Bemutatkozott a TI OMAP5 széria

A Texas Instruments a nagy bejelentést a CES alkalmával ejtette meg, az új lapkák minden téren felülmúlják a jelenlegi kínálat tagjait, még a gyártástechnológia terén is. Az OMAP 5 szériával remélhetőleg közelebb kerülnek a vetélytársakhoz, bár néhány hónap lemaradásra még mindig számítani lehet, de az OMAP 4 és az OMAP 3 után ezúttal jobbak a kilátások, és még az idei évben megjelenhetnek a piacon a vele szerelt készülékek, de legkésőbb 2013 elején.

Bemutatkozott a TI OMAP5 széria

A Texas Instruments a nagy bejelentést a CES alkalmával ejtette meg, az új lapkák minden téren felülmúlják a jelenlegi kínálat tagjait, még a gyártástechnológia terén is. Az OMAP 5 szériával remélhetőleg közelebb kerülnek a vetélytársakhoz. Bár néhány hónap lemaradásra még mindig számítani lehet, de az OMAP 4 és az OMAP 3 után ezúttal jobbak a kilátások, és még az idei évben megjelenhetnek a piacon az OMAP 5-tel szerelt készülékek, de legkésőbb 2013 elején.

Az OMAP 5 család két lapkakészlettel kezdi meg a pályafutását, az egyik OMAP5430 a másik pedig OMAP5432 néven érkezik, a különbségek az órajelben, a memóriakezelésben és a kamera támogatás terén mutatkoznak meg. Az OMAP5430 képfeldolgozója 24 megapixeles felbontást támogat, míg az OMAP5432 esetében ez legfeljebb 20 megapixel lehet, viszont mind a két kamera képes lesz teljes HD felbontású (1080p) videók készítésére, akár térhatás mellett is az IVA-HD nevű gyorsítónak hála.

A lapkák két darab Cortex-A15-ös ARM alapú magra építenek, amik 2 MB L2 cachet kapnak, az órajelük pedig akár a 2 GHz-et is elérheti. Ezek mellett találunk két Cortex-M4-et, ezek a főmagok tehermentesítését szolgálják, és főleg a multimédiás tartalmak esetén aktiválódnak, valamint fontos megjegyezni, hogy egy időben is képesek működni az A15-ökkel. A vállalat elmondása szerint ez a konstrukció 800 MHz-en éri el a jelenlegi OMAP4460 teljesítményét, amiben az előző generációs Cortex-A9-ek találhatóak 1,5 GHz-es órajelen.

A grafikus mag szerepében egy, az Imagination Technologies műhelyéből érkező PowerVR SGX544 található, illetve egyből kettő is jelen lesz az USSE2 feldolgozó motornak hála, így MP2 kivitelről beszélhetünk, hasonlóan a jelenlegi Apple A5 lapkákhoz. Ráadásul hogy ezek ne legyenek folyamatosan használatban, a mérnökök alkalmaztak egy 2D-s gyorsítót is. A támogatott memóriák terén az OMAP 5430 esetében csak LPDDR2 jöhet szóba, míg az OMAP5432-nél akár egyszerű DDR3 is felhasználható, vagyis ezen a téren az 5432 több mozgásteret hagy, és nagyobb teljesítményt enged. Persze ez súlyos mW-okkal jár, így ezt a mobil eszközök egyelőre nem aknázzák majd ki valószínűleg.

Az új lapkák már végre támogatni fogják az USB 3.0 felület, továbbá a Serial ATA 2.0-t és a HDMI 1.4a szabványt is, ennek megfelelően akár sztereó 3D tartalmak átvitelére is lehetőség lesz a nappaliban pihenő HDTV-re. A TI újdonságainak viszont egy komoly hiányossága továbbra is akad, ez pedig a kommunikációs vezérlők integrálásának hiánya, így ezt utólagosan kell megoldani annak függvényében, hogy 3G vagy 4G kapcsolati képességet és WLAN-t szeretnénk-e alkalmazni.

Messze még a megjelenése a 28 nm-es chipeknek, és meg kell küzdeni az új gyártástechnológia nehézségeivel is, de a minták szállítás már beindult, így ebben nincs lemaradás, a termékek viszont egyelőre a kiszivárgott információk szerint 1 GHz-es órajelen és 300 MHz-es grafikus magokkal működnek stabilan, amin bőven van még mit csiszolni a következő fél évben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward