Bemutatkozott a Daydream platform

A Google egy megfizethető VR headsettel és egy hozzá tartozó vezeték nélküli kontrollerrel rukkolt elő.

Bemutatkozott a Daydream platform

A Google nagy reményeket fűz az okostelefonokra épülő mobil virtuális valósághoz, és a lehető legjobb élményt szeretné nyújtani a vállalat a most bemutatott Daydream platform révén. A Daydream nem most hallat magáról első alkalommal, a VR-hoz kötődő újítást a vállalat a Google I/O rendezvényen szellőztette meg először, az viszont mostanáig rejtély volt, hogy pontosan milyen hardverekkel fog szolgálni emellé a keresőóriás.

Miből áll össze a Google mobilos virtuális valósága? Nos, a Daydream alapját minden esetben egy okostelefon fogja adni; esetünkben a legkézenfekvőbb példa a Google Pixel XL, amelyet a tervezők már egy 5,5 colos, 2560 x 1440 képpontos felbontású, 534 PPI-s pixelsűrűségű panellel vérteztek fel, ezáltal ideális erre a feladatra. A mobil egy headsetbe fog illeszkedni, ami a Daydream View névre hallgat. És mikor „be van börtönözve” a készülék, akkor egy vezeték nélküli vezérlő egységgel lehet majd kényelmesen irányítani, ami egy faék egyszerűségével bír.

A Daydream View tervezése során a szakemberek szeme előtt szinte csak egyetlen cél lebegett, a lehető legkényelmesebb kiegészítő megalkotása. A Google pedig egy olyan megoldást akart készíteni, amit akár hosszabb ideig is komfortosan lehet viselni. A Daydream View szinte minden alkotóeleme puha tapintású, kellőképpen lélegzik, és nem utolsó sorban megfelelő flexibilitást nyújt. A Google elmondása szerint a saját fejlesztésű headsetje nagyjából 30 százalékkal alacsonyabb tömeggel rendelkezik, mint a legtöbb versenytársa, tehát nem fárasztja annyira az emberek nyakát. Nagyon fontos, hogy a Daydream View elvileg még szemüvegre is felmegy, ezért pedig mindenképpen jár a piros pont a Google-nek. A headset automatikus igazítási funkcióval is szolgál, és természetesen képes kommunikálni a belepakolt géppel, így a társítás egyszerű lesz.

A Daydream platformhoz tartozó kontrolleren mindössze kettő gomb található, és ezen felül került bele egy giroszkóp, ami folyamatosan figyelni fogja a szerkezet mozgását, és így teszi lehetővé az irányítást. Minden bizonnyal rengeteg különböző gesztust lesz képes megfelelően kezelni a „távkapcsoló” a lehető legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. A Google gondolt arra, hogy ez az aktív használat közben könnyen röppályára állhat, és éppen ezért egy ütésálló burkolattal lett ellátva. És végül a kontrollerről el kell még azt is mondani, hogy mikor használaton kívül van a Daydream, akkor a View headsetbe lehet ezt tárolni – így meg lehet azt előzni, hogy véletlenül elkallódjon.

Persze a Google jól tudja, hogy a virtuális valóságban a legnagyobb vonzereje a megfelelő tartalmaknak van, ezekről is szó esett a rendezvényen. A keresőóriás példaként említette a Fantasztikus szörnyek és lelőhelyeik című filmet, ami a Harry Potter alkotójának új története lesz, de rengeteg egyéb dolgot is hoztak példaként. A Daydream még csak most kezd összeállni, de máris több mint 50 partner sorakozott fel mögötte, és természetesen a Google minden fontosabb szolgáltatása, illetve alkalmazása is kompatibilis lesz a platformmal (Play Movies, Photos, Street View). Arra is kitért a vállalat, hogy a YouTube-on már több mint százezer VR-hoz igazított videót tekinthetnek meg a felhasználók.

A Daydream View és a platformhoz tartozó kontroller mindössze 70 euróba fog kerülni. A headset választható lesz bordó, ezüst és szürke színben is. Sajnos a kereskedelmi forgalomba kerülésre még várni kell, az eszközpáros csak novemberben fog a boltok polcain landolni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward