Bemutatkozott az iPhone 5s és az iPhone 5c

Az Apple sajtótájékoztatójának főszereplői a várakozásoknak megfelelően az iPhone 5 utódai voltak az iOS 7 mellett.

Bemutatkozott az iPhone 5s és az iPhone 5c

Az iPhone 5 tovább csiszolgatott variánsa menetrend szerint érkezett meg. A néhány hete beharangozott konferenciát Tim Cook vezényelte le, és érdekes módon a választott helyszín az eddigiekhez képest jóval szűkösebb és szerényebb (vagy ahogy az Anandtech munkatársa fogalmazott: intimebb) volt. Az Apple Town Hall névre hallgató épületében került sor a bemutatóra.

Mindenekelőtt hivatalosan is leleplezték a legújabb operációs rendszerük végleges változatát. Ennek megfelelően az operációs rendszer személye már nem kérdéses, az új iPhone-okon az iOS 7 fut. Az eddig béta állapotát taposó rendszert a friss modellel tette elérhetővé a nagyközönség számára az Apple. A radikálisan átalakított megjelenésű iOS az eddigi legkomolyabb változást hozta a rendszer történetében, de nem csak a külsőségeket tekintve. A nagyrészt leegyszerűsített grafikai elemeket használó megoldásról, és annak új képességeiről részletesen a júniusi WWDC konferencia alkalmával megjelent hírünkből lehet tájékozódni. Az iOS 7 nem csak a legújabb megoldásokon teszi tiszteletét, a legrégebbi gépek a különböző szériákból, amiken menni fog: iPhone 4, iPad 2, iPad mini, iPod Touch (ötödik generáció).

Az Apple akárcsak korábban, ezúttal is csak kisebb finomításokat hajtott végre jószerivel az „s” betű jelzés égisze alatt. Az iPhone 5s a fizikai méreteit tekintve tehát nem változott, ezúttal is 123,8 x 58,6 x 7,6 milliméteres a ház, és még a súlya is maradt 112 gramm, annak ellenére, hogy azért jó néhány tulajdonsága módosult. Az új eszköz ugyanakkor könnyedén megkülönböztethető lesz az iPhone 5-től, annak ellenére, hogy radikális átalakításra ezúttal sem került sor a külsejét illetően. Elől és hátul is van (a feliratokat leszámítva is) újdonság. Az előlapon a főképernyőre visszavezető jellegzetes billentyű kapott egy vékony, fényes alumínium gyűrűt, hátul pedig a kamera mellett, a sarokban már nem egy, hanem két LED villanó díszeleg. A kezdetektől meglévő Home gomb egyébként más változáson is átesett, tudniillik megkapta a Touch ID névre hallgató technológiát, ami nemes egyszerűséggel egy 500 PPI-s felbontású ujjlenyomat-azonosítót takar. Ennek köszönhetően az okostelefonunk minden eddiginél biztonságosabbá tehető.

A készülék kijelzője a paramétereit tekintve semmiben sem változott. A 4 hüvelykes megjelenítő ezúttal is IPS technológiát alkalmaz a megfelelő betekintési szögek és a szép színek biztosításának érdekében, továbbá az 1136 x 640 képpontos felbontásnak köszönhetően rászolgált a Retina jelzőre is. Az iSight kamera 8 megapixeles szenzora 15 százalékkal nőtt, és kicserélték előtte a lencserendszert. Az iPhone 5s már f/2.2-s apertúrával rendelkezik, így jelentős előrelépés lesz a záridők tekintetében, főleg az éjszakai fotózásra tekintettel. Emellett a dupla LED-es vakunak is meglesz az előnye, amit szintén rosszabb fényviszonyok mellett élvezhetünk ki, de itt egy érdekességre is fény derült: az egyik LED meleg, a másik pedig hideg tónusú, így alkalmazkodni is képes a környezeti viszonyokhoz. Videózni most is Full HD felbontás mellett enged majd minket az Apple. A képstabilitásról egy elektronikus rendszer gondoskodik. Az előre figyelő, széles látószögű, 1,2 megapixeles egység nem módosult, így a FaceTime csevegéseinket továbbra is 720p-s felbontáson folytathatjuk, a Full HD-t meghagyják a követező generációnak.

A legújabb iPhone-nal új lapka is érkezett. Itt már az Apple A7 teljesít szolgálatot, amelyről egyelőre nem sok minden derült ki, ám azt elárulták, hogy ez kétszer jobb teljesítménnyel rendelkezik, mint az Apple A6. Ez a világon az első olyan ARM-os megoldás, ami már 64 bites architektúrát alkalmaz. A titokzatos chip technológiai hátterét egyelőre hagyjuk, erről majd akkor számolunk be, ha minden teljesen világos lesz, ugyanis a legutóbb is sok félrevezető információ terjedt az interneten. Egy új része is van viszont a motortérnek, az Apple M7. Ez egy segédprocesszor, a különböző mozgási és egyéb érzékelőktől kapott adatok hatékonyabb feldolgozásáért felel. A nagyobb teljesítményt ellensúlyozták egy komolyabb akkumulátorral, így végeredményben a gyorsulást követően is az iPhone 5 üzemidejét produkálja az új telefon. Sőt mi több, a 8 órás beszélgetési és mobilinternetezési idő mellett a készenlétben töltött idő 225-ről 250 órára nőtt.

A készülék kapcsolati képességeinek listáján természetesen ott van a 4G LTE támogatás lehetősége is, de ennyiben közelről sem merül ki a tudástára. Van kétsávos 802.11 b/g/n Wi-Fi AirDrop támogatással, A-GPS vevő, mely a GLONASS műholdak segítségét is szívesen veszi és Bluetooth 4.0 LE modul is lapul a burkolat alatt. Az újdonság, akárcsak az elődje, Nano-SIM befogadására képes, tehát ennek nem sok hely maradt a házban. Az iPhone 5s tartozékainak listáján is ugyanazok az elemek tűnnek fel, amelyeket mellékeltek az iPhone 5 mellé is. A szükséges Lightning csatlakozós USB átalakító kábel és töltő adapter mellett egy Apple EarPods fülhallgató lesz – ezen távvezérlő és mikrofon is helyet kapott.

Az Apple iPhone 5s három árnyalatban lesz már megvásárolható, a fekete és az ezüst-fehér mellett feltűnt az Apple portfóliójában az arany-fehér is. Három változatban kerül kereskedelmi forgalomba. Az alap 16 GB-osért cserébe 650 dollárt fognak elkérni, 32 GB-tal már 750-be kerül majd, a csúcsot pedig a 64 gigás jelenti a 850 dolláros árával. A gyári védőtok bőrből készül hozzá, 39 dollárt kóstál és öt színben lesz hazavihető.

Az iPhone 5s mellett egy igazi különlegességet is üdvözölhetünk az iPhone 5c személyében. Ez az „olcsó” iPhone modell, amire évek óta számított a szakma, de az Apple mostanáig kivárt vele. Legalábbis papíron, mert a valóság nem egészen ezt tükrözi. Az iPhone 5c csak egy árnyaltnyival lesz költséghatékonyabb, de szerencsére másban sem kell igazán lentebb adnunk. Alacsonyabb vételár mellett itt is az iOS hetes kiadásával nézhetnek majd szembe a jövendőbeli tulajdonosok.

Az iPhone 5c esetében nem annyira a technológiai oldalra helyeződött a hangsúly a leleplezés során. Ezzel a készülékkel a jelek szerint az Apple a fiatalabb generációt szeretné elérni. A masina háza ennek megfelelően strapabíró polikarbonát (sok más gyártó által is előszeretettel bevetett) használatával készült, és gazdag színvilággal áll majd a vásárlók rendelkezésére. Lesz az árnyalatok palettáján a halvány barackszínűtől, a zöldön, fehéren, és a citromsárgán át a kékig minden. És ha mindez nem lenne elég, körkörös kivágású tokokkal még egyedibbé tehetjük.

Rágyúrtak a videóhívásokra.

A család legkisebb tagja leginkább az iPhone 5-re hasonlít majd – szinte kísértetiesen. Az előlapot kitöltő panel tehát 4 colos képátlójú, a felbontása pedig 1136 x 640 pixeles és minden szögből tökéletes minőséget fog biztosítani. Az alacsonyabb árszabású megoldásban az Apple A6 SoC került bevetésre, amelyet az iPhone 5 esetében már közelebbről megismerhettünk. Ez a chip az Apple saját fejlesztése, két 1,3 GHz-es ARMv7 alapú magot használ és a grafikus feladatok elvégzésére egy PowerVR SGX 543 MP3 iGPU-t alkalmaz. A kamera szintén az iPhone 5 öröksége, vagyis f/2.4-es apertúrával és 8 megapixellel van dolgunk. A hálózati képességei között a 4G LTE-t kell kiemelni.

A színáradattal felvonuló egybeöntött hátlap és az eltérő anyaghasználat miatt az iPhone 5c valamelyest meghízott. Ez a telefon 124,4 x 59,2 x 9 milliméteres és 132 grammot nyom. Az ára ugyan tényleg alacsonyabb, de ezzel együtt senki ne számítson szó szerint olcsó iPhone-ra. Mindössze 100 dollár a differencia ezeknek a javára, tehát 550 dollár lesz a 16 GB-os verzió, és 650, amibe 32 GB-ot szorítottak. Az extra tokok további 30 dollár felárat jelentenek.

Az új iPhone-ok szállítását egyszerre kezdik majd meg több országban szeptember 20-án. Az első hullámmal 9 régióban indul meg az árusítása, decemberre pedig már a világ 100 országában lesz jelen, több mint 270 szolgáltató kínálatában és persze kártyafüggetlenül talán még több helyen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward