Bemutatkozott a BlackBerry Classic

A BlackBerry ezzel a készülékkel végre komolyabb sikereket érne el. A Classic világszerte megvásárolható lesz.

Bemutatkozott a BlackBerry Classic

A BlackBerry az aktuális trendek mellett továbbra sem találja a helyét a piacon. Az okostelefonok térnyerésével a vállalat szinte teljesen elvesztette a befolyását, a BlackBerry Z10 után pedig az is nyilvánvalóvá vált, hogy a kialakult helyzetre nem annyira egyszerű a megoldás, hogy át kell térni az érintőkijelzős konfigurációk gyártására.

A kanadai cég vezetése az év elején úgy határozott, hogy nem próbálkoznak újabb radikális reformokkal, hanem visszatérnek a gyökerekhez. Ebből fakadóan köszönthetjük most köreinkben az egyszerűen csak BlackBerry Classic névre keresztelt okostelefont. A Classic igyekszik ötvözni az érintőkijelzős mobilok, és a tradicionális BlackBerryk által nyújtott felhasználói élményt. Ez azért fontos, mert nem csak a régi ügyfeleiket szereznék vissza a cégnél vele, hanem újakra is szert tennének. A Classicot a vállalat eddigi legnagyobb példányszámban elkelt eszköze, a BlackBerry Bold 9900 utódjául szánják. A Bold 9900 persze még a gömbölyded vonalak híve volt, a mostani készüléket pedig már egyenesek jellemzik, ami részben a jobb helykihasználás számlájára is írható. A Classic előlapját alul a QWERTY billentyűzet tölt ki, felül pedig egy 3,5 hüvelykes, 1:1 képarányú megjelenítő uralja, a választóvonal szerepét pedig a jó öreg blackberrys kezelőszervek töltik be. A Classic széles betekintési szögekkel rendelkező kijelzője 720 x 720 képpontos felbontású, ezáltal 294 PPI-s pixelsűrűséggel dolgozik. A védelméről is megfelelően gondoskodtak a tervezők, Gorilla Glass 3 üveggel fedték le.

Az operációs rendszer szerepét a BlackBerry 10 legfrissebbike, a 10.3-as verziószámmal illetett kiadás tölti be. Ennél már komoly fegyvertényt jelent, hogy támogatja az androidos alkalmazások natív futtatása, tehát a felhasználók nem kizárólag a 250-300 ezer appot számláló BlackBerry World rendszeréből válogathatnak. A Play Store persze közvetlenül nem elérhető a friss mobilról, viszont az Amazon Appstore igen, ahol szintén nagy mennyiségben vannak válogatott androidos programok. Az eszközzel természetesen használhatóak lesznek a cég kulcsfontosságú szolgáltatásai is, így például a biztonsági megoldásokat felvonultató BES12, az egyre népszerűbb BBM, vagy egyebek mellett a BlackBerry Assistant. A Classic alapját a Z10 hardvere adja. A színfalak mögött a jól bevált Qualcomm MSM8960 tevékenykedik, mely 1,5 GHz-es órajelen üzemelő Krait magok párosával van ellátva, illetve egy Adreno 225 grafikus feldolgozó egységnek is helyet ad. A SoC mellett bevetésre került 2 GB-nyi rendszermemória is, ami szinte mindenre elegendő lesz a hétköznapi használat során. A háttértárát bővíthetőre tervezték, így egy microSD memóriakártya segítségével könnyedén fentebb lehet majd tornászni az egyébként 16 GB-os kapacitását.

Az újdonságot két kamerával látták el, és mindkét irányba elfogadható minőséget fog produkálni. A főkamerája 8 megapixeles fényképek és Full HD-s mozgóképek felvételére alkalmas, a munkáját pedig egy LED-es villanó is könnyíteni fogja. A videóhívások felelőse egy 2 MPixeles egység, ami a csevegéseket HD-ban bonyolítja, és ugyan nem szelfizésre lett kitalálva, de érdemben alkalmas lehet erre a feladatra is. A kapcsolati képességeinek tárházában van 4G LTE modem, 802.11 a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 LE modul, FM rádió, NFC chip és persze A-GPS vevő is. Az okostelefon meglehetősen vaskosra lett szabva, ami részben a minőségi anyaghasználat javára is írható. A térfogata 131 x 72,4 x 10,2 milliméteres, a tömege pedig majdnem eléri a 180 grammot (178 g). A Classis remek üzemidővel fog szolgálni, ami komoly érv lehet a neve mellett. A viszonylag alacsony fogyasztású gépezet mellé egy 2515 mAh-s akkumulátort társítottak, ez egyetlen feltöltéssel több mint 20 órányi folyamatos, vegyes használatra biztosít elegendő energiát.

A BlackBerry Classic világszerte több országban egyszerre debütált. A BlackBerry New Yorkban, Frankfurtban és Szingapúrban is promótálta a készüléket, ami 450 dolláros ajánlott fogyasztói áron vásárolható meg az Egyesült Államokban. A szolgáltatók közül elsőként az AT&T csapott le az okostelefonra, de a közeljövőben más vállalatok kínálatában is fel fog bukkanni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward