Bemutatkozott a Facebook hírolvasója, a Paper

A Paper magával ragadó dizájnnal karöltve igyekezik majd megkönnyíteni elsősorban azoknak a mindennapjait, akik hírek olvasására használják a legnagyobb közösségi hálót.

Bemutatkozott a Facebook hírolvasója, a Paper

Az okostelefonok nagyon sok mindenre jók, többek között a mindennapos eseményekről, történésekről való információszerzésre is. Ezt pedig mostanra mindenki felismerte, és szép számmal akadnak olyan mobilos alkalmazások, amelyek a híreket szedik csokorba valamilyen online hírforrásról, természetesen a lehető legáttekinthetőbb formában. Nos, ezt teszi a mostani hírünk alanya is, csak éppen itt egészen kézenfekvő a hírek forrása.

A Facebook hírolvasójának érkezése már nem volt váratlan. A nemes egyszerűséggel Paper (vagyis papír) névre keresztelt alkalmazás főleg a közösségi oldal partnereinek nyomására született meg. A Facebook oldalakkal rendelkező nagyvállalatok ugyanis nem nézték túlzottan jó szemmel, hogy az elképesztő mennyiségű információáradatban, ami pillanatnyilag jellemzi a Facebook hírfolyamját, elvesznek az általuk generált tartalmak. Ez pedig negatívan érintette a Facebook teljes üzleti modelljét. Egyértelmű volt tehát, hogy valamit lépni kell. A hírolvasó ötlete mostanra adott volt, ráadásul a Mark Zuckerberg által irányított alakulat nem is ment messzire a már jelenleg is ismert megoldásoktól. A Paper a média egybehangzó véleménye szerint a Flipboard elvei alapján épül fel, és a megvalósítás is közel áll ahhoz.

A Flipboard persze csak egy rivális a sok közül. Kiemelendő ezen túlmenően a Zite, a Google előadásában a Play Újságos és az Aktualitások, valamint közvetve a Pocket is – hogy csak a nagyobbakat említsük. A Papert azzal a feladattal hívták életre, hogy a Facebook oldalakon megjelenő híreket rendszerezze az olvasók számára. Persze a tartalmak „fogyasztását” is új szintre emeli amellett, hogy a megosztási lehetőségek is ugyanúgy megmaradtak, mint korábban. Az alkalmazás a teljes képernyőt megtölti majd az aktuálisan olvasott hírekkel, és a lehetőségeihez mérten nagyban fogja mutatni az adott poszthoz tartozó képeket és videókat is – a lényeg tehát az, hogy mindent az adott olvasmány töltsön ki kompromisszumok nélkül.

„A Paper a történetmesélést szebbé teszi a magával ragadó dizájnnal és a teljes képernyős móddal. Könnyebbé tettük a saját történetek létrehozásának és másokkal való megosztásának lehetőségét is.” – olvasható a hivatalos közleményben.

A Facebook hírolvasója, ahogy arról már szó esett, az üzenőfalról fogja begyűjteni a relevánsnak vélt híreket és eseményeket. De akkor végülis ez miben más, mint egy letisztult főoldal? Itt létrehozhatóak lesznek különböző szekciók, amelyeket az ízlésünknek megfelelően szabhatunk testre minden tekintetben. Szűrhetőek és rendezhetőek lesznek az IT-hez, sporthoz, a fényképezéshez vagy éppen az ételekhez kapcsolódó bejegyzések. Minden szekció úgy fog összeállni, hogy a lehető legváltozatosabb forrásokból álljon össze, de mégis a témának megfelelő legyen. A csoportosításban vélhetően nagy szerepet fognak kapni a korábban bevezetett hashtagek, ám mivel ezt mind a mai napig visszafogottan használja a Facebook közössége, így a bejegyzésben szereplő kulcsszavak is nagy jelentőséggel fognak bírni. Végül, mint az a Facebook közleményében is olvasható, saját hírek is kreálhatóak, amit utána meg lehet osztani másokkal.

A Paper először az amerikai iPhone tulajdonosok számára vált elérhetővé. Az Egyesült Államokban tehát már élesben is kipróbálható a Facebook Creative Labs részleg munkájának gyümölcse. A jövőben persze ki fogják terjeszteni más régiókra is a Paper elérhetőségét, és az iOS mellett idővel az Android is támogatott lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward