Bemutatkozott a Notion Ink Adam II

A Notion Ink újabb alkotását sokan várták, de a végeredmény csalódást keltő.

Bemutatkozott a Notion Ink Adam II

A Notion Ink már a második táblagépével áll a nagyközönség elé, de a kritikusok sajnos ezúttal sem lesznek elégedettek. Az első generációs Adam tablet egy merőben új technológiát alkalmazó kijelzővel került a boltok polcaira, ám a teszteken sajnos rendre elvérzet. Nos, az Adam II esetében már a teszteket sem kell megvárni.

A Notion Ink újabb készüléke a nagyon idejétmúlt vassal került bevetésre, és az Adam egyetlen érdekességét, a Pixel QI kijelzőt is dobták a fejlesztés során. A Pixel QI lényege abban állt, hogy jelentősen alacsonyabb fogyasztás mellett is képes volt üzemelni, mint a hagyományos társai, és átengedte a környezeti fényt, így erős napsütésben is tökéletesen olvasható volt. Az Adam II előlapját már egy átlagos, 1280 x 800 képpontos felbontású, 10,1 hüvelykes, IPS technológiát használó panel tölti ki. Ezt egy Asahi karcálló üveg mögé rejtették, hogy védve legyen a fizikai behatásokkal szemben. Ám emellett azért a mérnökök még próbálkoztak valami újítással, ha már a Pixel QI-ról le kellett mondani: ennek eredményeként egy másodlagos kijelző került a szerkezet oldalára.

Igen, az oldalára. A 100 x 5 pixeles értesítési megjelenítő gyakorlatilag éppen olyan technológiával dolgozik, mint a régi számológépek esetében látott megoldás. Különböző szöveges információk megjelenítésére fog szolgálni a monokróm egység. Ezen feltűnhetnek majd a legfrissebb értesítések, de mi magunk is testre szabhatjuk – így akár azt is fel tudjuk vésni az oldalára, hogy éppen milyen könyvet olvasunk, avagy filmet nézünk éppen. Az oldalra helyezett panellel egyébként alapjában véve nem lenne gond, de azt biztosan ki merjük jelenteni, hogy ezt nem fogják lemásolni a Notion Inkről a konkurensek. Manapság a tabletek már csak néhány milliméter vastagok, és a keretnek is rettentő kevés helyet szánnak. Ez az újítás pedig az Adam II fotói alapján nem éppen illik bele ebbe a képbe.

Az eszköz belsejében egy Amlogic AML8726-MX lapkáé lesz a főszerep, ami felett mostanra igencsak elszaladt az idő. A 40 nm-es SoC Cortex-A9 magok kettősével várja az elébe gördülő akadályokat. A chip 1,5 GHz-es órajelen üzemel, a grafikus feladatokat pedig egy Mali-400 MP2 fogja végrehajtani. A rendszernek 1 GB-nyi memóriát kell beosztania, a gép újdonsült tulajdonosának pedig 8 GB jut majd, amit persze microSD-vel meg lehet toldani utólag is, ha szűkössé válna a helyzet. A kamerák terén némi érdekességet fedezhetünk fel: nem csak hátrafelé tekint 3,15 megapixeles modul, hanem előre is ilyen került. Ebből kifolyólag fotózáskor eléggé vérszegénynek bizonyulhat a produktuma, ám a videócsevegések alkalmával valószínűleg nem lesz gond a minőséggel.

Előre tekintenek a hangszórói, a jobb hangzás érdekében.

Az Adam II alapját a Google operációs rendszere adja. Az Android 4.2.2-es verziójával lesz dolgunk itt, ami a középső tagja a Jelly Bean hármasnak. Sajnos a frissítés lehetőségéről nem esett szó, így nem is nagyon érdemes abban reménykedni, hogy az Android 4.3, vagy akár a 4.4 KitKat tiszteletét teszi a gépen később. A kapcsolati képességeit illetően nem kaptunk pontos képet a tudásáról, de az biztos, hogy megvásárolható lesz akár 3G HSDPA hálózati modemmel is (egyébként marad a WiFi+BT). A 10,1 colos megjelenítő tartalmát nagyban is megtekinthetjük majd, mert a kereten helyet kapott egy micro-HDMI csatlakozó is. Az egész masina meghajtásáról egy 6000 mAh-s kapacitású telep fog gondoskodni, mellyel átlagos üzemidőt produkálhat a táblagép.

A Notion Ink Adam II összességében nem túl bizalomkeltő. Van néhány jó pont rajta, de az alapjai (kijelző + SoC) elég gyengének számítanak manapság. Az eleinte ambiciózusnak tűnő Notion Ink mostanra érdektelenségbe fulladt – látszólag önmaguk részéről is. Ennek ellenére az Adam II-nek igencsak megkérik az árát: nagyjából 265 dollár az alapmodell, a 3G-sért pedig 305 dollárt kérnek el. Egyelőre csak Indiában kapható, de jövőre kiterjesztik a forgalmazását más régiókra is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward