Bemutatkozott az MSI apró videokártyája és alaplapja

Végre elrajtolt a pici alaplap és a kompakt videokártya, így az is kiderült, pontosan mennyibe kerülnek.

Bemutatkozott az MSI apró videokártyája és alaplapja

Az MSI legújabb kompakt alaplapjáról és igazán vonzó kivitelben érkező, ugyancsak kompakt felépítéssel rendelkező videokártyájáról néhány napja már beszámoltunk, igaz, akkoriban még csak keveset lehetett tudni az újdonságok pontos tulajdonságairól.

Most végre hivatalosan is elrajtolt a videokártya és a remek felszereltséggel rendelkező alaplap, így szemügyre is vesszük, pontosan mit kínálnak.

MSI Z87I Gaming AC: apró alaplap remek felszereltséggel

Az Intel Z87 Express lapkakészletére támaszkodó újdonság az Intel LGA-1150-es sorozatú, Haswell lapkára alapozó processzorait fogadja, amelyekhez stabil tápellátást biztosít, sőt, a processzortuningtól sem ijed meg.

A kompakt, 17 x 17 centiméteres felépítés miatt a bővítőhelyek között csak egy teljes értékű PCI Express 3.0 x16-os slot lapul, de rajta kívül egy mini PCIe slotot is kapunk, amelybe egy 867 Mbps-os 802.11ac WiFi vezérlővel és egy Bluetooth 4.0-s vezérlővel ellátott bővítőkártyát helyeztek. A rendszermemória két darab DDR3-as asztali memóriamodul formájában kaphat helyet az alaplapban. SATA 6 Gbps-os portokból összesen ötöt kapunk, de a hátlapon egy eSATA 6 Gbps-os port is található. Az új alaplap hat darab USB 3.0-s és négy darab USB 2.0-s portot kínál, videó kimenetei között pedig egy DisplayPort, egy HDMI és egy dual-link DVI-I csatlakozó sorakozik. Igény esetén még az Intel WiDi technológiájában rejlő lehetőségek is kiaknázhatóak.

A fedélzeten Killer E2205-ös Gigabites Ethernet vezérlő is jelen van, ami hardveres hálózati-forgalom optimalizációval éri el, hogy a játék a lehető legalacsonyabb ping mellett maximálisan felhőtlen lehessen. A fedélzeten 7.1 csatornás HD audió vezérlő szintén található, ami az Audio Boost technológiára támaszkodva dolgozik. Az audió vezérlő minőségi kondenzátorokkal, leválasztott tápellátással és dedikált erősítővel érkezik, sőt, EMI védőborítás is helyet kapott rajta, ami az elektromágneses interferencia negatív hatásait próbálja kiküszöbölni. Az audió rendszerhez még a Creative Sound Blaster Cinema szoftvercsomagja is jár. Persze a gyártó azokra is gondolt, akik külső DAC alkalmazásán gondolkodnak: számukra jó hír, hogy a hátlapi USB portok betonstabil +5V-os tápellátást kaptak, így könnyedén kihozható az adott DAC egységből a maximum.

Megérkezett a GeForce GTX 760 Gaming ITX videokártya is

Az új videokártya dizájn tekintetében remekül passzol a fentebb bemutatott alaplaphoz. A különlegesség mindössze 17 centiméter hosszú, azaz egy átlagos GeForce GTX 760-as videokártyánál 30%-kal rövidebb, így kiválóan alkalmas kompakt gamer PC építésére. A tömzsi videokártyán természetesen minőségi komponensek teljesítenek szolgálatot.

A szokásos GPU, amely 1152 CUDA maggal, 96 textúrázóval és 32 renderelő egységgel gazdálkodik, ezúttal némi tuningon is átesett. A referencia modelleknél a GPU 980 MHz-es alap- és 1033 MHz-es GPU Boost 2.0-s órajelen ketyeg, ezzel szemben az MSI megoldása már 1033 MHz-es alap- és 1098 MHz-es GPU Boost 2.0 órajelet alkalmaz. A 256-bites memória-adatsín végén lógó 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória megúszta a tuningot, így az effektív órajel 6 GHz maradt.

A kompakt újdonság hűtését nem volt egyszerű megoldani, ugyanis a hűtő a referencia megoldásokénál kisebb, a videokártya pedig rendszerint olyan kompakt számítógépházakba kerül majd be, ahol a szellőzés limitált, így ezekben a helyzetekben is megfelelően kell hűtenie.

A speciális felépítésű videokártya hűtőt éppen ezért egy új típusú, Radax névre keresztelt ventilátorral látták el, amely nem csak axiális, hanem radiális lapátokkal is rendelkezik, így hibrid megoldásnak tekinthető. A speciális ventilátor jóvoltából a forró levegő a hátlapon kialakított szellőzőn távozik, igaz, a videó kimeneteknél emiatt némi kompromisszum bevállalására is szükség volt. Annak érdekében, hogy a hűtés hatásfoka minél jobb lehessen, a videokártya hátuljára egy hűtőlap került. A hátlapi hűtőlemez hozzájárul a GPU üzemi hőmérsékletének alacsony szinten tartásához, így az sem akadály, ha a videokártyának a GPU gyilkos Furmark tesztet kell futtatnia.

A nagyméretű hátlapi szellőző miatt az új videokártyára egy dual-link DVI, egy HDMI és két mini-DisplayPort csatlakozó került – utóbbiakból sajnos már nem fértek el normál méretűek. Az MSI újdonsága egyébként tényleg meglehetősen kompakt, hiszen 170 x 111 x 41 milliméteres mérettel rendelkezik.

Az új videokártya 10 dollárral lesz drágább normál formátumú társainál, azaz 269 dollárnak megfelelő összeget kell letenni az asztalra, ha haza szeretnénk vinni. A Z87I Gaming AC alaplap 199 dollárba kerül, azaz a Z87-es Mini-ITX alaplapkínálat felső részében foglal helyet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward