Bemutatkozott a MediaTek gyorstöltési eljárása

A Pump Express Plus egyértelműen válaszadás a MediaTek részéről a Qualcomm Quick Charge 2.0-ra.

Bemutatkozott a MediaTek gyorstöltési eljárása

A lassan, de biztosan növekvő kapacitású akkumulátorok mellé a vállalatok mostanra több gyorstöltési technológiát is kidolgoztak. Erre azért van szükség, mert a töltési idő arányosan nő a telepek teljesítményével, az pedig megengedhetetlen, hogy egy csúcsmobil 4-5 órán át pihenjen töltőre csatlakoztatva.

A chipgyártók közül eddig csak a Qualcomm szállított élhető megoldást, most viszont a MediaTek is bevethetővé tette a sajátját, amit így már bármelyik partner implementálhat, ha a megfelelő chipeket használja a készülékében. Fontos viszont, hogy az új eljárás a korábbi telefonokkal nem megy akkor sem, ha a SoC egyébként stimmelne, mert nem csak szoftveres változtatásra van szükség.

A MediaTek technológiája a Pump Express Plus névre hallgat. A forrás szerint két chip van most piacon, aminél már ez működik, az egyik a felsőkategóriás MT6595, a másik pedig a megfizethető, 64 bites MT6732. Arról nem szólt a fáma, hogy mi a helyzet a többi 64 bites MediaTek lapkával, de nem kizárt, hogy valójában azok is támogatják a Pump Express Plust, a későbbiekben érkező újdonságok pedig biztosan ismerni fogják. Az első kompatibilis mobilt a Koobee szállítja a vásárlók számára, a termék a Halo 3 nevet viseli, a gyorstöltője pedig a HF-QC-084 nevet kapta. A mérések tanúsága szerint ez az eszköz 1,67 amperrel tölt, és összesen három feszültségfokozatot ismer. Az alapmód 5 voltos (8,35W), a Turbo 1 fokozat 7 voltos (11,69W), a Turbo 2 pedig már 9 (15W). Érdekesség, hogy a Turbo 2 értéke pontosan megegyezik a Qualcomm Quick Charge 2.0 által kínált töltési teljesítménnyel.

A telefongyártók maguknak hatékonyabb megoldásokat is képesek kidolgozni, ezért érdemes futólag az ő megoldásaikat is szemügyre venni. Jelenleg az ASUS és az Oppo szállítja a legjobb gyorstöltési technológiákat, ezek már túlmutatnak a Qualcomm és a MediaTek eljárásain. Az ASUS Boost Master 9 volttal és 2 amperrel dolgozik (18W), a koronázatlan király pedig az Oppo VOOC, ami nem kevesebb mint 25 wattot tud, és ezzel minden vetélytársát könnyedén kenterbe veri. Nem csoda, hogy az Oppo okostelefonok képesek 75 százalékra töltődni 30 perc leforgása alatt. A VOOC megjelenése óta sok teszt született már, ahol előzetesen megkérdőjelezték a technológia képességét, de végül szinte minden esetben hozta azt, amit ígér.

Az ilyen erős töltési áram használatához egyébként megfelelő akkumulátorra is szükség lehet, így az olcsóbb mobilokban nem valószínű, hogy elterjed bármelyik megoldás is, de remélhetőleg a közép- és felsőkategóriában egyre több telefon alkalmazza majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward