ha a cégek az Apple biztonsági megoldására támaszkodnak, akkor az alkalmazásaik borzasztóan sérülékenyek lesznek. Az Apple-nek technikailag igaza lehet abban, hogy az iPhone 3G S-be titkosítás is került, azonban ez teljességgel használhatatlan." - folytatta Zdziarski.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward