Bemutatta a Project Arához tervezett kameráit a Toshiba

A Toshiba egy 2 megapixeles előlapi megoldással, valamint egy 5 és egy 13 MPixeles főkamerával rukkolt elő első körben.

Bemutatta a Project Arához tervezett kameráit a Toshiba

A Google ATAP részlegének legújabb fejlesztése, a moduláris okostelefon megjelenése egyre közelebb van, és éppen ezért már azok a partnerek is megkezdték bemutatni az alkotóelemeiket, akik majd kiszolgálják az Puerto Ricóban forgalomba kerülő Ara Spiral 2-t. Arról már volt szó, hogy az első központi chipeket kik szállítják majd (Nvidia és Marvell), most pedig a Toshiba kameramoduljai kerültek a figyelem középpontjába.

Balra a szerényebb, jobbra pedig a drágább főkamera.

A Toshiba és a Google szakemberei többször beszéltek már arról, hogy japánok fejlesztik az első kamerákat, de eddig sok konkrétumot nem lehetett tudni ezekről az egységekről. A vállalat egyelőre háromféle konfigurációt dolgozott ki, egy előre tekintőt, és kettőt a hátoldalra.

Az előlapi megoldásról részletek nem derültek ki, csak annyit tudhattunk meg, hogy 2 MPixeles. A „fapados” Project Ara Spiral 2 készülékhez egy 5 megapixeles főkamera dukál. Ennél egy 1/4 hüvelykes átlójú CMOS képérzékelőt használtak, amelyen minden egyes képpontnak 1,4 mikronos felület jut. LED-es segédfény ehhez nem társul, így a fényviszonyok romlásával sajnos a képminőség is drasztikusan romlani fog. Ezzel szemben a prémium kamera már egy BSI technológiával dolgozó 1/3,07 colos szenzorra épül, és 13 megapixeles felbontású fényképeket lehet majd vele lőni. Itt már a sötét sem jelent akadályt, hiszen van mellett egy erős, LED-es villanó, valamint megkapta a Toshiba Bright Mode-ot, ami direkt arra szolgál, hogy több fény jusson az érzékelőbe. Ez utóbbi eljárás a videózásra is jó hatással van, hiszen nagyobb sebességű felvételek készítését teszi lehetővé, így ezzel az egységgel valószínűleg lassított felvételeket is tud majd csinálni a Spiral 2. Érdekesség, hogy a leírás szerint integrált képfeldolgozó csak az olcsóbb termékbe került. Ez talán annak tudható be, hogy az alsóbb árkategóriás központi chipek esetében bizonytalanok az ISP képességei, míg a drágább lapkák minden esetben hatékony képi processzort alkalmaznak.

Ezek a főkamerák ugyanabba a tokba fognak illeszkedni, így az alapterületük egyformán 20 x 40 milliméteres, azonban a vastagságuk már eltérő. A szerényebb alkotóelem mindössze 6,4, míg a nagytestvér 7,1 mm-re emelkedik ki a síkjából. A Toshiba mindkettőt úgy alakította ki, hogy a lencserendszer kitüremkedik majd a mobiltelefon vonalából, és nem kizárt, hogy más gyártók kameráinál is hasonlóan alakulhat a „dizájn”. Nem először látunk már ilyet, de ettől függetlenül ez nem éppen előnyös, hiszen így eléggé sérülékeny az adott terület.

Sajnos arról egyelőre nem szólt a fáma, hogy mennyibe fognak kerülni a fenti egységek, de ez igazából nem meglepő azt figyelembe véve, hogy eddig a Project Ara egyetlen alkotóeleménél sem esett szó konkrét árakról. Újabb információkat a Google moduláris telefonjáról és annak alkotóelemeiről a március elején megrendezésre kerülő Mobile World Congressen kaphatunk.

A Toshiba a kamerák mellett kitért még arra is, hogy milyen egyéb modulokat áll szándékukban rajthoz állítani az elkövetkezendő időszakban. Szerepel a terveik között bővíthetőségről gondoskodó memóriás modul, egyszerűbb kapcsolati egységek (Wi-Fi, Bluetooth), NFC és Transfer Jet modul, valamint vezeték nélküli töltést lehetővé tevő (WPC) megoldás is. Ezek idén vagy jövőre meg is jelenhetnek, és a későbbiekben valószínűleg még több modulra is számítani lehet a Toshibától.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward