Beperelték az Apple-t, a Google-t és a Napster-t

Beperelték az Apple-t, a Google-t és a Napster-t

Video on demand úttörője, az Intertainer 1996-ben született meg, és menet közben bejegyzett egy széleskörű szabadalmat a „digitális médiatartalmak kezelésére, terjesztésére és/vagy viszont eladására". Ezt a szabadalmat 2005-ben kapták meg, most pedig az Intertainer utódai – egy alapítótag és egy titkárnő – szabadalom megsértéséért keresetet nyújtottak be három internetes nagyágyú, az Apple, a Google és a Napster ellen. Ha a per eredményes lesz, azt további jogi eljárások követhetik.

"Az Intertainer volt a vezetője a internetes szórakoztató tartalom közvetítésnek, még mielött a Google megalapításának a gondolata felmerült volna." - nyilatkozta Jonathan Taplin, az Intertainer alapítója. A Kaliforniai Santa Monica-ban 1996-ban alapított cég fizetős tartalmakat osztott meg kábelen és telefon vonalon, amit számítógépen és televízión lehetett megtekinteni. 2002-ben fejeztékbe a müködésüket, de a Taplin és a titkárnője még mindig a cég tagja.

A keresetet 2006 december 29-én nyújtották be Texas Keletei Kerületében. Furcsának tűnhet, hogy egy kaliforniai cég éppen a texasi szövetségi bíróságon perel be ugyancsak kaliforniai cégeket, ám a szabadalmi jogászok ebben semmi rejtélyeset nem találnak, mivel számos texasi kerületről közismert, hogy kedvez a felpereseknek.

Az ügy az USA 6,925,469. szabadalmával kapcsolatos. Mit is takar pontosan ez a szabadalom? Mint általában, itt sem teljesen egyértelmű ez – inkább az esetjog teszi azzá. Eric Goldman, High-Tech Law Institute (High-tech Jogi Intézet) vezetője, a New York Times-nak nyilatkozta: "Sok problémával találkoztam már, ezzel és más, az ugrásszerű internetes fejlődéssel kapcsolatos szabadalommal összefüggésben. Nem tudom, pontosan mi lehet a per alapja."

Maga az Intertainer sem ad választ erre a kérdésre. Csak annyit állít, hogy a fent megnevezett három cég megsértették a szabadalomhoz való jogát.

A cég korábban már beperelte a Movielink-et is. Ezt a ügyet később bíróságon kívül rendezték el. A videó megosztással kapcsolatos bírósági ügyek nagy érdeklődésre számíthatnak, és valószínűleg további perekre is várhatunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward