Bemutatkozott az iOS 6

Az Apple Worldwide Developers Conference alkalmával a cupertinoiak lerántották a leplet a legújabb mobil operációs rendszerűkről. Ez a következő generációs almás telefonokkal kerülhet majd forgalomba, de elérhető lesz az iPhone 3GS-től, az iPad 2-től és az iPod Touch negyedik generációjától minden újabb modell részére is.

Bemutatkozott az iOS 6

Az Apple Worldwide Developers Conference alkalmával a cupertinoiak lerántották a leplet a legújabb mobil operációs rendszerükről. Ez a következő generációs almás telefonokkal kerülhet majd forgalomba, de elérhető lesz az iPhone 3GS-től, az iPad 2-től és az iPod Touch negyedik generációjától minden újabb modell részére is.

Az iOS 6-ot nagy várakozás előzte meg, a rendszer rengeteg újítást tartalmaz. A rendezvényen Scott Forstall mutatta be az új iOS-t, aminek a felmenői eddig 365 millió eladott készüléken voltak jelen. 

Nyitásképpen egy kis beszélgetésre invitáltak minket, természetesen a Sirivel, ami innentől már az iPadeken is jelen lesz. A kellemes női hang már jóval okosabb lesz, mint a jelenlegi variánsa, éppen ezért bonyolult keresztkérdéseket kapott, de mindet akadálymentesen vette (előre meg volt rendezve természetesen, az élő próba még hátravan). Itt talán a legnagyobb érdekességet az autók kormányára integrált, Siri gomb jelenti. Ennek a segítségével ezentúl vezetés közben is biztonságosan használhatjuk a sokoldalú hangfelismerőt. Ez rengeteg nagy autógyártó új modelljében fel fog tűnni a következő hónapok során.

Az iOS 6-ban a közösségi hálók sokkal nagyobb figyelmet kapnak majd, vagyis elsősorban a Twitter és a Facebook esetében jobb integrációra, és rengeteg új funkcióra számíthatunk. 

Híváskezelés terén is kapunk újdonságokat, megjelenik a Reply with Message és a Remind Me Later gomb. Előbbivel azonnal válaszolhatunk egy szöveges üzenetben (pl. "Nem tudom most felvenni, nemsokára visszahívlak"), utóbbinál pedig ránkszól majd a telefon némivel később, hogy hívjuk vissza, aki keresett minket. Valamint megjelent a „Ne zavarj!” üzemmód is, ez intelligensen, rengeteg beállítás segítségével oldja majd meg, hogy a legkevesebb tényező zavarhasson meg minket esetleg éjszaka, vagy egy fontos tárgyalás közepette.

 A FaceTime névre keresztelt videóhívás funkció ezentúl már nem csak akkor használható, ha az adott eszköz Wi-Fi-n kapcsolódik, hanem mobilneten keresztül is. Arról azonban továbbra is le kell mondanunk, hogy Android, vagy bármely más rendszer irányába használjuk. 

Az iOS böngészője is rengeteg új képességgel érkezik majd, ezek között a legfontosabb a lap szinkronizáció, amelyre az OS X Mountain Lion és az iPhone, iPad kettős között kerülhet sor az iCloud segítségével.

Kapunk egy teljesen új funkciót is, ez pedig a Photo Stream névre hallgat. A tervek szerint ez lesz a leggyorsabb módja, hogy az Apple terméket használó ismerőseinkkel megosszuk a legfrissebb fotóinkat. A rendszer azonnal figyelmeztet minket, ha valamelyik barátunk új albumot töltött fel.

Változások érték az üzenetkezelő szekciót is, megjelent az úgynevezett VIP mailbox, mely a kijelölt ismerősök leveleit gyűjti majd össze, így minden egy helyen lesz, ami igazán számít, és ezekre beállíthatjuk azt is, hogy kapjunk róluk értesítést akkor is, ha a többi levelünkre épp nem kérünk. 

A Photo Streamhez hasonlóan a Passbook is teljesen új szolgáltatás. Sajnos ez számunkra egyelőre nem igazán érdekes, mivel főleg amerikai helyeken vesszük majd hasznát. Ez lényegében egy jegy, kupon, stb. kezelő lesz.

Teljesen megújul a térképszolgáltatás, az Apple leváltja a Google Maps-et, az új szoftver ezentúl madártávlatból, 3D-ben is megmutathatja, hogy merre járunk (nem minden városban megy). Ezzel együtt a navigáció is változott, innentől már teljes értékű, turn by turn navigációt kapunk, mely valós időben figyeli majd a forgalom alakulását is.

Végül némi statisztikai adattal is bombázták a konferencia résztvevőit. Az iOS hatodik kiadása több mint 200 kisebb-nagyobb képességgel bővíti az eddigi rendszerek repertoárját. Az Apple készülékekre az App Store-ból jelenleg 650 ezer alkalmazás érhető el, amelyekből 225 ezer már a táblagépeken is tökéletesen üzemel.

Egyelőre ennyit árultak el az iOS 6 által nyújtott újdonságokból. Feltehetően az Apple mérnökei a következő hónapok során sem unatkoznak majd, így még további, kisebb újításokkal is számolni lehet a fentieken túl. Az új iOS végleges verziója az ősz folyamán debütál majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward