Bemutatkozott a Galaxy S5 mini

A Galaxy S5 kistestvére a korábbi generációk által kijelölt úton halad tovább, komolyabb változás nem történt. Az apróság magában foglalja az SGS5 legfontosabb újításait.

Bemutatkozott a Galaxy S5 mini

A csúcsmodellek lekicsinyített másainak érkezésére szinte már kötelező jelleggel lehet számítani, és ennek megfelelően köreinkben üdvözölhetjük a Galaxy S5 minit is. Ez már a harmadik generációja a mini telefonoknak, hiszen az első a Galaxy S III megjelenését követően került be a kínálatba. A fejlesztések irányvonalán azóta sem változtattak, tehát az újdonság egy középkategóriás okostelefon lesz.

A tervezés során a Samsung már nagyobb képátlónak szavazott bizalmat, így a 4,3-as panel helyét egy 4,5 hüvelykes megoldás vette át. A megnövelt fizikai mérettel együtt fentebb tornászták a felbontást is, így sokak örömére már 1280 x 720 képpont népesíti be az előlapot – a pixelsűrűség így 326 PPI-s lett. A lehető legjobb képminőség eléréséért a Samsung újra a Super AMOLED technológiához nyúlt, így a színvilág meglehetős gazdag lesz, a kontrasztra sem lehet majd panasz és a feketék is ténylegesen feketék lesznek. A bekapcsolást követő pillanatokban azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy már az Android 4.4 van ezen is jelen, ami egy sor különlegességet fog bedobni a mélyvízbe a Samsung TouchWiz felhasználói felületével karöltve. Ilyen példának okáért az Ultra Power Saving mód, ami az energiatakarékosságot segíti elő egy nagyobb kirándulás során, vagy ha fogytán lenne a „szufla”. De említésre méltó az S Health fitneszalkalmazás is, mely a sokrétű egészségügyi fejlesztéseket fogja össze, valamint kiemelendőek a privát és a gyerek módok is, amikkel korlátozható a különböző funkciók és tartalmak elérése, illetve a felhasználói szokások követése.

A színfalak mögött egy négymagos Qualcomm lapka tevékenykedik 1,4 GHz-es órajelen. Minden bizonnyal egy Snapdragon 400 SoC-ről van szó, ami Cortex-A7 processzormagok kvartettjét állítja csatasorba egy Adreno 305 grafikus feldolgozó egység mellett. A rendszernek 1,5 GB-nyi memóriával kell gazdálkodnia, a háttértár kapacitása pedig 16 GB-ra rúg. Amennyiben ez utóbbi kevésnek bizonyulna, még bővítési lehetőséggel is szolgálni fog az okostelefon – legfeljebb 64 GB-os microSD csúsztatható bele. A kapcsolati képességei között van 4G LTE modem, amellyel akár 150 Mbps-os letöltési sebesség is elérhető majd, továbbá nem hiányzik a tarsolyából a 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő Wi-Fi, az NFC chip, a Bluetooth 4.0 LE modul, az IrDA port (infra) és persze a GLONASS támogatással rendelkező A-GPS vevő sem. A kamerarendszere papíron alig változott az előző generációhoz képest. A hátlapra egy 8, az előlapra pedig egy 2,1 megapixeles megoldás került, és mind a kettő Full HD (30 FPS) videós képességgel rendelkezik. A főkamera mellett van egy LED-es villanó is, így az ideális fényviszonyok hiánya mellett is bátra lehet majd próbálkozni. A Galaxy S4 mini után ez a modell sajnos sokkal nagyobb lett, 131,1 x 64,8 x 9,1 milliméteres vonalakkal határolható kerül, vagyis 77,3 cm³ a térfogata, míg az elődje még 68 cm³-es adattal büszkélkedhetett. A 120 grammos masinát egy 2100 mAh-s akkumulátor kegyeire bízták, így átlagos üzemidő érhető el vele a mindennapos igénybevétel mellett.

A Galaxy S5 kistestvére megörökölte fontosabb újításokat az atyjától. Az első dolog, ami azonnal feltűnhet az érdeklődőknek, hogy az anyaghasználat változatlan maradt a csúcsmodell „zsugorítását” követően. Elölről strapabíró Gorilla Glass 3 üveg gondoskodik a kijelző védelméről, körbe fém keretezi, a hátoldala pedig a ragtapaszra emlékeztető textúrájú műbőrbe burkolózott. A komplett készülékházat nagyon jó szigeteléssel látták el, így megfelel az IP67 előírásoknak. Ez azt jelenti, hogy a legapróbb porszemeknek is megálljt parancsol, a víz viszont belejuthat, de csak nagyobb mélységekben vagy hosszú idő után (1 méteren félórát biztosan bír zökkenőmentesen). Megtalálható a fedélzetén a pulzusmérő is, aminek az elhelyezésén nem változtattak, a korábban látottakhoz hasonlóan itt is a kamera alá került ez a szenzor. Végül még egy nagyon fontos újítása volt a Galaxy S5-nek, amiről itt szintén nem kell lemondani, ez pedig az ujjlenyomat-olvasó. Hasonló módon lehet majd kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket, mint az SGS5-nél, vagyis kezdve a képernyőzár felnyitásától a PayPalen való fizetésig minden intézhető lesz a mininél is egyetlen ujjmozdulattal.

A Samsung Galaxy S5 mini még ebben a hónapban fel fog bukkanni az áruházakban, Oroszországban kezdi majd a pályafutását. Az eszköz összesen négy árnyalatban lesz megvásárolható (fekete, fehér, kék és arany), az árára viszont mostanáig nem derült fény. Készül belőle egy dupla SIM-es variáns is, aminél a 4G LTE-ről le kell mondani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward