Bemutatkozott a Mali-470 grafikus egység

Az ARM legújabb terméke a viselhető eszközöket célozza meg.

Bemutatkozott a Mali-470 grafikus egység

Az ARM legsikeresebb grafikus egysége a különböző dizájnok számát figyelembe véve egyértelműen a Mali-400. Ez még 2008-ban mutatkozott be, és mára elképesztő mennyiségű SoC-ben fedezhető fel. A vállalat 2012-ben rajthoz állította a Mali-450-et, ami hivatalosan is leváltotta a Mali-400-at a termékpalettán – de sok helyen jelenleg is a Mali-400 köszön vissza. Ezúttal pedig már a Mali-470 érkezéséről számolhatunk be.

A Mali-470 a számozása alapján ugyan a Mali-450 utódja lenne, azonban a helyzet valamelyest bonyolultabb. Az új grafikus IP valójában a Mali-400 helyébe szeretne lépni speciális területeken, egészen pontosan IoT és viselhető környezetekben. A Mali-450 és a Mali-470 így nem konkurens, hanem sokkal inkább kiegészítik egymást a belépőszinten. A Mali-470 az ARM tervei szerint széles körben bizonyíthat, jóformán bárhol az okostelefonokat és a táblagépeket leszámítva; feltűnhet az új grafikus feldolgozó például okosórában, kaputelefonban, lakásberendezésben, egészségügyi eszközben vagy éppen ipari kezelőpanelben. A Cambridge-iek célja az volt, hogy egy olyan egységet alkossanak meg, ami okostelefon-szerű vizuális élménnyel tud szolgálni a fent említett területeken is, ahol kiemelten fontos szerepe van az energiahatékonyságnak.

A Mali-470 esetében tehát az egyik fontos szempont az alacsony fogyasztás volt, amit az IoT és a viselhető megoldások általában meg is követelnek. Eddig ezekre a területekre is a Mali-400 jutott, az újdonság viszont számos előnnyel rendelkezik a 2008-as elődjéhez mérten. A friss Mali feleakkora fogyasztással rendelkezik azonos teljesítményszint mellett, tehát sikerült megduplázni a hatékonyságát. Akárcsak a korábbi IGP, ez is skálázható a magok számának növelésével, MP4-es konfigurációig lehet elmenni, vagyis igény esetén négymagos grafikus egység építhető ki belőle. Egyetlen magnál optimálisan fog viselkedni akár 640 x 640 képpontos felbontású megjelenítők mellett is (pl. okosórák), maximális „kiszerelésben” pedig lényegesen nagyobb pixelrengeteggel is megbirkózik (Full HD üzemi panelek, lakásautomatika vezérlőpanelek). A Mali-470 ideális esetben megnövelt képkockaszámmal dolgozik majd, hogy ezáltal reszponzívabb lehessen. A gyártási költségén is sikerült faragni, ugyanis kisebb helyet igényel a nyomtatott áramkörön – mindössze 10 %-os az előrelépés, de ez is üdvözölendő.

A Mali-470 olyan chipek része lehet, amelyekben Cortex-A7 vagy Cortex-A53 magok tevékenykednek, így érhető el a legjobb teljesítmény-fogyasztás mutató. Elsősorban androidos és egyéb linuxos környezetben bizonyíthat majd az új IGP-t hasznosító központi chip. Az ARM kiemelte az Android mellett természetesen az Android Weart is, ami jelenleg a legelterjedtebb okosórákra szabott nyílt platform. A Mali-470 esetébe egyetlen API-ra helyezte a hangsúlyt az ARM, mégpedig az OpenGL ES 2.0 támogatásra, emellett persze megfelel az IP az OpenGL ES 1.1-nek is, viszont a Mali-450 esetében kihasználható OpenVG 1.1-nek itt már búcsút kell inteni. A vállalat egyértelműen az OpenGL ES 2.0 API-val képzeli el a jövőt, a víziója szerint ennek használatával lehet a legkönnyebben olyan környezetet teremteni, ami megfelelő grafikus élményt produkál minimális energiaszükséglet mellett. Ezzel a feldolgozóval megtámogatva például egy okosórán is olyan látványos animációkban gazdag grafikus felület alakítható ki, amilyen napjaink okostelefonjain fut.

Az első ARM Mali-470 grafikus egységgel ellátott központi chip még jócskán várat magára. A vállalat előrejelzése szerint nagyjából egy év kell ennek az IGP-nek, mire végleges testet ölt. 2016 végén futhatnak be a kész termékek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward