Bemutatkozott a Nubia Z9 Max és Z9 Mini

A ZTE két újdonsága közül a Z9 Max az igazán érdekes, ami ízig vérig csúcsgép, de mégis kellemes az ára. Összességében viszont a Z9 Mini sem okoz csalódást.

Bemutatkozott a Nubia Z9 Max és Z9 Mini

ZTE Nubia Z9 Max és Z9 Mini

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a ZTE lerántotta a leplet a Nubia termékcsalád legújabb tagjairól, a Z9 Maxról, valamint a szerényebb képességeket felvonultató Z9 Miniről. A Nubia széria eddig még sosem okozott csalódást, és minden jel szerint nem is most fogja ezt elkezdeni, hiszen a specifikációk tükrében kijelenthető, hogy remek okostelefonokkal van dolgunk.

ZTE Nubia Z9 Max

Az újdonság előlapját egy 5,5 hüvelykes megjelenítő kelti életre, ami jó képminőséggel fog szolgálni. Az okostelefon egy 1080p-s felbontású panelnek ad otthont, így a pixelsűrűsége eléri a 401 PPI-t, és bár azt egyelőre nem tudhattuk meg, hogy milyen technológiával dolgozik, biztosan kijelenthetjük, hogy széles betekintési szögei és jó színvilága lesz. A Nubia Z9 Max előlapján elmaradhatatlan alkotóelem a piros körmotívum, ami az összes eddigi Nubián felfedezhető volt – és valószínűleg lesz is még egy ideig. A kamerarendszere kifogástalannak ígérkezik. A videóhívásokért felelős egység a felhasználói igényeknek megfelelően már szelfizésre (önarcképek) is kifejezetten alkalmas, hiszen 8 megapixeles. A főkamerája pedig 16 MPixeles (Sony IMX234) felbontásban örökíti meg az elébe táruló eseményeket, és a szimpla LED-es villanónak, valamint az F/2.0-s rekesznek köszönhetően rossz fényviszonyok mellett is lehet számítani a munkájára. Ha a videózásról van szó, akkor is a maximumot nyújtja a Z9 Max, hiszen a hátlapi megoldás már 4K-ban rögzít, a videócsevegések alkalmával meg Full HD-t támogat.

A ZTE nem szeretett volna kompromisszumokat kötni a sebesség terén, éppen ezért a szerkezet lelke egy Snapdragon 810 besorolású chip. A Qualcomm MSM8994 lapka 64 bites, a big.LITTLE architektúrára épül és összesen nyolc magot vonultat fel. A teljesítményért a négy 2 GHz-es frekvencián működő Cortex-A57 egység felel, arról pedig a legfeljebb 1,5 GHz-en munkálkodó Cortex-A53 szálak gondoskodnak, hogy még az energiával is jól gazdálkodjon a gépezet. A grafikus munka itt egy Adreno 430 IGP részére lesz kiosztva. A rendszernek 3 GB-nyi memória áll a rendelkezésére, így ilyen tekintetben valószínűleg csak igazán szélsőséges esetekben fog hiányt szenvedni a Nubia Z9 Max. Háttértár tekintetében kicsit szűkebbre húzták a tervezők a nadrágszíjat, hiszen alapból „csak” 16 GB-tal szolgál az okostelefon, ami a csúcson már nem sok, de egy tetszőleges kapacitású microSD kártyával pillanatok alatt meg lehet oldani ezt a kérdést. A csúcsmodell természetesen 4G LTE modemmel a fedélzetén érkezik, így a mobilinternet-kapcsolat sebességére sem lehet majd különösebben panasz, ha megfelelő a hálózati infrastruktúra. Ezen felül van még a kelléktárában 802.11ac szabványú WLAN (2,4 és 5 GHz) Wi-Fi Direct és DLNA támogatással, Bluetooth 4.1 modul, A-GPS vevő és még az NFC chipet sem spórolták meg, amit egyre több helyen ki lehet már használni napjainkban.

A fémkeretbe zárt mobilnak az elő- és hátlapját is üveggel borították be a tervezők. Nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy kellően vékony legyen a készülék, ennek eredményeként mindössze 7,9 milliméterre emelkedik ki a síkból a Nubia Z9 Max és 165 grammos tömeggel büszkélkedhet. Az operációs rendszer kérdése kulcsfontosságú manapság egy ilyen kaliberű eszköznél. Nos, a ZTE mérnökei a szoftverek tekintetében is kitettek magukért, hiszen az Android 5.0.2 fut már rajta, ami a Nubia UI 2.8 felhasználói felületbe lett burkolva. A letisztult rendszer körkörös dizájnelemekkel operálva próbál majd lépten-nyomon különböző extrákkal a felhasználók kedvében járni. Zárásul azért még egy kisebb csalódásra okot adó paraméterről, a telep kapacitásáról is szót kell ejtenünk. Az okostelefont mindössze egy 2900 mAh-s akkumulátor kegyeire bízták, ami persze nem fog rosszul teljesíteni, de szinte biztos, hogy a kategóriájában elvárható szint alatt marad.

ZTE Nubia Z9 Mini

A Nubia Z9 sorozatnak vélhetően a Mini lesz a legszelídebb tagja, de még így is a középkategória felső szegmensében fog rajthoz állni A megjelenítő a felbontás tekintetében nem változott a Maxhoz mérten, de kisebb, 5 colos lett (a neve ellenére még így sem éppen mini), ebből fakadóan már 441 PPI-s pixelsűrűséggel várja az érdeklődőket. Egyéb közös nevezők is akadnak szép számmal a páros között, ide sorolható az operációs rendszer, és a két darab kamera is – egyedül annyi módosult, hogy itt "mindössze" Full HD videózásra van lehetőség, a 4K-ról le kell mondani. Szóval ezeken a területeken a Z9 Mini jobbára úgy teljesíthet, mint a Z9 Max. Még a vonalvezetésük is megegyezik, viszont a kisebbik okostelefonnál már a személyre szabhatóságról is gondoskodtak, ami egy cserélhető hátlapban nyilvánul meg. A 8,2 milliméteres és 147 grammos telefon háta is üveg alapból, de ezt le lehet cserélni plasztikra, amiből sokfajtát tudnak majd hozzá venni a tulajdonosok, kezdve a famintásoktól a farmeres kiviteleken át az absztraktabb alternatívákig. Ezzel az opcióval a fiatalabb generáció fejét szeretnék elcsavarni, de egy fára hajazó megoldással még egy üzletember kezében is egészen elegánsan mutatna a Nubia Z9 Mini.

Ezt az okostelefont egy Qualcomm MSM8939 lendíti majd mozgásba, ami a Snapdragon 615 termékcsalád tagja. A big.LITTLE architektúra ugyan itt is megvan, de már csak Cortex-A53 egységek alkotják a formációt 1,5 és 1 GHz-es órajeleken. A játékok és egyéb grafikus feladatok során egy Adreno 405 GPU bizonyíthat majd. A rendszermemória 2 GB-os méretet öltött, tárhely tekintetében pedig 16 GB-tal szolgál a szerkezet. A ZTE szakemberei ezúttal is gondoskodtak a bővíthetőségről, így ha ez utóbbi kevésnek bizonyulna, akkor bármikor fentebb lehet tornászni egy memóriakártya bevetésével. A kapcsolati képességek listáján van 4G LTE modem, 802.11 a/b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul és A-GPS vevő is, sőt ezt FM rádióval is megfűszerezték, viszont az NFC chip hiányával számolni kell. A végére maradt az akkumulátor kapacitásának kérdése, amiben itt már pozitívan csalódhatnak a vásárlók. A Z9 Mini teljesen ugyanazt a telepet kapta, amint a Z9 Max is, ám azt nem kell ecsetelnem, hogy ez mennyivel energiatakarékosabb környezet, ebből fakadóan a kisebbik maroktelefon remek üzemidőről tehet tanúbizonyságot.

A ZTE-nek eddig sem kellett a szomszédba menni a jó ajánlatokért, és ezúttal is igazán kellemesen csalódhatnak az érdeklődők a vállalatban. Az egyértelműen csúcsra született Nubia Z9 Maxért mindössze 400 dollárnak megfelelő jüant fognak elkérni Kínában, így messze a legolcsóbb Snapdragon 810-es okostelefon lesz a jelenlegi felhozatalban. És bár a Nubia Z9 Mini a teljesítmény terén már hátrányban van a Maxhoz képest, ez meg is látszik az ajánlott fogyasztói árán. Ezért a modellért már csak 240 dollár kérnek majd el. Arról egyelőre semmilyen információval nem rendelkezünk, hogy a Nubia Z9 mikor fog bevetésre kerülni, és mire számíthatunk tőle.

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward