Bemutatkoztak a Skylake processzorok és a Z170-es chipset

Túl sok meglepetés nincs, az információk már előre kiszivárogtak.

Bemutatkoztak a Skylake processzorok és a Z170-es chipset

A mai napon a Gamescom megnyitotta a kapuit a közönség számára, és ahogy az várható volt, az Intel is útjára indította Skylake processzorait. Legalábbis a széria legerősebb tagjait, mert a pletykák igazak voltak, tényleg csak a két tuningolható központi egység, a Core i5-6600K és a Core i7-6700K rajtolt el.

Közös a Skylake processzorokban, hogy LGA-1151-es foglalatba illeszkednek, és a memóriavezérlőjük támogatja a DDR4-es és a DDR3L modulokat is. Utóbbiakat hivatalosan 1600MHz-ig, előbbieket 2133-ig, nem hivatalosan pedig a határ a csillagos ég. Az architekturális változások apró részleteit egyelőre nem ismerhettük meg, de két hét múlva az Intel Developers Forumon elvileg erről is lehull a lepel. Egyelőre tehát maradnak a számok, amik alapján a 14nm-es processzorok nem jelentenek óriási előrelépést elődeikhez képest. Természetesen mind a kettő négymagos, de a hagyományoknak megfelelően a Core i5-ös változat nem támogatja a Hyper-Threadinget. A Core i5-6600K 3,5GHz-es alap, és 3,9GHz-es Turbo órajellel rendelkezik, míg az i7-6700K már 4GHz-ről indul, és 4,2GHz-ig húzza magát, ha a fizika és a TDP kerete nem szól közbe (a 4790K nagyon melegedik például, sokszor gondjai vannak a maximális órajelének elérésével). Apropó TDP keret, ez egy kicsit emelkedett az elődökhöz képest, mindkét processzor 91W-os. A grafikus feladatok elvégzéséről, amíg nem rakunk a rendszerbe egy diszkrét VGA-t, az integrált HD Graphics vezérlő gondoskodik, ami 350MHz-es alap, és 1200MHz-es Boost órajelet kapott. A termékek dobozai ezúttal meglepően színesre sikerültek, és fontos megemlíteni, hogy gyári hűtőt sem tartalmaznak, tehát nem véletlenül tűnnek nagyon vékonynak. Szerencsére a lyuktávolsága az új foglalatnak megegyezik az LGA-1150-esével, tehát ami arra jó volt hűtő, az erre is az lesz.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A két tuningolható processzor mellé természetesen Z szériás chipset jár, mással nem is lehetne kihasználni a bennük rejlő potenciált. Valószínűleg ezért az Intel nem is indította útjára a többi chipsetet, csak a Z170-est ismerhettük meg ma. A 100-as lapkáknál az Intel a DMI busz sávszélességét megnövelte a duplájára (32Gbps irányonként), amire valószínűleg azért volt szükség, hogy az egyre gyorsabb háttértárakat is ki tudja szolgálni a rendszer (ezen a buszon keresztül tartja a kapcsolatot a lapka a processzorral). Ráadásul a Z170-es natívan támogatja az NVMe protokollt, úgyhogy ez valószínűleg a többiről is elmondható lesz majd. PCI-E 3.0 sávokból sem lesz hiány, akár 20 is használható lesz, tehát az SSD-k és a különböző vezérlők bőven kapnak majd sávszélességet, nem a PCH lesz a szűk keresztmetszet.

Galéria megnyitása

Az alaplapgyártók már be is jelentették a chip köré épülő termékeiket, és ahhoz képest, hogy csak két processzor jelent meg most, meglepően nagy lett a kínálat. Később részletesen is foglalkozunk majd vele. Az olcsóbb processzorok és chipsetek érkezése később várható, de információink szerint még idén befut majd a teljes Skylake család.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap