Bemutatkozott a MIUI 12.5 grafikus felhasználói felület

A Xiaomi egy gyorsabb, látványosabb és biztonságosabb környezetet hozott létre a MIUI 12 alapján.

Bemutatkozott a MIUI 12.5 grafikus felhasználói felület

A MIUI folyamatosan fejlődik, és ez a grafikus felhasználói felület egyike azon ritka megoldásoknak, ami igazából az Androidtól függetlenül fejlődik, és lényegében a Xiaomi arra nem is tért ki, hogy a most beharangozott MIUI 12.5 kapcsolódni már az Android új verzióját hozza-e el. Viszont sok újításról szó esett, és ez a lényeg igazából.

A MIUI 12.5 nem egy generációváltás, de jelentőségteljesen emelte ki a verziószámot a Xiaomi, amivel azt szeretné hangsúlyozni a vállalat, hogy itt azért eléggé sok változás történt. A természetesség nyomvonalán haladt tovább a grafikus felhasználói felület fejlesztésével a cég, és nemcsak vizuálisan, hanem a hangokban és az érzésekben is tetten érhető ez.

Galéria megnyitása

A MIUI AI mozgási algoritmus fejlődött, ami a renderelési erőszükségletet helyenként a huszadára csökkentette. Ennek köszönhető részben az, hogy egy olyan innovatív dinamikus vizuális dizájnt tudott a Xiaomi alkotni, aminek nem igazán van párja a jelenlegi mezőnyben. A Super Háttérképek még izgalmasabbak lettek, és szélesebb ezeknek a választéka. Már hóba borult hegyeket is lehet nézni valós idejű fény és árnyék rendereléssel, ez egész nap folyamatosan változik. Egyre több igazi földrajzi helyet lehet majd itt elérni, és bővül az egyszerűbb élő háttereknek a kínálata is.

Galéria megnyitása

A hangok száma több mint száz újdonsággal gyarapodott, és a vállalat jobbára a természetből „kölcsön vett” hangokat épített be a MIUI-ba. Több mint 120 teljesen új hangból válogathatnak már itt a felhasználók, és a nagyon változatos mixnek részét képezi nagyon sok állati eredetű szignál. A MIUI 12.5 fejlesztéséhez a szakemberek esőerdőkben és más izgalmas helyeken jellegzetes hangokat használtak fel elsősorban. És a legtöbb hang úgy lett megalkotva, hogy a sztereó hangrendszerhez lett optimalizálva, így ezek még életszerűbbek lesznek.

Galéria megnyitása

Az érintéseknél beállítható visszajelzések is elképesztően naturális élményt biztosíthatnak majd a MIUI 12.5-től. Olyan kifinomult vibrációt alkalmazhatnak a készülékek, amik egy igazán érdekes érzetet kelhetnek a tulajdonosokban. Szóval a természetességet most tényleg a csúcsra járatta a Xiaomi.

Kiemelte a Xiaomi azt is, hogy az egész MIUI egy hatékonyabb és gyorsabb grafikus felhasználói felületté változott a fejlesztéseknek köszönhetően. A vállalat a gazdaságosabb jelzőt használja itt, ami abban mutatkozik meg, hogy a MIUI 12.5 általánosan 20%-kal kevesebb memóriát használ működés közben, és a háttérben futó appok pedig még takarékosabban fognak üzemelni, azoknál ugyanis akár 35 százalékos csökkenés is megfigyelhető lesz.

Galéria megnyitása

Nagyon ügyelt arra is a cég, hogy a rendszeralkalmazások igényein faragjanak, hiszen ezáltal olyan általános gyorsulás és üzemidőbeli előrelépés érhető el, ami minden helyzetben növelheti a felhasználói élményt. 25%-kal sikerült csökkenteni az alapvető programok energiaéhségét a Xiaomi beszámolója szerint. És külön megemlítette azt a kínai alakulat, hogy a Super Háttérképek megoldásnál 40 százalékkal sikerült alacsonyabb fogyasztást elérni, ezáltal simább is lesz az animációja.

A mobilok és a személyi számítógépek közötti együttműködésre a Samsung és a Huawei sok figyelmet fordít már egy ideje, és itt a Xiaomi is nagyobb fókuszt helyezett erre. Egyszerűen össze lehet majd innentől társítani a notebookokat az okostelefonokkal. Bár ez igazából nemcsak a MIUI fejlődésének köszönhető. Áttekinthetőek lesznek a friss értesítések a laptopon, lehet majd szövegrészeket másolni az eszközök között, megnyitott weboldalak is mozgathatóak lesznek és még képernyőmentést is el lehet majd így érni egyik másik eszközről.

Galéria megnyitása

A lényeg itt leginkább a kollaboráció működése, a több képernyős munkavégzés segítése. Ez a fejlesztés a Windows 10-et futtató készülékekkel fog menni, és nem meglepő módon a Xiaomi a saját noteszgépeit ajánlja elsősorban ehhez.

Megújult egyebek mellett a Notes alkalmazás is. Ennek le lett cserélve a korábbi ikonja, és már sokkal jobban használható lesz, mint korábban volt, fontosabb szerepet szán ennek a Xiaomi. Lehet benne új módon listákat alkotni, amikből többet össze is lehet fogni. Térképes felsorolások is alkothatóak, amikben összefüggések láthatóak, és lehet rajzolgatni is egészen sok különböző virtuális eszközt használva.

Galéria megnyitása

Az adatvédelem fontossága az elmúlt években folyamatosan fokozódik, és a fejlesztők éppen ezért mindig nyújtanak ezen a fronton is újításokat. A MIUI 12.5 esetében arról számolhatunk be, hogy a vágólap is védett lesz már, lehet majd azt látni, hogy milyen alkalmazások olvashatják ennek a tartalmát, és milyen appoknak van rögzítési engedélye.

Galéria megnyitása

Nagyobb szerepet kap innentől a sandbox mechanizmus használata, és a lokációs adatoknak a kezelése is komolyabb felügyelet alá fog esni. A böngésző pedig tudja majd blokkolni a megbízhatatlan oldalakról a letöltést a felhasználó biztonsága érdekében. Végül a Xiaomi App Store esetében is jobb lesz az adatvédelem.

A MIUI 12.5 több tucatnyi okostelefonra lesz elérhető a következő hónapokban, és először a Xiaomi Mi 11 felületén lehet majd vele megismerkedni testközelből.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap