Bemutatták a négy magos Opteront

Az AMD néhány nappal a játékosoknak szánt Quad FX processzor startja után újabb termékről rántotta le a leplet: bemutatta a következő évben megjelenő négymagos Opteron szerver processzotát is.

Bemutatták a négy magos Opteront

A Barcelona kódnevű processzort nemrégiben, októberben jelentették be az Őszi Processzor Fórumon. Ekkor az AMD képviselője arról beszélt, hogy a chip egy továbbfejlesztett memória kontrollellel rendelkezik majd, ami már DDR3-as modulokat is kezel, illetve a fejlesztés magában foglal egy buszsávszélesség duplázást is, ami a CPU vektoros számítási motorját emeli majd 128bitesre.

Továbbá a Barcelona 2Mbyte harmadik szintű gyorsítótárral kerül majd forgalomba, melyen a négy mag osztozik, amellett, hogy mindegyik rendelkezik egy saját fél Mbytenyi második szintű gyorsító tárral is. A szerver alkalmazások területén fontos virtualizációs technológiák működésének elősegítésére pedig egy célhardver által vezérelt memóriakezelést használnak, ami a címzési feladatokat gyorsítja amennyiben valamilyen virtualizáció folyamatban van.

A bemutató ellenére az AMD négymagos szerver processzora 2007 második feléig nem lesz elérhető, ami több, mint fél éves csúszás az Intel négymagos Xeonjaihoz képest, hiszen azokat múlt hónapban indították hódító útjukra. Igaz az Intel trükkje, hogy nem valós négymagos CPU-kat vetett be, hanem egy lapra integrált két darab dual magos processzort, így az első valóban négymagos architechtúra mégis az AMD-től származhat majd. Viszont a felhasználókat ez egyáltalán nem fogja érdekelni, hiszen a jelenleg elérhető leghatékonyabb megoldás a dupla dual-cor Intel, ígí teljesen lényegtelen, hogy valójában hogyan épül fel a processzor. Az AMD kivárása még akkor is rizikós, ha az új fejlesztésükkel egyből a következő fejlesztési korszak elé ugranak. Főleg a szerver piacokon a szakemberek csak úgy tekintenek a processzorokra, mint egy fekete lapkára, ami teszi a dolgát. Minden egyes döntés Intel és AMD között azon múlik, hogy mennyire kompatibilis a többi rendszereikkel és ár/teljesítmény illetve fogyasztás/teljesítmény tekintetében melyik bizonyul megfelelőnek. Így az összehasonlításnak nincs létjogosultsága addig, amíg mindkét cég le nem teszi az asztalra a kategórián belül saját megoldását.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward