Billentyűzet és egér újdonságok

Újabb billentyűzet-egér megoldások érkeztek a Logitech Cordless Desktop Wave Pro, a Logitech Cordless Desktop S520 és Labtec illiuminated ultra-flat keyboard személyében.

Billentyűzet és egér újdonságok

1. Bevezető

Mai cikkünkben Logitech és Labtec újdonságokkal foglalkozunk, amelyek között igazi csemegék is találhatóak. A Cordless Desktop S520-as olvasói kérésre került a tesztbe, úgy látszik elődje nagyon közkedveltté vált, míg az épp bevezetésre kerülő Desktop Wave Pro a méltán elismert hullámos szett új kiadása, jobb egérrel. Mivel szinte mindenki azonnal megkedvelte nálunk anno, így kíváncsian vártuk, hogy mit hoz a vérfrissítés. Az egyetlen Labtec billentyűzet az Illuminated Keyboard, mely háttérvilágításával és jó eséllyel kedvező árával próbál majd hódítani (jövő héten megnézzük a Logitech hasonló megoldását is, mely nem ennyire zsúfolt, pont a mai napon érkezett meg hozzánk).

2. Labtec illiuminated ultra-flat keyboard

A Labtec ultravékony billentyűzete elsősorban a notebook felhasználók örömére készült, ugyanis a termék a noteszgépeknél megtalálható összezsúfolt billentyűzetet kívánja kiváltani nagyobb, ám továbbra is helytakarékos kivitelben, ezzel némi komforttöbbletet nyújtva. További érdekesség, hogy a billentyűzet beépített háttérvilágítással is rendelkezik, hogy sötétben is zökkenőmentes gépelést tegyen lehetővé, anélkül, hogy lámpát kellene gyújtanunk.

A doboz mindössze egy vezetékes billentyűzetet és felhasználói kézikönyvet tartalmaz, a telepítéshez ugyanis nincs szükség különleges driverre, kiegészítő alkalmazások pedig nem járnak a beviteli eszközhöz. A csatlakozás USB felületen keresztül történik, Windows 2000, XP és Vista rendszerekkel kompatibilis, melyek néhány másodperc alatt felismerik és használatra kész állapotba juttatják a perifériát.

Billentyűzet

Az ultravékony beviteli eszköz nélkülöz bármiféle csoportosítást, ugyanis a billentyűket ömlesztve találjuk meg egymástól elkülönítetlenül. Ez leginkább a kurzorbillentyűk és funkcióbillentyűk használatánál okozott nehézséget, vakon ugyanis lehetetlen eltalálni, hogy mit nyomunk meg. Az Insert-Delete-PgUp-PgDn-Home-End hatosfogat pedig teljesen szétszórva található meg, így nem kevés időbe telik mire megszokjuk ezt a furcsa elrendezést. A narancssárga háttérvilágítás - mely kikapcsolható - arra hivatott, hogy rossz fényviszonyok közt is jó láthatóságot biztosítson a gépeléshez. Ebben sajnos szintén nagyon gyengén szerepelt a készülék, mivel a billentyűk nem átlátszóak, így továbbra sem lehet látni, hogy milyen betűt ütünk le, a fekete színezés pedig szintén csak ront a láthatóságon.

Hogy a pozitívumokat is megemlítsük, a gyakran használt enter teljes értékű, a space és backspace pedig kellően méretesek a megfelelő használathoz. Kapunk továbbá jól tagolt és könnyen nyomható multimédia billentyűket, melyekkel az alapértelmezett média lejátszót vezérelhetjük, beleértve a hangerőszabályzást és némítást. Ezen kívül böngészőnk és levelező alkalmazásunk megnyitása is dedikált gombokkal történhet, a számológép elindítása és kikapcsolásra viszont nem ad lehetőséget a klaviatúra.

Ergonómiai szempontból nem tudjuk sok dicsérettel illetni a készüléket, ugyanis a csuklótámasz elmaradt, a tagoltság hiánya és a billentyűk közti apró távolság pedig nagyban megnehezíti a gyors szövegbevitelt. Extraként csak egyfokozatú magasságállítással és az említett megvilágítással rendelkezik, melynek gyakorlati hasznát nem vettük, egy jó dizájnelemnek mindenesetre ötletes.

Vélemény

Korábban már találtunk a gyártó termékpalettáján egészen jól használható beviteli eszközöket, ezúttal viszont csak egy elfogadható billentyűzettel volt alkalmunk megismerkedni, amely még így is megszokást igényel.

3. Logitech Cordless Desktop Wave Pro

A Logitech hullámos vezeték nélküli billentyűzet-egér párosa a nagy népszerűségre való tekintettel némi frissítéssel folytatja igazán sikeresnek mondható pályafutását. A Wave Pro csomagjában külcsín tekintetében az eredeti billentyűzet található meg, az egeret viszont a külön is megvásárolható MX1100 típusú pozícionáló alkalmatosságra cserélték. Mivel a terméket a márkaképviselettől sikerült megszereznünk, az eredeti, svájci billentyűzetkiosztással sikerült megismerkednünk, de minden bizonnyal hamarosan érkezik hazánkba a magyar változat is.

A gyártótól megszokott díszes doboz a periféria kombón kívül tartalmaz egy apró USB-s vevőegységet, egy egérhez illeszthető micro USB töltőkábelt, USB-s dokkolóegységet, telepítő CD-t (rajta a SetPoint 4.6-os változatával), valamint papír alapú és digitális útmutatót. A beüzemelés a mellékelt alkáli elemek és az egérhez mellékelt ceruza akkumulátor segítségével történik. A vevőegység csatlakoztatása után néhány másodpercen belül lefut az önfelismerés és használhatóvá válnak a beviteli eszközök. Érdemes feltelepíteni a SetPoint szoftverét is, hogy a multimédia billentyűk és egyéb kényelmi funkciók se maradjanak kihasználatlanul, de enélkül is tudjuk használni, ha a szükség úgy hozza.

Billentyűzet

A komfortos billentyűzet kialakításán semmit sem változtattak a tervezők, a jól bevált jellegzetes hullámszerű forma továbbra is változatlan, így biztosítva a kényelmet mindkét kezünk számára. Szerencsére a space és a mellette található billentyűsor sem vesztette el rendkívül nagy méretét, felismerték ugyanis, hogy erre nemcsak a játékos kedvű felhasználóknak van szüksége, hanem szövegszerkesztés során is nagy hasznát vesszük a mérettöbbletnek. A Home-End-PgUp-PgDn-Del ötösfogat továbbra is hat helyet foglal el függőleges kialakításban, mely a hagyományos billentyűzetekhez szokott ujjaknak némi megszokást igényel, a slim kialakításhoz és a gyártó termékeihez szokva viszont ez semmi változást nem jelent. A kurzorbillentyűk megfelelően elkülönülnek a többi részlegtől a numerikus részleggel egyetemben. A funkcióbillentyűk szokatlan háromgombonkénti rendszerezése is megszokást igényel azoknak, akik most ismerkednek a Wave rendszerével, de magasságuknak hála, nem nehéz kitapogatni őket sötétben sem. A felső multimédia részleg a médialejátszó vezérlésén kívül a hangerőszabályzás feladatát is magára vállalja, mellettük találunk még néhány gyorsgombot a legsűrűbben használt alkalmazásokhoz. Oldalt jutott hely a zoom és programváltó billentyűknek, ami távoli vezérléskor jön jól filmek megtekintéséhez. Furcsa módon az elkülönített és süllyesztett ki-bekapcsoló gomb mellé került a dedikált számológép gomb, melyeket viszont egyszer sem tévesztettünk össze, ugyanis eltérő magassággal rendelkeznek.

Az ergonómiai kialakítás minden bizonnyal egy hosszú tervezés eredményeként született meg. A tesztidőszak tapasztalatai továbbra is megerősítik, hogy a klaviatúra nagyfokú kényelmet biztosít gépelés közben, mely a gumírozott csuklótámasznak, kétfokozatú magasságállításnak és a billentyűk tagolt, hullámszerű kialakításnak is köszönhető.

Egér

A csomagban található egér kísérteties hasonlóságot mutat a gyártó csúcstermékével, az MX Revolution-nal. Az összes újítást viszont nem kaphatta meg a zászlóshajótól, így az alkalmazásválasztó görgő helyett egy rejtett gombot kapunk, mely a hüvelykujjunk alatt található meg. Ráadásul így még hatékonyabban látja el eme feladatot, de a használat során egyszer sem sikerült véletlenül megnyomni. A megszokott zoom gombok helyett egy annál hasznosabb érzékenységváltó gomb párost kapunk, a navigációs gombok pedig hüvelykujjunk számára kerültek kialakításra. Mivel a periféria jobbkezeseknek készült, így jobb oldalon nem is találunk semmilyen gombot, helyette a kis és gyűrűsujjunknak készítettek bemélyedéseket, ezzel is a határozott fogást segítve elő. A négyirányú görgő alatt található egy újabb gomb, mellyel a szakaszos és folyamatos görgetés közt válthatunk. Ez nagyon hasznos, sajnáljuk viszont, hogy az erőtől függő automata kapcsolás lehetősége továbbra is csak az MX Revolution kiváltsága maradt. Az egér optikája pontos, az extrém hirtelen mozdulatokat viszont nem szereti, erre ugyanis zavaros kurzormozgással reagál. Fontos megjegyezni, hogy az egér nem beépített akkumulátorról működik, hanem egyetlen ceruza akkumulátorról, melyet a csomaghoz mellékelnek. További újítás, hogy az elöl található mini USB dugón keresztül használat közben is feltölthetjük az egeret.

[bold]SetPoint 4.6

[/bold]

A szoftver segítségével a funkcióbillentyűk másodlagos jelentést nyernek, az FN billentyűvel egyidőben lenyomva Word, Excel, naptár, messenger kliens, egyéb és saját alkalmazások indíthatóak. A jelentésmódosító billentyűk letiltása, az egér gombjainak testreszabása és a perifériák töltöttségének kijelzése szintén elérhető az alkalmazásból.

Kapcsolat

A billentyűzet és egér a gyártótól megszokott módon majdnem minden esetben pontosan reagált, érdemes viszont a vevőegységet a gépház hátulja helyett az elülső USB dugaszok egyikébe csatlakoztatni, ezzel elkerülve az árnyékolást. Ha nagyobb fémes tárgyak nem kerülnek az útba, akkor a szoba falain belül gyakorlatilag bárhová vihetjük a periféria kombót, ehhez viszont jól feltöltött akkumulátorokra van szükség, bár normál asztali használat mellett még gyenge teleppel sem találkoztunk kihagyással, ami nagyon jónak számít.

Vélemény

A tesztidőszak végén olyan érzésünk támadt, hogy a tökéletes billentyűzetet sikerült egy majdnem tökéletes egérrel összepárosítani. Aki vezeték nélküli kombót szeretne, nemigen találhat ennél jobbat, mindössze a jelen pillanatban még ismeretlen vételár lehet eltántorító tényező, ennek ellenére megelőlegezzük neki a „különösen ajánlott vétel” minősítést.

4. Logitech Cordless Desktop S520

A svájci gyártó előző tesztalanyunkhoz képest már ránézésre is mérsékeltebb vételárban pozícionálva kínálja újdonságát a Cordless Desktop S520 személyében.

A kombó laminált, fényes díszdobozt kapott, mely egy klaviatúrát, egy egeret és egy vevőegységet tartalmaz. A rejtett fakkok felfedezésével egy útmutatóra és telepítő CD-re bukkantunk, rajta a SetPoint 4.6a változatával, továbbá mellékelik az első használatba vételhez szükséges ceruzaelemeket is. A beüzemelés nem sok időt vett igénybe, mivel az USB-s vevőegység illesztése után az operációs rendszer (Windows XP vagy Vista) azonnal felismerte a készüléket és néhány másodperc múlva már használatba is vehettük a beviteli eszközöket. A multimédiás billentyűk ugyan a SetPoint telepítés nélkül is elérhetőek, érdemes viszont feltelepíteni, mert a funkcióbillentyűk másodlagos parancsokat is képesek végrehajtani, melyeket testreszabhatunk az említett alkalmazás segítségével, ezen kívül az eszköz állapotáról is információt nyerhetünk.

[bold]

Billentyűzet[/bold]

A slim billentyűzetekre jellemző zsúfoltság csak mérsékelten van jelen, ugyanis a kurzor és numerikus részleg kellően el van választva a Home-End-PgUp-PgDn-Del ötösfogattól és a funkcióbillentyűktől. Közvetlenül a csuklótámasz fölött találjuk a zoom-oláshoz, hangerőszabályzáshoz és média lejátszónk vezérléshez szükséges gombokat, szerencsére egymástól jól elkülönítve, hogy sötétben is megtaláljuk őket, így a multimédiás billentyűket nem érheti panasz. Itt foglal helyet még a töltöttség jelző lámpa, a számológép és a kikapcsolásért felelő gombok pedig szintén kaptak egy-egy dedikált gombot a jobb felső sarokban. A gyártóhoz híven az FN billentyűkombinációkkal a funkcióbillentyűkön keresztül most is elérhetőek a különleges hozzárendelések, melyekkel gyorsmentést, nyomtatást, Excel táblázatot vagy saját magunk által beprogramozott feladatot indíthatunk.

A vékony kialakítású klaviatúra kissé csattogó billentyűivel nem kelt minőségérzetet, a gépelés pedig a billentyűk közti kis távolság miatt szintén nem nevezhető kifejezetten gördülékenynek. A csuklótámasz viszont nagyon kényelmessé teszi a használatot, az alul elhelyezett gumikorongoknak hála az egész klaviatúra rendkívül jól tapad, nem csúszkál az asztalon. A magasságállítás két fokozatban érhető el, ráadásul egyik állásban sem éreztük kényelmetlennek a beviteli eszközt.

Egér

Az ék alakú egér fogása rövid megszokást igényel, de korántsem mondható kényelmetlennek, sőt, idővel rendkívül stabil fogást találtunk rajta. Az elemcsere a készülék tetején történik, a fedőlap alatt, ami elég kockázatos megoldás, mivel a lötyögés nagyon zavaró lehet. Használat közben viszont nem tapasztaltunk elmozdulást, ezért nem éreztük problémának.

Energiaellátásához kettő ceruzaelemet vagy ceruza akkumulátort kell használnunk, viszont súlycsökkentés céljából nem mellőzhetjük az egyiket, szerencsére így sem nehezebb egy átlagos egérnél. A négyirányú görgő az oldara scrollozás lehetőségét rejti magába, ezen kívül a harmadik gombot is a kis kerékbe sikerült integrálni. A töltöttség kijelzésén kívül további extrát viszont hiába keresünk a készüléken, ugyanis sem navigációt segítő, sem alkalmazás választó gombot nem találunk rajta. A periféria kattanásai a billentyűénél is hangosabbnak bizonyultak, a diszkrét használatról tehát le kell mondanunk. Mozgatása átlagos súrlódással történik, nem ragad túlzottan, de egy csúszósabb egéralátét azért ajánlott hozzá. Optikája a gyors mozdulatokra többnyire megfelelően reagált, a vezeték nélküli kommunikáció miatt viszont számolnunk kell némi késéssel a használat során.

SetPoint 4.6a

A SetPoint 4.6a szoftver előző tesztalanyunkéval teljesen megegyezően működik, a billentyűzet és egér gombjainak testreszabásáért felel, valamint a telepek töltöttségéről nyerhetünk segítségével információt.

[bold]

Kapcsolat[/bold]

A kombó Bluetooth alapú vezeték nélküli kommunikációjával akár 10 méteres hatótávolságon belül is képes működni, az elemek gyengülésével viszont ez az érték jelentősen csökken. Tapasztalatunk szerint egyharmados töltöttség esetén már előfordulnak kommunikációs hibák, ha a vevőegység és a billentyűzet közt fémes tárgyak helyezkednek el. Ezért érdemes jó körülményeket biztosítani, vagy sűrűn kell az elemcserével számolnunk.

Vélemény

Az alapfeladatokhoz megfelelő billentyűzet-egér kombó nem kimagasló minőségével, hanem jó használhatóságával emelkedik ki a tömegből. A billentyűzet multimédia gombjai zenehallgatáskor és filmeknél is jól jönnek. Az egyszerű egér használható, de játékokhoz nem ajánlott. A remek kommunikáció viszont mindig is a gyártó sajátja volt, a 13 ezer Ft-os vételár pedig arányban áll a készülék értékeivel, ezért ajánlott vételnek tartjuk.

Jövő héten a Logitech Illuminated Keyboard, megvilágított billentyűzetével fogunk megismerkedni.

A teszttermékeket a Logitech Magyarországtól (Desktop Wave Pro), a CHS Hungary-től (Cordless Desktop S520) és Expert Computer-től (Labtec Illuminated) kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward