Bemutatkozott az Nvidia Shield Tablet

Az Nvidia új referencia táblagépe egyszerre felelne meg a hétköznapi felhasználóknak, illetve a játékosoknak is. Lássuk, sikerülhet-e ez neki.

Bemutatkozott az Nvidia Shield Tablet

Az Nvidia tavaly egy kézi konzollal, valamint egy táblagéppel is a nagyközönség elé állt, amikkel népszerűsíteni szerették volna az aktuális Tegra chipeket, idén viszont úgy tűnik, hogy a két vérvonalat egyesítik. A végeredmény egy remek tablet lett egy olyan kontrollerrel, ami egyáltalán nem mindennapi.

A zöldek nagyon odafigyeltek a körítésre, de mindenekelőtt nézzük, milyen lett maga a táblagép. A készülék első pillantásra nagyon hasonlít a Tegra Note 7-hez, viszont itt már egy kicsit nagyobb megjelenítő fért szinte azonos keretek közé. Az előlapot uraló panel képátlója 8 hüvelykes, a felbontása pedig 1920 x 1200 képpontos, ami ~283 PPI-s pixelsűrűséget eredményez. A kijelzőnél semmit nem bíztak a véletlenre, ezért IPS technológiát alkalmaztak, ami széles betekintési szögekkel, jó színhűséggel és megfelelő fényerővel ruházza fel az eszközt. Az Nvidia a megjelenítő mellé ezúttal is mellékeli a DirectStylus érintőtollat, ami minden konkurensénél reszponzívabb, határozottabb és ezek által intuitívabb használatot biztosít. Sőt mi több, itt már a továbbfejlesztett DirectStylus 2 képviselteti magát, mellyel akár 3D rajzokat (!) is tud majd alkotni a felhasználó. Az újdonságon a hangszórók elrendezése nem változott, azonban a videóhívásokért felelős kamera bekerült a baloldali hangkeltők közé. A szerkezet kamerái 5 megapixeles fotók és nagyfelbontású videók készítésére alkalmasak, ráadásul folyamatos HDR is alkalmazható mindkettőnél. Itt az előre figyelő egységnek szánják a főszerepet ugyanis ennek már nemcsak a videócsevegések és az önarcképek készítése a feladata, hanem a minőségi Twitch streamek lehetőségével is komolyan számoltak.

Mivel egy játékosoknak szóló termékről van szó, így különösen fontos a chip, ami a színfalak mögött húzta meg magát. Az Nvidia legújabb reménysége, a Tegra K1 teljesít benne szolgálatot. Ez öt Cortex-A15 „R3” processzormagot, valamint egy Kepler alapokra építkező grafikus egységet tartalmaz. A chipben négy 2,2 GHz-es frekvencián üzemelő mag gondoskodik a teljesítményről, az árván maradt ötödik pedig az energiahatékonyságért felel. Az IGP 192 feldolgozót állít csatasorba, és támogatja a legtöbb modern API-t: az Open GL ES 3.1, a Google AEP, a DirectX 11, a CUDA 6.0, az OpenCL 1.2 és persze az OpenGL 4.4 sem foghat ki rajta. A rendszernek 2 GB-nyi memóriával kell gazdálkodni, ami vélhetően nem jelent majd akadályt. Háttértár tekintetében kétféle kivitellel kell számolni, jön 16 és 32 GB-os változat is, de a bővíthetőségről is gondoskodtak a fejlesztők, így egy microSD segítségével még fentebb tornászható mindkettő tartaléka. A kapcsolati képességet tekintve is két különböző konfiguráció érkezik, lesz olyan, ami egyszerűen csak Wi-Fi-vel lesz ellátva, ennél viszont sokkal érdekesebb az, ami már 4G LTE támogatással is szolgálni fog. A WLAN mindkettőnél 2x2 MIMO antennát használ, 802.11 a/b/g/n előírásoknak felel meg és kétsávos. Van továbbá még a a gépek tarsolyában Bluetooth 4.0 LE modul, valamint GLONASS műholdakkal is együttműködő GPS vevő is – sokan ez utóbbinak biztosan nagyon fognak örülni.

A Shield Tableten már alapból az Android 4.4 operációs rendszer teljesít szolgálatot, és a frissességgel előreláthatólag a későbbiekben sem lesz gondja. Az Nvidia azon kevesek közé tartozik, akik már most bejelentették, hogy Android L-t fognak kiadni egy korábbi termékükre. A zöldek a Tegra Note 7 esetében biztosan frissíteni fognak, és biztosra vehető, hogy ugyanez a sors vár a mostani alanyunkra is. Az Android L itt egyébként különösen fontos, hiszen sok újítást hoz a játékfejlesztők szemszögéből is. A táblagépet 221 x 126 x 9,3 milliméteres vonalak közé sikerült a mérnököknek beszorítania, a tömege pedig 390 gramm lett; ha könnyednek nem is nevezhető, azért még jól hordozhatónak számít. A Shield Tablet tervezése során kellő figyelmet fordítottak arra is, hogy megfelelő legyen a hőelvezetése, és hogy ne váljon kényelmetlenné kézben tartani több órás használat során sem, egy magnézium hőpajzs is került bele. A készülék folyamatos filmnézés mellett 10 órán át bírja majd a gyári mérések alapján, amire egyáltalán nem lehet panasz. Egy egészen nagy, 19,75 Wh-s teljesítményű akkumulátor került a hátlapja mögé, így érthető a jó szereplés.

Most pedig vegyük szemügyre, hogy mi teszi azzá ezt a táblát, ami. A készülék mellé az Nvidia elkészített egy olyan játékvezérlőt, ami legfeljebb a megjelenésében hasonlít a legtöbb konkurenséhez. Ez a kiegészítő nem Bluetooth kapcsolatot használ, hanem Wi-Fi Directet, így sokkal nagyobb sávszélességgel tud kommunikálni, ami alacsonyabb késleltetést és közvetlenebb élményt eredményez. A Shield vezeték nélküli kontrolleren van két analóg joystick, négyirányú D-Pad, két „ravasz” a felső sarkokban, és persze a megszokott A-B-X-Y billentyűk kvartettje sem hiányzik. Extraként szabályozható vele a hangerő, jelen vannak az androidos kezelőszervek, helyet kapott egy start gomb is rajta és még az Nvidia logó is megnyomható – ennek tetszőleges funkciót lehet kiosztani. Került rá egyébként még egy 3,5 mm-es jack kimenet is, mely boldogul mikrofonnal is, így csevegni is lehet játék közben az ismerősökkel, társakkal. Az újratöltés egy Micro-USB 2.0 csatlakozón keresztül oldható meg, és egy ismeretlen kapacitású lítium-ion telep gondoskodik az energiaellátásáról.

Az Nvidia a kontroller mellett készített egy olyan védő tokot is az új tablethez, ami akkor is segít majd, ha megfelelő szögben kell tartani a készüléket játék közben. Tehát nemcsak oltalmaz, hanem állványként is megállja a helyét.

Az Nvidia Shield Tablet nemcsak Észak-Amerikában, hanem világszerte több régióban is megvásárolható lesz. A készülék július 29-én kerül a boltok polcaira, de ekkor még csak az Egyesült Államokban és Kanadában indul bevetésre, ezt követően éri el Európát augusztus 14-én, majd jöhetnek az egyéb régiók is, de ezek már csak ősszel. A Shield Tablet induló ára 300 dollár, ami összességében nem rossz, ám a 32 GB-os tárhellyel és az LTE modemmel már 400-at fog kóstálni. Sajnos a hozzá tartozó kontroller feláras, ahogy az állvánnyá alakítható tok is, az előbbi 60, az utóbbi pedig 40 dollárba kerül majd. Azok tehát, akik csak játszani szeretnének, 360 dollárból úszhatják meg a konfigurációt, viszont akik maximalisták, azoknak 500 dollárt kell a kasszánál hagyniuk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward