Bemutatta legújabb fejlesztéseit az ARM

A cég beszámolt a Cortex-A72 mag érkezéséről, a Mali-T880 grafikus egységről, illetve a CoreLink CCI-500-ról is, ami mindezt összeköti.

Bemutatta legújabb fejlesztéseit az ARM

Az ARM meglehetősen elébe szaladt a dolgoknak, és máris leleplezte azokat a csúcskategóriába szánt megoldásokat, amelyek 2016-ban fognak érkezni. Az új IP dizájnok között van friss processzormag, grafikus egység és egy új CoreLink megoldás is.

ARM Cortex-A72

Az újdonságok sorát kezdjük a Cortex-A72 maggal, aminek a számozása kicsit különös, mert az alapján nem gondolnánk, de a Cortex-A57 utódjául fog szolgálni. Az ARM már a teljesítményre kihegyezett egység esetében is nagy hangsúlyt fektetett a hatékony működésre, ami nagyon fontos. Jelenleg a Cortex-A57 esetében ugyanis éppen az jelenti a problémát, hogy még a big.LITTLE architektúrában rejlő lehetőségek kihasználásával sem egyszerű olyan chipet alkotni, ami okostelefonokban is alkalmazható, nem csak táblagépekben – egyszerűen túl nagy lett ezeknek az energiaigénye, és így melegedni is hajlamosak. A Cortex-A72 az okostelefonokhoz igazított fogyasztás mellett 3,5-ször gyorsabb lesz a Cortex-A15 egységeknél, és még a Cortex-A57-re is csaknem rádupláz majd.

Az ARM ezeket az értékeket úgy számolta, hogy más-más gyártástechnológiákat vettek alapul. A Cortex-A15 28 nm-en, a Cortex-A57 20 nm-en szerepel az összehasonlításokban, míg a Cortex-A72 már a TSMC 16nm FinFET+ eljárását használja. Ennek köszönhetően a teljesítménytöbblet órajel növekedésből is származik, de a mérnökök elmondták, hogy terhelésformától függően 10-50%-os sebességnövekedésre lehet számítani azonos órajelen is az A57-hez képest.

Természetesen az ARM továbbra is előnyben részesíti a big.LITTLE architektúrát, és ennek a jótékony hatására is rávilágítottak. Ilyen konfigurációba rendezve a komplett chip átlagos fogyasztása még lentebb szoríthat akár 40-60 százalékkal is. Érdekesség, hogy a Cortex-A53 IP-k lecseréléséről egyelőre nem szólt a fáma, tehát a Cortex-A72 magok mellett is ezek gondoskodhatnak az energiahatékonyságról.

ARM Mali T-880

A Mali T-880 a korábban bemutatott Mali-T820, T830 és a T860 mellé fog besorolni. A friss grafikus egység esetében is világos, hogy fontos volt az energiahatékonyság. Az ARM közleménye szerint a Mali-T880 a Mali-T760-hoz mérten mintegy 40 százalékkal alacsonyabb fogyasztással rendelkezik hasonló terhelés mellett. Ráadásul a kvázi elődjéhez képest mintegy 1,8-szor nagyobb teljesítményt fog szállítani. A skálázhatóság tekintetében hasonló lesz a helyzet, mint a Mali-T860-nál, szóval ez is egytől egészen tizenhat magig pakolható össze szükség esetén. Itt azonban a vektoros feldolgozók száma kettőről háromra nőtt, és magasabb órajel lesz elérhető (850 MHz), ezek által pedig a teljesítménye is jobbnak ígérkezik. A Mali-T880 már egyértelműen arra lett felkészítve, hogy a 4K-s felbontású tartalmak láttán se riadjon vissza, és támogatja a DirectX 11.2-t is – noha ennek az adott célterületeken általában nem sok hasznát veszik.

ARM CoreLink CCI-500

Végül lássuk az ARM legújabb CoreLink CCI (Cache Coherent Interconnect) terméket, ami a SoC belsejében levő egységek közötti kommunikációért fog felelni. A jó öreg CCI-400 utódjául szolgáló CCI-500 úgy lett kialakítva, hogy véletlenül se jelentsen szűkös keresztmetszetet az érkező újítások mellett. Kétszeresére növekedett a sávszélessége (34 GB/s), és 30 százalékkal hatékonyabban működik, ezáltal nagyobb összteljesítmény facsarható ki a SoC-ből, mint a CCI-400-zal. Érdekesség még, hogy megnövekedett az ACE portok száma négyre, ami azt jelenti, hogy már négy klaszter is összefűzhető lesz, tehát akár 16 magos központi lapkák is alkothatóak lesznek. Ennek főleg azok a partnerek fognak örülni, akik szerveroldali felhasználáson gondolkoznak. A memóriavezérlő immáron négycsatornás, és a CoreLink CCI-500 LPDDR4 memóriák támogatására is fel lett felkészítve.

Az vállalat elmondása alapján mások mellett a HiSilicon, a MediaTek és a Rockchip is bejelentkezett már az új komponensek használatára. Ennek köszönhetően 2016-ban már több gyártó kínálatában is felbukkanhatnak azok a chipek, amik a Cortex-A72 támogatását élvezik a CoreLink CCI-500-zal és a Mali-T880 IGP-vel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward