Bemutatkozott a BlackBerry 10

Több csúsztatást követően nincs több titka a RIM-nek, leleplezték a vállalat megmentéséért harcba induló rendszer.

Bemutatkozott a BlackBerry 10

A Research in Motion beleadott apait-anyait, és így egy egészen ígéretes rendszert sikerült megalkotniuk. Erre persze szükség is volt, hiszen a vállalaton óriási a nyomás, mivel szinte minden a BB 10 sikerén fog múlni. Egy esetleges kudarcot nem biztos, hogy túlélne egészben a gyártó, legfeljebb a szolgáltatásaik (BES 10).

A bemutatót a RIM elnöke és vezérigazgatója, Thorsten Heins nyitotta meg, miután még a híres rapper, Lil E is rímekbe foglalta a BlackBerry 10-et - ezzel egyértelművé vált, hogy a fiatalabb generációkat is szeretnék meghódítani. Első körben két új okostelefonnal fogják útnak indítani a BB 10-et, ezek a BlackBerry Z10 és Q10 neveket kapták. A Z10-zel már mi is foglalkoztunk részletesebben, mivel erről már szinte minden kiszivárgott korábban, de a Q10 sem ismeretlen, csak eddig N10 néven állt a kamerák kereszttüzében. Ez a modell az első olyan BlackBerry 10-es készülék, ami fizikai billentyűzettel lesz felvértezve, miközben a 3,1 hüvelykes megjelenítő itt is érintésérzékeny.

A BlackBerry 10 a kornak megfelelően érintéssel is tökéletesen vezérelhető lett, ehhez pedig a mérnökök a teljes grafikus felületet lecserélték. Mindemellett arra azért kínosan ügyeltek, hogy a felhasználók az új külsőn is egyből felismerjék, hogy amit a kezükben fognak, az bizony egy BlackBerry, és nem Android vagy iOS. A kezelhetősége remek lett, nagyon intuitív az egész, az összes gesztustól a különböző ablakokig minden kézre áll. Az alkalmazások és munkafolyamatok közötti gyors váltásért a BlackBerry Flow felel majd.

A kommunikációs központ a BB Hub nevet viseli. Ezt szinte mindenhol egyetlen húzással elővarázsolhatjuk, akár játszunk, akár éppen filmet nézünk. A vörös LED jelzőfény pedig folyamatosan tájékoztat minket arról, ha valami történik a Hubon. Ide összekapcsolhatjuk az összes fontos profilunkat, kezeli az üzeneteket, a Facebookot, a LinkedInt és a BBM-et is többek közt. Okosodott a kapcsolatkezelő is, mostantól szinte végtelen számú adatot kapcsolhatunk egy-egy ismerősünkhöz.

A következő kiemelten kezelt rész a billentyűzet és a virtuális megfelelője. Ezt a RIM mérnökei igyekeztek úgy kialakítani, hogy a lehető legjobb használhatóságot érjék el. A prediktív szövegbevitel minden eddiginél hatékonyabb lesz elmondásuk szerint. A gesztusok itt is jelen vannak, például ha a numerikus billentyűt szeretnénk elővarázsolni, akkor lefelé kell határozott mozdulattal húzni az ujjunkat. Gépelés közben a különböző nyelvek között sem kell szótárat váltanunk, elvileg ezeket is fel tudja ismerni magától azonnal a szoftver.

A BlackBerry Flow után egy újabb fantázianévvel ismerkedhettünk meg, ez pedig a BlackBerry Balance. A Balance a mindennapi használatot könnyíti majd azzal, hogy kettéválaszthatjuk vele a munkahelyi dolgainkat az általános tartalmainktól. A munka és az otthoni profil között is egyetlen gesztussal lehet majd váltani. A két részleg teljesen más alkalmazásokat és dokumentumokat mutathat, valamint a munkára váltva elérhetjük a vállalati szervereket, és így tovább. Ez az egyik legjobban eltalált pontja a BB 10-nek.

A BlackBerry Messenger is ráncfelvarrást kapott. A 60 millió felhasználóval rendelkező szolgáltatás már támogatja a videóhívásokat is, a Screen Share pedig nemcsak a kameránk által közvetített képet tudja megosztani, hanem a kijelzőnk tartalmát is. Ennek a segítségével akár távoli prezentálásra is lehetőségünk van, akár út közben is, ami a vállalati kommunikációban bizony elég hasznos lehet.

Tükörkép a világ másik felén.

A BlackBerry Remember pont azt teszi, amit a neve is sugall: emlékeztet minket. Szinte bármilyen információt beállíthatunk a különböző emlékeztetőkben. Legyen szó e-mailről, feladatokról, linkekről, még a multimédiás tartalmakkal is boldogul, így képek, hangok, videók is elmenthetőek itt.

Nagyot lépett előre a kamera is, hiszen a fényképeinket, már azonnal szerkeszthetjük, megoszthatjuk másokkal, de akár másként is módosíthatjuk ezeket. A timeshift például az arcokat továbbveszi, és a kép elkészülését követően, kiválaszthatjuk egy fotón mindenkinek a legjobb pillanatát, így a BB 10 száműzi a félresikeredett csoportképeket. Továbbá valós idejű effektekkel is ellátható a kamera, ez is nagyban segíti a munkánkat, mivel már eleve a végeredményt látjuk az exponáláskor. A Story Makerrel pedig videókat készíthetünk, vághatunk, hangokkal toldhatjuk meg őket.

Fontos szerepe lesz az alkalmazásoknak is. Az új rendszer mellé már most több tízezer alkalmazás érhető el. Ez annak köszönhető, hogy a RIM bőkezű volt az API támogatáskor, így mindenki megtalálja a maga által járhatónak vélt utat, valamint a már kész alkalmazások portolása is egyszerű más rendszerekről. Továbbá a gyártó komoly pénzdíjakkal is jutalmazza azokat, akik népszerű és minőségi applikációkat hoznak létre. A BlackBerry World ráadásul mostantól nemcsak a programok és a játékok gyűjtőhelye, hanem filmek, televíziós műsorok és zenék is beszerezhetőek innen.

A fejlesztésekkor nagy figyelmet szenteltek a böngészőnek is. Ez az okostelefonok esetében kiemelt szerepet kap, és ennek megfelelően a RIM is nagy hangsúlyt fektetett rá. A HTML5 támogatása például jobb minden mobilos és asztali megoldásnál. A HTML5 képességeket tesztelő weboldalon a maximális 500 pontból az új BB 484-et szerzett meg. Ezen felül a sebessége is elképesztő lesz, tehát nem csak "okos".

A Research in Motion jelenleg 110 szolgáltatóval tesztel világszerte. Első körben az Egyesült Királyságban kerül bevetésre a BlackBerry Z10 és vele együtt az új BlackBerry 10 operációs rendszer. Sajnos a kártyafüggetlen árakat nem ismertették, így azt egyelőre nem tudni, hogy mégis mennyit kérnek majd az újdonságért a RIM-nél.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward