Bemutatkozott a HP 7 VoiceTab

Telefonálni is lehet a HP új táblagépével, és viszonylag alacsony áron lesz megvásárolható.

Bemutatkozott a HP 7 VoiceTab

Az átalakulás alatt álló Hewlett-Packard kínálatában már egyre több táblagép bukkan fel. Ezúttal a vállalat egy olyan modellről rántotta le a leplet, ami amellett, hogy költséghatékony felépítéssel rendelkezik, alkalmas lesz hanghívások bonyolítására is.

A készülék specifikációja meglehetősen vegyes képet fest, ahogy azt az alábbiakban mindenki láthatja majd. A friss táblagép neve azonnal elárulja, hogy mekkora képátlóval áll a nagyközönség elé: a HP 7 VoiceTab egy 7 (egészen pontosan 6,95) hüvelykes panelnek nyújt oltalmat. A megjelenítő mindössze 1024 x 600 képpontos felbontással fog társulni, így végeredményben 171 PPI-s pixelsűrűséggel kell számolnia a vásárlóknak. A részletszegény kijelzőn azonban már a legfrissebb Android rajzolódik ki. A KitKat (4.4) kódnevű operációs rendszer a HP keze alatt nem esett át jelentősebb változtatáson, jobbára a Google által megálmodott arcát fogja mutatni. A kamerarendszer tekintetében két fővel lehet számolni. Az eszközzel lehet majd videóhívásokat bonyolítani, amiben egy VGA megoldás lesz a felhasználók társa, fotózásra pedig már egy fokkal komolyabb minőséget képviselő egység fog szolgálni: egy 5 megapixeles kamera bukkant fel a hátlapon, melyhez ráadásul kapcsolódik még egy LED-es segédfény is.

A 7 VoiceTab teljesítménye várhatóan a mindennapok folyamán jól alakulhat. Kellemes felhasználói élményt nyújt majd a gép az egyszerűbb feladatok végrehajtása során, a komolyabb játékokba viszont már könnyen beletörhet a felhasznált lapka bicskája. A négymagos MT8382 SoC kapott benne helyet, amit a MediaTek direkt táblagépek számára hozott létre. Az 1,3 GHz-es chip Cortex-A7 processzormagok állít csatasorba, a grafikus feladatokért pedig egy 500 MHz-es Mali-400 MP2 fel. A rendszernek 1 GB-nyi memóriával kell gazdálkodnia, ami több alkalmazás szimultán futtatására elegendő lesz. A háttértár 8 GB-os, ez pedig nem valami sok, de lehet majd bővíteni legfeljebb 32 GB-os microSD memóriakártya segítségével, ami kézenfekvő megoldást jelent. A tábla kapcsolati részlegen feltűnik egy mobil kommunikációs modem 3G HSDPA támogatással, ezen felül van a tarsolyában 802.11 a/b/g/n WLAN, A-GPS vevő és Bluetooth 4.0 modul is. Ez utóbbinak itt különösen fontos szerepe lesz, mivel egy híváskezelésre is felkészített tábláról beszélünk, aminél praktikus lehet Bluetooth támogatással dolgozó headsetet használni a hatalmas méret miatt.

A tervezés során sajnos nem sikerült túlzottan kecsesre szabni a masinát, hiszen 10,15 milliméterre emelkedik ki a síkból, ám a 305 grammos tömege már rendben van, ha kiemelkedőnek nem is nevezhető ez az eredmény sem. Az akkumulátorról még nem esett szó, de sajnos nem ennek okán vaskosabb a megszokottnál a tablet. Csak egy 3000 mAh-s kapacitású telep került benne felhasználásra. Az üzemidejéről nem szólt a fáma, de vélhetően egy feltöltéssel csak nagyon visszafogott használat mellett lesz elérhető vele 5-6 órás produkció. Összességében egyébként energiahatékony lenne a konfiguráció, de bizony itt számolni kell a 3G-vel is, ami komoly fogyasztó tud lenni. Színválasztékról nem beszélhetünk az újdonságnál, ugyanis kizárólag feketében fog kereskedelmi forgalomba kerülni.

A HP 7 VoiceTab ajánlott fogyasztói ára 11 000 rúpiában lett megállapítva Indiában. Ez átszámítva mintegy 180 dollárt jelent, ami ugyan önmagában még egy viszonylag kedvező összeg, viszont tekintve a gépezet képességeit, ennél magasabb ár már semmi esetre sem lenne indokolt. Arról egyelőre nem szólt a fáma, hogy mikor kerülhet bevetésre más égtájakon is a táblagép.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward