Bemutatkozott a Meizu U10 és U20

A Meizu a megszokottól eltérő betűjelzéssel küldi bevetésre az újdonságait.

Bemutatkozott a Meizu U10 és U20

A Meizu eddig „m” betűvel jelölte az alacsonyabb árkategóriákban rajthoz álló okostelefonjait, most viszont ez a tendencia megváltozott, és megjelent az „U” jelöléssel illetett család. A Meizu U10 és U20 modellek nagyon hasonló vonásokkal rendelkeznek majd, viszont a fizikai méretűk miatt más-más felhasználók érdeklődését kelthetik majd fel.

A Meizu U10 lesz a szerényebb modell, ez egy 5 hüvelykes megjelenítővel érkezik, aminek a felbontását egyelőre homály fedi – a megcélzott ársáv alapján akár már egy Full HD panel is elképzelhető. Ezzel ellentétben a Meizu U20 már 5,5 colos kijelzővel áll az érdeklődők elé, és itt biztosak lehetünk abban is, hogy 1920 x 1080 képpont népesíti be a felületét. Mindkét okostelefon IPS technológiás megjelenítővel érkezik, szóval a képminőségük biztosan rendben lesz, és egyaránt 2.5D-s profilú üveg alá lettek bebújtatva, szóval a kidolgozottságra sem lehet panasz. A mobilok érdekessége, hogy a YunOS operációs rendszer lesz rajtuk jelen. Ez egy olyan Android variáns, ami az AOSP rendszert veszi alapul, és nem a Google szolgáltatásaival van felvértezve gyárilag, hanem a kínai Alibaba által fejlesztett alkalmazások népesítik be. A Meizu egyre több készülékénél alkalmazza ezt a Meizu m3 érkezése óta, szóval a vállalat várakozásainak megfelelően teljesíthet a rendszer. Jó hír, hogy az Alibabával úgy egyezett meg a Meizu, hogy a Flyme OS grafikus felhasználói felület van jelen a YunOS-en is, szóval ennek a kedvelői nem lesznek csalódottak.

A kamerarendszer a Meizu U10 és a Meizu U20 esetében a specifikáció alapján teljesen azonosnak ígérkezik. A páros előlapjára egy 5 MPixeles érzékelőre épülő szelfikamera került, amellyel az önarcképek megörökítésén túlmenően kiváló minőségben lehet majd videóhívásokat bonyolítani – optimális sávszélesség mellett. Az újdonságok főkamerája persze már sokkal komolyabb képességekkel bír, ez ugyanis egy 13 megapixeles képérzékelőre épül, és van mellett egy LED-es villanó, amit két eltérő színhőmérsékletű dióda alkot. Arról nem esett szó, hogy PDAF támogatással dolgoznak-e a rendszerek, de nagy valószínűséggel igen, tehát mindkettő fáziseltérésen alapuló fókuszrendszert kaphatott. Ha pedig mozgóképfelvételek megörökítésére kerülne a sor, mindkettő legfeljebb Full HD opciót támogat.

A Meizu akárcsak a kijelzőnél, a központi chip esetében sem fedte fel minden lapját az U10 modell esetében. A kisebbik okostelefon esetében csak annyi biztos egyelőre, hogy nyolcmagos lapka található majd benne. A Meizu U20 esetében is egy nyolcmagos megoldás került elő, és itt már az sem titok, hogy a Helio P10-re esett a szakemberek választása. Ez a lapka kettő négyfős csoportra bontva vonultatja fel a Cortex-A53 processzormagokat, melyek eltérő órajelen üzemelnek majd, és itt meg kell még említeni a Mali-T860 MP2 grafikus egységet is. A rendszermemória és a tárhely biztosan azonos az újdonságok esetében. Mindkettő szerkezet megvásárolható lesz 2 vagy 3 GB-nyi RAM-mal, valamint 16 vagy 32 GB-os kapacitású háttértárral. A Meizu tervezői gárdája gondoskodott a bővítési lehetőségről, szóval amennyiben a belső adattároló betelne, könnyedén meg lehet őket toldani akár 128 GB-os microSDXC kártyával is. A kapcsolati képességek tekintetében nem szoktak túl jól szerepelni a kínai okostelefonok, és ezúttal is ez a jellemző. Van a Meizu U10 és U20 kelléktárában 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő WLAN, Bluetooth 4.1 modul és A-GPS vevő, no meg persze a 4G LTE hálózati modem sem hiányozhat, de igazi extrát nem tudunk kiemelni a nevük mellett, pedig az NFC chipet például biztosan sokan szívesen látták volna a fedélzeten. Mindkét mobil Dual-SIM támogatással jön.

A Meizu ezúttal nem teljesen fém házzal ellátott okostelefonokat húzott elő a kalapjából, az U20 és az U10 elől és hátul is üvegbe lett burkolva, és csak a keret az, ami könnyű, de kellően merev alumínium ötvözetből készült. (A kijelzőjüket védő üvegről már elhangzott, hogy 2.5D-s, itt pedig meg kell említenünk azt, hogy a hátoldalánál is ugyanez a helyzet, szóval nagyon kellemes érzés lesz kézben tartani őket.) Sajnos a fizikai paramétereikre nem derült fény, de szemlátomást mindkét eszköz kellően vékony. Amiről eddig még nem esett szó, de mindenképpen ki kell rá térni, az biometrikus szenzor; az mTouch 2.1 rendszer a kezdőképernyőre vezető gombbal lett ötvözve. Az üzemidő tekintetében nem érdemes extra teljesítményre számítani, de az átlagos teljesítményt magabiztosan hozni fogják, szóval 1-2 napot biztosan elmennek majd egy töltéssel. A Meizu U10 hátlapja alatt egyébként egy 2760 mAh-s energiaforrás lapul, a Meizu U20 pedig egy 3260 mAh kapacitású akkumulátornak ad otthont. Gyorstöltési lehetőségről nem esett szó, de reményeink szerint egyik sincs ennek híján. A sikervárományosok csak fekete és fehér színben bukkantak fel eddig, de a trendeket figyelembe véve nem lenne meglepő, ha arany vagy rózsaarany kivitel is érkezne belőlük.

A Meizu U10 és a Meizu U20 nem egyszerre kerül forgalomba, sőt mi több, meglehetősen nagy különbséggel lépnek piacra. A Meizu U20 már augusztus 28-ától megvásárolható lesz Kínában a kiemelt boltokban, a Meizu U10 viszont csak szeptember 18-án fog megjelenni. A Meizu U10 a 2 GB RAM-mal és a 16 GB-os tárolóval nagyjából 155 dolláros összeget kóstál majd, a 3/32 GB-os modellért pedig kb. 170 dollárt kell majd kifizetni, míg a Meizu U20 innen, vagyis 170 dollárról indul majd 2, valamint 16 GB-tal, és megközelítőleg 200 dollárba fog kerülni a 3 GB-nyi rendszermemóriával és a 32 GB-os háttértárral.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward