Bemutatkozott a Snapdragon 850: célkeresztben a személyi számítógépek

A Qualcomm a Windows 10 operációs rendszert futtató, folyamatosan kapcsolódó laptopokba szánja ezt a termékét. Még referencia eszközt is alkotott a vállalat, hogy segítse a partnereket.

Bemutatkozott a Snapdragon 850: célkeresztben a személyi számítógépek

Ahogy arról nemrégiben már néhány pletyka és félinformáció szárnyra kapott korábban, a Qualcomm külön rendszerchipet küld bevetésre a Windows 10-es készülékek számára. És bár a hírek szerint születőben van a Snapdragon 1000, most még a Snapdragon 850-ről lesz szó.

Az első generációs folyamatosan kapcsolódó PC-k nem arattak osztatlan sikert, ami leginkább talán annak tudható be, hogy nagyon alacsony volt a teljesítményük. Nemcsak maga a rendszerchip volt gyenge a feladathoz, hanem az x86 fordítás miatt is a megszokottnál lassabbnak érződtek a készülékek. Szignifikáns előrelépés ezen a fronton most sem lesz, de minden bizonnyal sok helyzetben érezhető majd az előrelépés, amivel a Qualcomm szerint számolni kell. Az átlagos gyorsulás 30 százalék körül fog alakulni. És nem kizárólag ezen a téren lesz előrelépés, hanem a masinák üzemideje is kitolódhat 20%-kal, és a vezeték nélküli internetkapcsolat tempójában is 20 százalékos növekedés várható – persze ez utóbbi már nagyban függ majd az adott infrastruktúrától is.Galéria megnyitása

A Snapdragon 850 ismerős alapra épít, a Snapdragon 845 mobilplatformból lett kidolgozva, és jelen állás szerint a fentebb tornászott órajelben lehet felfedezni az egyedüli különbséget. Az okostelefonokból „szabaduló” rendszerchip így már nagyobb teljesítmény elérésére lesz képes, miközben lényegében semmilyen hátrányt sem kell elszenvednie. A megnövekedő fogyasztás és a melegedés a mobilokban gondot jelenthetne, a noteszgépek esetében azonban aligha, hiszen ezeknek a hűtőrendszere és az akkumulátora általában sokkal nagyobb energiaigényű környezetekhez van tervezve. A Qualcomm lapkájával szerelt gépek legnagyobb előnye, hogy minden pillanatban használatra készen állnak, készenléti állapotba sem kell őket kapcsolni, és nagyon hosszú az üzemidejük, 20 óránál is tovább lehetnek folyamatos használatban, miközben állandóan kapcsolódhatnak az internethez.

A Qualcomm Snapdragon 845 esetében négy Kryo 385 Gold és ugyanennyi Kryo 385 Silver processzormag munkájára lehetett számítani, az előbbi klaszter 2,8, az utóbbi pedig 1,77 GHz-es frekvencián üzemelt. Nos, ehhez képest a Snapdragon 850-nél már csak egy hajszállal marad majd el a 3 GHz-es órajeltől a teljesítményfelelős kvartett, 2,96 GHz-en üzemelnek a Kryo 385 Gold feldolgozók, arról viszont nem esett szó, hogy a Kryo 385 Silver egységek frontján mi a helyzet. Elképzelhető, hogy itt is emelt az órajelen a vállalat, de ez legfeljebb a későbbiekben derülhet ki.

Más felépítésbeli változásról nem beszélt a Qualcomm, ennek megfelelően arra kell számítani, hogy a grafikus feladatok felelőse az Adreno 630 integrált GPU, ami kiváló tempóval szolgál majd a korábban használt Adreno 540-hez képest. Van a fedélzeten Dual 14-bites Spectra 280 képfeldolgozó processzor, és nem hiányozhat a Hexagon 685 DSP sem. Az új platform esetében a Qualcomm kiemelte, hogy képes gyorsítani a gépi tanulással kapcsolatos szoftvereket, és ismerve a Snapdragon 845-öt, erre valószínűleg az AI Engine-t használja majd a rendszer, ami a heterogén működésre épít. A hálózati egységek terén pedig a Snapdragon X20-ra fog kiemelt figyelem irányulni, ez a 4G LTE modem már nem kevesebb mint 1,2 Gbps-os letöltési sebesség elérésére képes ideális környezetben.

Galéria megnyitása

A Qualcomm kihangsúlyozta, hogy kiváló multimédiás képességekkel rendelkezik az újdonság. Itt már támogatott a 4K HDR (10 bit) anyagok lejátszása is HEVC/H.265 kódolás mellett. És arra is kitért a cég, hogy a hangzás terén is javulásra lehet számítani, ami javarészt a továbbfejlesztett Qualcomm Aqstic és aptX HD technológiáknak köszönhető. Az üzemidejéről pedig már nem rest úgy beszélni a vállalat, hogy „több napos” (multi-day), szemben a korábban használt „egész napos” (all-day) kifejezéssel.

Idő közben a szoftveres oldalon is történtek változások, amik szintén hozzájárulhatnak majd ahhoz, hogy ez a termék nagyobb sikernek örvendhessenek az elődjénél. Az áprilisi nagy Windows 10 frissítéssel megnyílt a lehetőség az AI Engine kihasználására a rendszer több pontján is. A Cortana alatt már működik a gépi tanulás gyorsítása, és a Microsoft Edge esetében is számolni kell majd ilyen optimalizálásokkal. A redmondi alakulattal a Qualcomm folyamatosan együtt dolgozik azon, hogy javítsa a szoftverkompatibilitást, és már van egy olyan 64 bites Win32 szoftverfejlesztői csomag, ami lehetőséget biztosít a natív ARM64 programok futtatására. És a biztonságról is megemlékezett a vállalat, elmondása szerint a Spectre és a Meltdown sebezhetőségek java nem érinti a platformot.

A Qualcomm elárulta, hogy az első generációs, Snapdragon 835 alapú megoldásoknál kiderült, hogy azok a notebookokat tervező cégek, akik nincsenek jelen a mobilpiacon, nem tudnak olyan kifinomult modem és antenna kialakításokat létrehozni, mint akiknek volt már dolga okostelefonnal. Az ASUS által tervezett folyamatosan kapcsolódó laptop jobb minőségű kapcsolatot tudott kialakítani a szolgáltatók hálózatával, mint a versenytársai. A Qualcomm ezúttal a partnerek számára referencia antennadizájnnal is szolgálni fog, hogy ezzel lerövidítse a fejlesztési időt és hozzájáruljon a jobb minőségű készülékek születéséhez. Valószínűleg az elsőként megjelenő termékekben ez a dizájn kerül majd felhasználásra az eszközgyártók által. A korábbiakból kiindulva a Lenovo, az ASUS és a Hewlett-Packard biztosan ott lesz a partnerek között és előáll majd akár több személyi számítógéppel is.

Galéria megnyitása
A Qualcomm referencia dizájnját keretbe foglaló eszköz, ami inkább egy kettő az egyben gép, mint notebook.

A Qualcomm Snapdragon 850 nem várat magára, az érdeklődők máris hozzáférhetnek. Sőt mi több, lényegében már be is mutatkozott az első olyan termék, amiben ez a rendszerchip dolgozik, csak éppenséggel nem az eredetileg megcélzott területen. Az ASUS ROG Phone esetében arról beszélt a vállalat, hogy egy emelt órajelű, 2,96 GHz-es Snapdragon 845-öt használ, de ez egyértelműen maga a Snapdragon 850. Elképzelhető egyébként, hogy a Computex 2018 keretében már látni fogunk néhány olyan notebookot vagy más PC-t, amiben ez a lapka dolgozhat a Windows 10 alatt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward