Bemutatkozott az iPhone 6s páros, valamint az iPad Pro

Kamerák előtt a hatalmas táblagép, és befutott a 3D Touch technológiás okostelefon páros is. Illetve az Apple Watch kapcsán is szó esett néhány kisebb újdonságról.

Bemutatkozott az iPhone 6s páros, valamint az iPad Pro

Az új iPhone, illetve iPhone-ok bemutatását minden évben nagy várakozás és hatalmas pletykaáradat előzi meg. Nos, akárcsak az elmúlt néhány évben, idén is szeptemberben jött el annak az időpontja, hogy kiderüljön, mi volt igaz a vad találgatásokból. Tavaly óriási lépést tett előre a vállalat, mikor bemutatta a 4,7 és 5,5 hüvelykes iPhone-okat. Idén valamelyest szerényebb változásokkal kell számolnunk, de minden bizonnyal a márka rajongói így sem lesznek csalódottak. Ráadásul most érkezett el az iPad Pro bemutatásának időpontja is, amit szintén nagy érdeklődés övez már több mint egy éve (ilyen régóta suttognak már róla az iparágban).

Apple iPhone 6s és 6s Plus

Az idei újdonságok a várakozásoknak megfelelően az „s” betűjelzéssel lettek illetve. Az iPhone 6s és az iPhone 6s Plus a kijelzők méretét tekintve nem változott, ezúttal is egy 4,7 és egy 5,5 colos párosról beszélhetünk. A kisebbik készülék 1334 x 750 képpontos felbontással várja, hogy munkába állhasson, a phablet pedig Full HD-s támogatással operál. A megjelenítők legnagyobb újítása a Taptic Engine-nel ötvözött 3D Touch támogatás, amit a felhasználók a WWDC óta várnak már. Ennek a technológiának köszönhetően az okostelefonok már nemcsak azt tudják érzékelni, hogy hol éri a felhasználó ujja az előlapot, hanem azt is, hogy milyen erejű a nyomás. A 3D Touch-csal a vezérlésben szó szerint új dimenziót nyitnak az idei iPhone-ok, ám érdekességképpen megjegyeznénk, hogy bár az Apple elsőként szeretett volna ilyen mobilokkal előrukkolni, az utolsó pillanatban a Huawei előbb valósította meg a dolgot az IFA 2015 során leleplezett Mate S-sel, és ez valamelyest biztosan belerondít majd a tervezett Apple marketingbe.

A kamerarendszer is nagyot változott. Az Apple hosszú évek óta dolgozott már 8 megapixeles felbontású szenzorokkal a hátlapon, csak az érzékelők mérete növekedett az idők során, most azonban a képpontok mennyisége is új szintre lépett. Az új iPhone-ok már 12 MPixeles ISOCELL főkamerának adnak otthont, ami értelemszerűen a korábbiaknál szebb fényképek készítésére lesz képes a cupertinóiak elmondása alapján. Az automatikus fókuszálás villámgyorsan történik majd, a fáziseltérésen alapuló rendszernek köszönhetően, és kiemelendő még az is, hogy megjelent a 4K videózási lehetőség is, amit már az iPhone 6 és 6 Plus érkezésekor is hiányolt a maximalista felhasználói réteg. Továbbra is lehet lassított felvételeket rögzíteni (720p @ 240 FPS), rosszabb fényviszonyok mellett pedig a LED-es segédfény, és az optikai képstabilizátor siet a segítségünkre. A FaceTime HD kamera sem maradt ki a fejlesztésekből, a korábbi 1,2-es megoldás szerepét egy 5 megapixeles egység vette át. Mostantól tehát a videóhívások és az önarcképek is sokkal jobb minőségűek lesznek – ezen a téren komoly lemaradást pótolt az Apple. Némi érdekesség még az előlapi kameránál az úgynevezett Retina Flash, ami nem más, mint maga a kijelző feltekert fényerővel. Így próbál a készülék elegendő fényt deríteni sötétben a felhasználók arcára.

Az Apple ezúttal is a saját chipdizájnját alkalmazza, az Apple A9 lapkák lendítik mozgásba az iOS-t. A központi chip paramétereiről most sem sokat sokat beszéltek, inkább úgy általánosságban hallhattunk a sebességnövekedésről. Az A9 70 százalékkal gyorsabb CPU tekintetében, a grafikus ereje pedig 90 %-kal nagyobb az Apple A8-énál. Nyugdíjazva lett az M8 segédprocesszor is, most már az M9 bizonyíthatja a rátermettségét, ami újabb feladatkörök ellátására is használható. Kiemelendő, hogy ez mostantól integrált az A9-be, és nem külön álló chipről van szó. A rendszermemória hízása elmaradt a legutóbbi generációváltás alkalmával, és nagyon úgy fest a dolog, hogy most is marad az 1 GB RAM. Az iOS jobban kezeli a rendelkezésére álló memóriamennyiséget, mint a konkurensei, ezért vélhetően ilyen téren azért nem lesz probléma a készülékekkel. A háttértár természetesen továbbra sem bővíthető, így a vásárláskor jól meg kell fontolni, hogy mekkora tárkapacitású modellre nevez be az érdeklődő. Az iPhone 6s és a 6s Plus elérhető lesz 16, 64 és 128 GB-tal felvértezve is. A kapcsolati képességek tárházánál a 4G LTE hálózati modemmel indít az Apple, ami immáron 300 Mbps-os letöltési sebesség elérését támogatja, és VoLTE képes is. Ezen felül van az újdonságokban kétsávos, 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak megfelelő 2x2 Wi-Fi, Bluetooth LE modul, és A-GPS vevő is, ami egyéb navigációs műholdak segítségére is támaszkodhat. Természetesen nem maradt ki az NFC chip sem, ami az Apple Pay mobilos fizetés szolgáltatáshoz elengedhetetlen kellék.

Az okostelefonokon már alapból az iOS 9 operációs rendszer teljesít szolgálatot, amelyet az Apple a WWDC 2015 keretében leplezett le június elején. Az új iOS esetében minden eddiginél nagyobb szerepet szentel a Siri számára az Apple. A digitális asszisztens pontosabban és gyorsabban működik majd, mint korábban, és már képes lesz kontextuális segítség nyújtására is, figyelembe veszi majd azt a keresések során, hogy éppen milyen tevékenységet folytat a felhasználó. A Siri már folyamatosan hallgatózik, bármikor aktiválható lesz a „Hey Siri” kulcsszavak használatával. Az iOS 9 a biztonságra is nagyobb hangsúlyt fektet, és az iCloud szolgáltatás is nagyobb jelentőséggel bír, mint korábban. Megjelent a News alkalmazás, ami a legfrissebb hírek követésére szolgál majd, a Térkép pedig már mutatni fogja a tömegközlekedéssel kapcsolatos információkat, sőt mi több, még az Apple Pay által támogatott pontokat is. Ezeken felül még új billentyűzet is köszönthető a fedélzeten, valamint kisebb grafikus változások is történtek a felhasználói felületen. (Az iPadeken pedig megjelent az osztott képernyős nézet.)

Megújult a Touch ID, ami az elődjénél sokkal gyorsabban üzemel majd minden helyzetben. Ez azt jelenti, hogy jóval kényelmesebb lesz a használata, és szinte már fel sem tűnik majd, hogy némi időigénye van az ujjlenyomat azonosításának. A ház is más anyagokból készült, mint korábban – feltehetően az újabb „bendgate” elkerülése végett. A merevebb fém szerepét egy hétezres alumínium tölti be, ami eltér a megszokott ötvözetektől, az előlapot védő üveg pedig szinte minden eddiginél nagyobb strapabíróságú – bár az nem derült ki, hogy konkrétan milyen megoldásról van szó, de szinte biztosan nem zafírkristályról. Az „s” jelzéssel illetett iPhone páros már rózsaarany színben is elérhető lesz az eddig megszokottak mellett, amivel a hölgyeknek kedvez a cég. Az újdonságok fizikai paramétereiről és az akkumulátoraikról, illetve az üzemidejeikről egyáltalán nem esett szó a rendezvény során.

Az Apple általában a fontosabb kiegészítőkkel együtt szereti útnak indítani a készülékeit, és nincs ez másként most sem. Az iPhone 6s és a 6s Plus is többfajta tokkal karöltve érkezik. Különböző színű és anyagú megoldások közül lehet majd válogatnia a felhasználóknak, akik így biztosan megtalálják majd az ízlésükhöz leginkább közel állót.

Az új iPhone 6s modellek 650 dollárról indulnak, és minden lépcsőfok a tárhelynél 100 dollár felárat jelent, az iPhone 6s Plus pedig 750 dollárnál kezdődik, és egészen 950 dollárig megy el 128 GB tárhellyel. A készülékek előrendelésére szeptember 12-étől lesz lehetősége az érdeklődőknek, kereskedelmi forgalomba pedig szeptember 25-én kerülnek az első készülékek. Ausztrália, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Hong Kong, Japán, Puerto Rico, Szingapúr, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok részesülhet belőlük először.

Apple iPad Pro

A másik nagy újdonság az iPad Pro megjelenése, amire igazából már nagyon régóta számítani lehetett. Ez egy olyan táblagép, ami a megszokott 4:3-as képaránnyal rendelkezik, de minden eddiginél nagyobb méretet öltött. Tavaly az iPhone nőtt meg, idén pedig az iPadre került a sor.

Az iPad Pro egy 12,9 hüvelykes megjelenítővel lett ellátva, ami 2732 x 2048 képpontos felbontással dolgozik. Ez azt jelenti, hogy pontosan kétszer több pixelt sűrítettek erre a szakemberek, mint például az iPad Air 2 felületére, szóval erre is tökéletesen passzol a Retina jelző. Az elképesztően éles képpel szolgáló készülék IGZO technológiás panelre épül, ami gondoskodik arról, hogy minden tekintetben kiváló legyen a képminőség. Az Apple annak ellenére, hogy egy tabletről van szó, nem hanyagolta el a kamera kérdését sem. A bemutatón elhangzottak szerint egy 8 megapixeles iSight egység van a hátoldalon, amivel kiváló felvételeket lehet majd megörökíteni. Az Apple próbál új felhasználói rétegeket megfogni, és már nemcsak a szórakoztató oldalát erőltetik az iPadnek, hanem arra is próbálják sarkallni az érdeklődőket, hogy a munkájuk során is ehhez a készülékhez nyúljanak. A Microsoft a termékeivel támogatni fogja az óriás táblagépet, ezáltal sokoldalúbban lehet majd kihasználni a benne rejlő potenciált. Működik rajta egyebek mellett a PowerPoint és a OneNote is. A másik fontos szoftveres partner az Adobe, aki pedig a grafikus munkára alkalmas programokat szállítja az iPad Pro számára.

A nagyra nőtt táblagép belsejében az Apple A9X SoC lakik. Ez már az Apple harmadik generációs 64 bites lapkája, aminek persze most még semmilyen részletet nem tudunk a felépítéséről. A processzorrész puszta teljesítménye az 1,8 szorosára növekedett az elődhöz képest, a grafikus egység pedig még ennél is komolyabb gyorsulást fog garantálni. Ezek alapján elképzelhető, hogy már a korábbinál kétszer több processzormag fedezhető fel a motortérben, az IGP pedig még komolyabb újításon esett át. A vállalat elmondása alapján megduplázták a memória sávszélességét, és a háttértár is a kétszeresére gyorsult. A kapcsolati képességek terén itt a 802.11 a/b/g/n/ac szabványokat támogató WLAN lett kiemelve, ami egy MIMO antennával lett megtoldva, így biztosan nem fog csalódást okozni a jövendőbeli tulajdonosok számára. Ezen felül bizton lesz benne még Bluetooth modul is, sőt mi több, opcionálisan még 4G LTE mobil hálózati modemmel ellátott megoldással is számolni lehet – ez „csak” 150 Mbps-os letöltési sebességet támogat.

Az iPad Pro a bejelentés szerint nagyjából háromszor akkora hangerővel lesz képes üvölteni, mint az iPad Air 2. Ez nem a véletlen műve, minden sarokba jut egy hangkeltő, vagyis ezt a masinát összesen négy hangszóróval küldi harcba az Apple. Akárcsak a többi iPad (és iPhone), ez is olyan menügombot kapott, ami beépített ujjlenyomat-olvasót tartalmaz, szóval kihasználható mindenhol a Touch ID támogatás. Az üzemidő tekintetében a korábbi szintet tartja továbbra is az Apple, ennek megfelelően az iPad Pro nagyjából 10 órán át lesz folyamatosan használható egyetlen feltöltéssel. Az sajnos nem derült ki, hogy a cupertinóiak mekkora kapacitású akkumulátorral vértezték fel a masinát ennek a produkciónak az elérése érdekében. A gépezet mindössze 6,9 milliméter vastag, szóval nem árt rá vigyázni, mert a nagy felülettel párosítva ez akár még veszélyes is lehet. Az iPad Pro egy remek tabletnek ígérkezik összességében, de az biztos, hogy nem az utazók vágyálmát testesíti meg, ugyanis 712 gramm a tömege.

A tartozékok itt sem maradhattak el, egy billentyűzetes tokkal és egy tollal karöltve érkezik az eszköz. Az iPad Pro a gombsorral még akár a Windows rendszert futtató Surface Pro babérjaira is törhet. A másik érdekesség, hogy érintőtoll is lesz mellé, ezzel is nagyban meg lehet majd könnyíteni a hatalmas készülék használatát. Az apróság az Apple Pencil nevet kapta, és érzékelni fogja a pozíciót, a nyomás erősségét, valamint a mozdulatokat is. A stylus használata mellett az iPad Pro kétszer több mintavételezésre vált, és megnövekszik a pontossága, valamint a beviteli késleltetése is. A ceruza töltése elvégezhető a táblagépről, így nem kell attól tartani, hogy úton-útfélen lemerülne. Az Apple Pencil 100 dollárba kerül majd, a Smart Keyboard pedig 170 dolláros árcédulát kapott.

Az iPad Pro nagyon borsos árak kíséretében érkezik. Az alapmodell, ami 32 GB tárhellyel van ellátva, 800 dollárba fog kerülni, a 128 GB-tal szolgáló konfiguráció 950 dollárért kelleti a bájait, ami pedig már mobilinternet kapcsolatot is képes létesíteni, 1080 dollárt kóstál majd. Egyelőre még várat magára a masina, csak novemberben kerül a boltok polcaira.

iPad Mini 4 és Apple Watch

Az iPad Mini is lépett egyet előre, az újdonság könnyebb lett, mint elődje, és az A7 helyett immáron az A8-as chipet használja. Ezzel majdnem ki is merült a változások sora, de azt még hozzá kell tenni, hogy megkapta a 8 megapixeles iSight kamerát is, szóval jobb minőségű fényképeket lehet majd vele csinálni - persze egy tabletnél ez nem olyan fontos szempont. A harmadik generációt ezzel ki is vezetik, olcsóbb változatnak marad a második Mini majd.

Az Apple Watch nem váltott generációt, de a szoftveres oldal nagyon sokat fejlődött a korábban bemutatott WatchOS 2-nek köszönhetően. Az okosóránál most az igazi újdonságot az jelenti, hogy immáron még szélesebb színválasztékban lesz elérhető, ami leginkább a Sport modellt érinti – megjelent például a rózsaaranya kivitel. A szíjak kínálata sokkal szélesebb lett: több új árnyalat és anyag került a palettára. Az Apple WatchOS 2 szeptember 16-ától lesz letölthető, az megújult választék pedig már mostantól elérhető.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward