Bivalyerős gamer PC teljesen passzív hűtéssel?

A 19 literes Mini-ITX ház akár 200 wattos TDP-ig is képes passzívan, hangtalanul hűteni a processzort és a videokártyát.

Bivalyerős gamer PC teljesen passzív hűtéssel?

A belga MonsterLabs fejlesztőcsapata egy különleges számítógépházat készített, amelynek kisebb, egyszerűbb változata már a júniusi Computex alkalmával is feltűnt, de akkor még csak érdekes koncepcióként. Az egyszerűen csak „The First”, vagyis „Az első” névre keresztelt ház azoknak készült, akik viszonylag kis helyre szeretnének bezsúfolni erős hardvert.

Galéria megnyitása

Az újdonság végleges változata 12 helyett már 19 literes űrtartalommal bír, így a korábban emlegetett 200-300 eurós ár is feljebb kúszott egy picit: 429 euró lesz a végösszeg. Ezért cserébe egy olyan házat kapunk, ami kis alapterülettel rendelkezik, cserébe viszont szokatlanul magas, hiszen a 205 x 215 milliméteres alaphoz 430 milliméteres magasság társul. Mivel a hardver hűtését passzívan oldják meg, így a hűtőtömbök miatt már üresen sem lesz könnyű a ház.

A 7 kilogrammos számítógépház belsejében található passzív hűtés összesen hat hőcsövet vesz igénybe ahhoz, hogy a CPU és a GPU által termelt hőt a nagyméretű, 21 alumínium lamellával ellátott hőleadó radiátorhoz juttassa. A meleget a kémény-hatás elvét alkalmazva felül engedi ki a rendszer, alulról pedig hideg levegő jut be, hogy a hűtés körforgása fenntartható legyen. A passzív hűtés jóvoltából akár egy Core i7-8700K processzor és egy GeForce GTX 1080-as videokártya is helyet kaphat a rendszerben. A hűtés 200 wattos TDP-ig teljesen passzívan dolgozik, de akár 300 wattos hűtőteljesítmény is elérhető, ha a házba szerelnek egy 120 vagy 140 milliméteres ventilátort, ami halkan dolgozik. A gyártó Noctua NT-A14-es, illetve Noctua NT-A12-es modellekben gondolkodik.

Galéria megnyitása

A Core i7-8700K és a GeForce GTX 1080 mellé tehát halk légkeverőre is szükség lesz, hiszen 275 wattos összesített TDP keretről beszélünk, de a hűtés így is halk marad. Szerényebb teljesítményű hardver esetén tökéletes csendet is élvezhetünk, hála a 2,7 kilogrammos passzív hűtésnek. A passzív hűtés köré épített koncepció miatt folyadékhűtő szettet nem is fogad a rendszer.

A ház belsejében a Mini-ITX formátumú alaplap mellett maximum 270 milliméter hosszú videokártya is elfér. Az adattárolókat három darab 2,5 hüvelykes és egy 3,5 hüvelykes bővítőhely várja, tápegységből pedig ATX, SFX vagy éppen SFX-L formátumú egység is szóba jöhet. A remekül variálható, 100-nál is több csavart alkalmazó ház előlapi portjai között a szokásos audió csatlakozókat, valamint két darab USB 3.0-es portot találunk. RGB LED világítás ezúttal nincs.

Galéria megnyitása

A MonsterLabo új számítógépháza első körben csak feketében kerül forgalomba, előrendelése pedig már meg is kezdődött. A B.1-es modellből összesen 100 darab készül, amit Európa mellett Ázsiába, illetve Észak-Amerikába is szállítanak. A következő körben, a B.2 megjelenésekor már fehér modell is érkezik a fekete mellé, ezekből együttesen 300 darabot gyártanak, szállításukat pedig jövő év elején kezdik meg. A fejlesztőcsapat egy kisebb, 12 literes belső űrtartalommal rendelkező példány piacra dobásán is gondolkodik (ilyet mutogattak pár hónapja), amelynek ára 200-300 euró között helyezkedhet el.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap