BIX: A hazai hálózat bírja a megnövekedett forgalmat

A forgalomkicserélő központban több változás is lesz annak érdekében, hogy minden a lehető legsimábban menjen a továbbiakban is.

BIX: A hazai hálózat bírja a megnövekedett forgalmat

A BIX (Budapest Internet Exchange) Kelet- és Közép-Európa egyik legjelentősebb független internetforgalom kicserélő központjaként reagál a koronavírius-járvány miatt kialakult helyzetre. A központban több változás is bevezetésre került, méghozzá visszamenőleges hatállyal, március 15-étől kezdődően.

A Internetszolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület (ISzT) által kiadott friss közleményből egyebek mellett az is kiderült, hogy bár az adatforgalom jelentősen megnövekedett, arról egyelőre még abszolút nincs szó, hogy teljesen ki lenne használva a BIX kapacitása. A legutóbbi eredmények alapján nagyjából 25 százalékkal emelkedett meg az adatforgalom nap közben a munkanapokon. És ez még nem éri el azt a szintet, amit az esti és az átlagos hétvégi terhelések jelentenek.

Arról nem esett szó a beszámolóban, hogy mi a helyzet a legutóbbi hétvégével. Ugyanis a számok azt mutatják, hogy március 21-én és 22-én is kiugróan nagy volt a forgalom. Mindenestre a ISzT úgy látja, hogy egyáltalán nem kell attól tartani, hogy a forgalom elérné a maximumát, és ez üzemzavarokat okozna a felhasználók vagy akár a BIX partnereinek internetelérésében. Még a mostani forgalomnak a dupláját is képes lenne elviselni a hálózat az ISzT szerint.

Galéria megnyitása

Amennyiben valaki szeretné figyelemmel kísérni, hogy miként alakul a BIX terheltsége, akkor erről valós idejű információt kaphat a külön erre a célra fenntartott aloldal révén. Ahol jól látható például az is, hogy Orbán Viktor, az operatív törzs sajtótájékoztatójának keretében 11-kor tartott beszédére különösen sokan voltak kíváncsiak.

Természetesen a problémákat érdemes megelőzni, éppen ezért március 15-től visszamenőleg minden, addig csak tartalék célú csatlakozáson keresztül felár nélkül engedélyezik a forgalmazást az illetékesek. Továbbá az átmenetileg megugrott forgalom esetén a korlátozott csatlakozásokkal rendelkezőknek nem kell megfizetnie a túllépéssel járó díjakat.

Galéria megnyitása

Szükség esetén gond nélkül át lehet térni a 10 Gbps-os csatlakozásra azokon a pontokon, ahol 1 Gbps jelenti a maximumot. A szolgáltatók pedig szükség esetén újabb 10 Gbps-os kapcsolatokat hozhatnak létre a forgalomkicserélő Victor Hugo utcai központjában, ahol erre minden feltétel biztosított.

Az egyesület felhívta a partnerei figyelmét arra, hogy a koronavírus miatt kialakult helyzetben a továbbiakban nem fognak személyes találkozásokat tartani, még műszaki egyeztetések miatt sem. Minden megbeszélés online csatornákon keresztül történik majd ettől kezdve. Azok az átalakítások pedig, amik nem létszükségesek, el lesznek halasztva. És még más korlátozásokkal is számolni lehet az egyes BIX helyszínek saját intézkedései alapján.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület kifejezte a reményét azzal kapcsolatosan, hogy a magyarországi internetszolgáltatás gond nélkül vészeli majd át az elkövetkezendő nehéz időszakot, és megtartja majd a világviszonylatban is magas színvonalát.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap