Bemutatkozott a Snapdragon 821

A Qualcomm új csúcstermékének érkezésére már egy ideje számítani lehetett. A friss sikervárományos csak kisebb változtatáson esett át, biztosra ment a vállalat.

Bemutatkozott a Snapdragon 821

A Qualcomm tavaly alaposan mellényúlt a Snapdragon 810-es, MSM8994 központi chippel, ám a vállalat az idei évre tervezett Snapdragon 820-szal (MSM8996) újra nyeregbe került. Eddig a legtöbb zászlóshajó ezzel a lapkával szállt ringbe 2016-ban – a cég elmondása szerint mostanra 115 eszközt hódított meg ez a termék. A Qualcomm pedig addig szeretné ütni a vasat, amíg meleg, éppen ezért máris elkészítette a Snapdragon 821 besorolású megoldást, ami lényegében csak egy kis frekvenciakorrekción esett át.

Egy ideje már számítani lehetett arra, hogy a Qualcomm a nyár folyamán utódot állít a Snapdragon 820 számára, most pedig már azt is tudjuk, hogy mire számíthatunk. A papírforma következett be, vagyis a piacvezető vállalat nem új felépítést küldött bevetésre, hanem némileg fentebb tornászta a korábbi lapka órajeleit, hogy még tovább versenyképes maradhasson. Mivel nagyobb változás nem történt, maradt az MSM8996 azonosító is, de kapott egy Pro utótagot, hogy pontosan be lehessen azért határolni.

A Snapdragon 820 a Qualcomm által átdolgozott big.LITTLE felépítést felhasználva két-két Kryo processzormagot vonultatott fel, ezek 1,6 és 2,15 GHz-es órajelen üzemeltek. Az újdonság esetében a frekvenciák már valamelyest fentebb kúsztak, érdekes módon főleg az egyébként energiahatékonyabb működést szem előtt tartó páros gyorsult sokat. Az MSM8996 Pro lapkában a lassabb duó már 2 GHz-en fog munkálkodni, míg a sebességfelelősök több mint 10 százalékkal pörögtek fentebb, és így már 2,4 GHz-en teljesítenek szolgálatot. A grafikus feldolgozó egység sem maradt érintetlenül szerencsére, ám ilyen téren nem történt olyan előrelépés, aminek érzékelhető hatása lehetne. Az Adreno 530 IGP eredetileg 624 MHz-es értéken működött, a Snapdragon 821 esetében pedig már legalább 650 MHz-en (nem tudni még a pontos értéket) fog munkába állni.

Nem lesz problémásabb a lapka a „túlhajtást” követően? Nos, az órajelek növelése szerencsére nem fog a fogyasztás vagy a melegedés rovására menni, ugyanis a Qualcomm itt kihasználta azt, hogy az MSM8996 lapka a különböző revíziók során sokat javult. A jobbá vált egységek tehát már úgy üzemelhetnek nagyobb tempó mellett, hogy annak nem látja kárát semmi. Sőt mi több, a vállalat által kiadott hivatalos közleményben foglaltak szerint a sebességen és az applikációkban nyújtott teljesítményen felül még az energiatakarékosság is javult a Snapdragon 821 esetében az elődhöz viszonyítva.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy a Qualcomm Snapdragon 821 besorolású központi chipje, az MSM8996 Pro mikor kerülhet először bevetésre, és arról is csak pletykák szólnak, hogy miben bukkanhat fel elsőként. A vállalat annyit mondott, hogy az év második felében várható az újdonság, de mivel már ezt az időszakot tapossuk, így lényegében ezzel egyáltalán nem lettünk okosabbak, az eddig is biztosnak tűnt, hogy még 2016-ban bevetésre kerül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward