Bendgate után Pengate? Hibát találtak a Note 5-nél

A hajlékony iPhone 6 Plus után most a tollproblémákkal küzdő Galaxy Note 5 borzolja a felhasználók és a vásárlás előtt álló emberek kedélyeit.

Bendgate után Pengate? Hibát találtak a Note 5-nél

Tervezési hibák mindig is voltak, illetve lesznek is, és néha bizony eléggé súlyos esetekkel is találkozhatunk, ami különösen fájó, ha éppen egy prémium termék érintett az ügyben. A tavaly felkapott Bendgate-et talán már senkinek nem kell részletesebben bemutatni. Arról van szó, hogy az iPhone 6 és a 6 Plus háza nem lett eléggé erősre tervezve, minek eredményeként viszonylag könnyen meg tudnak hajolni az új iPhone-ok – főleg a nagyobb kijelzővel ellátott okostelefon – háza. Nos, most már biztosan kijelenthetjük, hogy idén sem maradunk tervezési baki nélkül, csak most nem az Apple, hanem a Samsung szállítja ezt.

Alig, hogy megjelent a Galaxy Note 5, rengeteg panaszos bejegyzés ütötte fel a fejét az interneten, és mostanra több szaklap is megbizonyosodott arról, hogy a Samsung új zászlóshajóját érintő hiba nem a képzelet szüleménye. A dél-koreaiak valóban kritikus hibát vétettek, mikor a Galaxy Note új generációjának tervét papírra vetették. Az Android Police már egy videofelvételt is készített a problémáról, amelyet az alábbiakban megtekinthetnek az olvasóink is, hogy lássák, hogy miről is van szó pontosan.

Miben hibázott a Samsung? A Note okostelefonok a kezdetek óta abban különböznek a társaiktól, hogy van mellettük egy toll is, ami az újdonság esetében a problémák középpontjában találta magát. A Samsung kiemelten hirdette, hogy a különleges S Pen az idei modellnél újra lett tervezve, és még jobb lett, mint a korábban alkalmazott megoldások. Nos, az tény és való, hogy a friss érintőceruza több extra funkcióval bír, mint bármelyik korábbi S Pen, azonban egy a napokban napvilágot látott tervezési hiba mindezt beárnyékolja. Kiderült, hogy az új toll esetében semmilyen akadálya nincsen annak, hogy a felhasználó visszafelé dugja be az eszköz hüvelyébe, viszont ha ezt megteszi, akkor onnantól nem sok jóra számíthat.

Az S Pen annak ellenére, hogy bele tud csúszni fordítva is a készülékház alján található résbe, egyáltalán nem tudatosan lett így tervezve, csak a véletlen művéről van szó, ami ráadásul súlyos problémához vezethet. Ha ugyanis az érintőtollat valaki fejjel lefelé dugja be a Galaxy Note 5-be, akkor jó eséllyel utoljára tudta rendeltetésszerűen használni azt, és egyenes út vezet vele a legközelebbi márkaszervizbe. Az S Pen olyannyira képes beragadni a helyére, hogy legfeljebb nagy nehézségek árán lehet onnan kiszabadítani, és még ha sikerül is a művelet, az sem garancia arra, hogy használható marad. Ilyenkor a mobil egyszerűen nem tudja már, hogy a toll kint vagy bent van, így nem is érzékeli azt a használat során. Némi remény azért van. Az Ars Technica csapata ki tudta bányászni az S Pent a szorult helyzetből, és bár a legkevésbé sem simán, de még újra működésre is tudták azt bírni. (Sokszor kihúzták és bedugták a helyére, majd egyszer csak visszatért az élők sorába a kiegészítő.)

Mint kiderült, a Samsung egyébként valamilyen szinten tud a dologról, ugyanis benne van az eszköz leírásában, hogy nem szabad fordítva betenni az S Pent a Galaxy Note 5 alján található lyukba. Ennek ismeretében még inkább érdekes az, hogy a Samsung miért nem oldotta meg nemes egyszerűséggel azt, hogy ez meg se történhessen. A korábbi Note készülékeknél ugyanis nincs arra mód, hogy rossz irányba menjen be a helyére a szóban forgó toll, legfeljebb némi erőszakoskodást követően, de a szándékosság ellen semmi nem véd.

Időközben a Samsung reagált a BBC-nek: „Bátran ajánljuk a Galaxy Note 5 felhasználóknak, hogy kövessék az a kézikönyvben található utasításokat, és akkor biztosan nem kell megtapasztalniuk, hogy mit okoz, ha az S-Pen fordítva lesz újra betéve a helyére.” Amennyiben a felhasználó oda is figyel erre, a balesetek mindig elkerülhetetlenek. Például fáradtan, sötétben könnyedén előfordulhat az, hogy valaki rosszul csúsztatja vissza a kiegészítőt a helyére. Ráadásul azzal is számolni kell, hogy „rossz kezekbe” kerül; ha egy kisgyerek, vagy egy hozzá nem értő veszi kezelésbe, akaratlanul is megcsinálja a bajt.

Zárásul mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy egyetlen Samsung Galaxy Note 5 tulajdonos se próbálja ki, hogy valóban fennáll-e ez a gond – éppen ennek elkerülése végett tették meg mások a fenti videó erejéig –, mert könnyen a szervizben végezheti a csúcsgép.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward