Bemutatkozott a Samsung Gear S2

A Samsung körszámlapos okosórája forgatható kerettel és a Tizen operációs rendszerrel érkezett.

Bemutatkozott a Samsung Gear S2

Rengeteg kiszivárgott, illetve hivatalos információmorzsát követően, végre teljes egészében megismerhetjük a Gear S2 okosórát, a Samsung első olyan termékét, ami kör alakú megjelenítővel van ellátva. Az újdonság összesen három kivitelben érkezik.

A Samsung az alap Gear S2 mellett elkészítette a Gear S2 Classic-ot, melynél a hagyományosabb dizájn jelenti az eltérést, valamint a Gear S2 3G-t, ez pedig nyilván a kapcsolati képességeit tekintve mutat különbséget. Az új okosórák azonos alapokkal rendelkeznek, csak apró eltérések vannak közöttük. Egyaránt 1,2 hüvelykes körpanelre épülnek, ami a Samsungtól nem meglepő módon Super AMOLED technológiát alkalmaz. A felbontásuk 360 x 360 képpontos, ami 302 PPI-s pixelsűrűséget eredményez. Az előlapjukat egy forgatható keret szegélyezi, ennek az órák használata során nagy jelentősége lesz, a Samsung a tervezés során több funkciót is erre a kezelőszervre bízott. A kiegészítőkön a Tizen operációs rendszer teljesít szolgálatot, éppen ezért a dél-koreaiak mindent a saját kezükben tudtak tartani a tervezés során, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtó órák szülessenek. A friss sikervárományosok nem rendelkeznek olyan különleges képességgel, mint mondjuk a zafírüveg borítás, de így is eléggé strapabírónak ígérkeznek. Mindegyik IP68 védettséget élvez, szóval csak nagyobb nyomás mellett, illetve hosszabb idő után juthat beléjük nedvesség, a porral szemben pedig teljesen immúnisak.

A berlini IFA-n közelebbről is megcsodálható készülékek belsejében egy olyan központi chip tevékenykedik, ami kétmagos, és 1 GHz-es órajelig skálázódhat. Bár a sajtóanyag nem tért ki rá, de a Samsung talán itt is a saját kezébe vette a fejlesztést, szóval elképzelhető, hogy egy Exynos chipdizájnról beszélhetünk - néhány forrás szerint viszont a Snapdragon 400 sem zárható ki a 3G-s modell esetében. A rendszermemória 512 MB-os méretet öltött, a háttértár pedig 4 GB-tal várja a jövendőbeli felhasználókat. A kapcsolati lehetőségek némileg eltér a trió tagjainál. A 802.11 a/b/g/n Wi-Fi, a Bluetooth 4.1 modul, valamint az NFC chip mindegyiknél része a felszereltségi listának, viszont csak az egyik, nevezetesen a Gear S2 3G az, ami már önálló életre is képes a HSDPA hálózati modemnek köszönhetően. Ebben a karórában egy e-SIM van, amit a szolgáltatóknak kell majd beprogramozniuk. Mindegyik Gear S2 ugyanolyan érzékelőkkel lett ellátva. Van a kelléktárukban gyorsulásmérő, giroszkóp, környezeti fényt figyelő szenzor, barométer és persze pulzusmérő is, ami részben a Samsungnak köszönhetően terjed az ilyen kiegészítőkben.

Balra a Gear S2, jobbra a Gear S2 Classic.

A sima Gear S2 letisztult dizájnnal érkezik, ennek a háza 42,3 x 49,8 x 11,4 milliméteres térfogatú, a tömege pedig 47 gramm. Megvásárolható lesz sötétszürkében fekete szilikon pánttal, illetve ezüst színben fehér szíjjal. A Gear S2 Classic már hivalkodóbb megjelenéssel bír, valóban próbál igazi órának tűnni, miközben kompaktabb a társánál, hiszen a fekete háza csak 39,9 x 43,6 x 11,4 mm-es vonalakkal határolható körül, és mindössze 42 g-ot nyom – ezt bőr szíjjal szereli a gyártó. Az az okosóra, ami már 3G képes is, egyértelműen a legnagyobb tagja a kínálatnak a 44 x 51,8 x 13,4 milliméteres testével, és az 51 grammos tömegével. Ez javarészt annak a számlájára írható, hogy a komolyabb kapcsolati képességek miatt nagyobb akkumulátor került a színfalak mögé, a Gear S2 3G 300 mAh-ból táplálkozhat, míg a társai 250-es kapacitású telepre lettek bízva. A Samsung minden esetben 2-3 napos üzemidőről beszélt, szóval ha naponta nem is feltétlenül kell majd őket tölteni, sokkal tovább egyik sem fogja bírni a kiképzést.

A Samsung Gear S2, Gear S2 Classic és Gear S2 3G a közeljövőben fog bevetésre kerülni, de ennél pontosabb időpontról nem esett szó. A 3G-s modell nagyon sok szolgáltató kínálatában is megjelenik majd, de az egyelőre nem derült ki, hogy mennyibe fog kerülni, de igaz ez a többiekre is. Remélhetőleg a Samsung legfeljebb a konkurencia, így például az LG Watch Urbane árszintjét fogja megcélozni, és nem megy fentebb.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward