Bemutatta 108 megapixeles, mobilos szenzorát a Samsung

Az új ISOCELL érzékelőt a Xiaomi közbenjárásával alkotta meg a cég.

Bemutatta 108 megapixeles, mobilos szenzorát a Samsung

A Samsung régóta fejleszt okostelefonok számára képérzékelőket, de ez a mostani az első olyan alkalom, hogy hivatalosan kollaborációs munkáról beszél a vállalat egy mobilgyártóval, nevezetesen a Xiaomival. A dél-koreaiak elmondása szerint a kínaiak segítették a lapka fejlesztését, és szinte biztos már most, hogy egy Xiaomi fedélzetén fog először bevetésre kerülni a lenyűgöző paraméterekkel rendelkező komponens.

A Samsung által gyártott szenzor valami elképesztő adatokkal rendelkezik. Az általa készített képek egészen pontosan 12032 x 9024 pixeles felbontásúak lesznek majd. És mivel a vállalat nem csökkentette tovább a képpontok fizikai méretét, vagyis maradt a korábban használt 0,8 mikron, így elkerülhetetlenül tovább növekedett az érzékelő mérete is, ami abszolút jó hír. A 108 megapixeles kamera már egy 1/1,33 hüvelykes szenzorra épül, ami okostelefonok szintjén jóformán páratlan. Kezdjük megközelíteni az 1 colt, amire már olcsóbb MILC-ek és komolyabb kompakt gépek is épülnek. Konzumer mobilba korábban akkora érzékelő még soha nem került.

Galéria megnyitása

A vállalat egy teljesen új szériát is létrehozott az újdonság számára, ez a modell már az ISOCELL Bright HMX névre hallgat. Mivel a képérzékelők mérete meghatározó a képminőség szempontjából, így ez a 108 MPixeles egység mindenképpen egy kiváló kamerás mobilnak lehet az alapja. Extrém részletességgel örökíthetőek meg a különböző témák, tárgyak, és beállítástól függően egészen szélsőséges fényviszonyoknál is jól tud viselkedni a szenzor. A korábban használt Tetracell technológia biztosított, ennek köszönhetően pixelösszefogással 1,6 mikronosként fognak működni a pixelek, és még így is 27 megapixeles nagy felbontású fotók születhetnek. Ez kiemelkedő fényérzékenységet és részletességet eredményez az ISOCELL Bright HMX esetében.

A Samsung gondolt a videózásra is, és gyakorlatilag innen ered a HMX jelző az egység nevében. Úgy tud 6K felbontású mozgóképfelvételeket megörökíteni az újdonság, hogy közben a HMX támogatásnak köszönhetően nem veszít a nézőfelületéből. A megszokott képarány mellett 6016 x 3384 pixeles felbontású videókat lehet itt készíteni legfeljebb 30 FPS-es tempóval – csak legyen hozzá megfelelő hardver is biztosított.

A fejlesztők tovább finomították az automatikus ISO kezelést, annak érdekében, hogy mindig a legoptimálisabb szintre legyen ez belőve. Az ISO-nak mindig a lehető legalacsonyabb értéken kell lennie, de persze csak a megfelelő részletesség megléte mellett. Sötétben mindenképpen emelni kell az ISO-n, de a Samsung rendszere intelligensen ilyenkor is a lehető legjobb opciót fogja megválasztani a zaj alacsonyan tartása érdekében.

Egyelőre nem árult el minden részletet a lapkával kapcsolatosan a Samsung, de például a lassított videózásban is biztosan szépen fog ez a lapka domborítani, és a fotózás terén is akadhatnak majd érdekes funkciók a tarsolyában. Persze a szenzor kihasználása már azokon is nagyban múlik majd, akik beépítik a mobiljaikba, így például a Xioamin. Ha tényleg a Mi Mix 4 lesz az első mobil ezzel a kamerával, akkor ott például már a 6K-s videózás is biztosított lehet.

A Samsung ISOCELL Bright HMX 108 megapixeles szenzor tömeggyártása az év későbbi szakaszában fog beindulni, várhatóan még a harmadik negyedév során, és a negyedik negyedévre pedig bevethető lesz.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap