Bemutatkozik a Sapphire HD 7970 6 GB TOXIC Edition

Az egyedi hűtéssel ellátott Sapphire videokártya brutálisan gyors.

Bemutatkozik a Sapphire HD 7970 6 GB TOXIC Edition

A Sapphire Radeon HD 7970 6 GB Toxic Edition gyártója állítása szerint a világ leggyorsabb egy GPU-s videokártyájának minősül. Hogy miért? Ez az alábbiakból kiderül.

A Radeon HD 7970 GHz Edition alapokon nyugvó, azaz 28 nm-es Tahiti GPU-t alkalmazó videokártya a megszokott 3 GB helyett kétszerannyi, összesen 6 GB-nyi fedélzeti memóriát alkalmaz. A 2048 stream processzorral rendelkező GPU magórajele 1050 MHz, de a PowerTune Dynamic Boost funkció jóvoltából ez az érték 1100 MHz-ig automatikusan emelkedhet. A 6 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória esetében 6 GHz-es effektív órajelet alkalmaztak a mérnökök. A GPU és a GDDR5-ös VRAM között természetesen szokás szerint most is 384-bites adatsín teremt kapcsolatot.

Ha a fentebb említett órajelek alacsonyaknak tűnnek, érdemes megnyomni a Lethal Boost gombot, amely a GPU magórajelét 1100 MHz-re, a PowerTune Dynamic Boost órajelet pedig 1200 MHz-re emeli. Természetesen a tuningot a GDDR5-ös memóriachipek sem ússzák meg, így azok 6 GHz-es helyett 6,4 GHz-es effektív órajelen ketyegnek majd. Persze a Sapphire TriXX alkalmazása is rendelkezésre áll, amellyel tovább tuningolható az új videokártya.

Annak érdekében, hogy a termék stabilan működhessen, egy minőségi tápellátó rendszer került rá, amely a Lethal Power Suite nevet kapta. A GPU VDDC számára nyolcfázisú tápellátás biztosított, de egy-egy további tápfázis a VDDCI és az MVDD számára is rendelkezésre áll. A tápellátásban most először alkalmaztak kétoldalú Black Diamond tekercseket, de a repertoárban ugyanakkor a DirectFET technológia is helyet kapott – a komponensek 12 rétegű nyomtatott áramköri lapon kaptak helyet. A kétoldalú Diamond Black tekercsek segítségével csökkenthető a tápellátó áramkör alkatrészeinek hőmérséklete: a referencia PCB-n alkalmazott megoldáshoz képest akár 40 Celsius fokkal alacsonyabb üzemi hőmérséklet is elérhető a belsős tesztek alapján.

A GPU és a memóriachipek hűtését sem bízták a véletlenre a vállalat mérnökei. Az újdonságon egy egyedi felépítésű, Vapor-X technológiára alapozó videokártya hűtő teljesít szolgálatot, amely három slotnyi helyet foglal. A rendszer számos alumínium lamellát, valamint összesen négy darab hőcsövet alkalmaz – utóbbiak között két darab 8 milliméteres és két darab 6 milliméteres példány lapul. A lamellák felett két darab speciális, 90 milliméteres átmérővel rendelkező ventilátor teljesít szolgálatot, amelyek speciális  – aerofoil – lapátokkal és portaszító csapágyazással érkeznek.

Az új videokártya két darab 1.2-es mini DisplayPort, egy 1.4-es HDMI és két DVI videó kimenettel kerül a boltok polcaira. A termék már megrendelhető az online és hagyományos viszonteladóktól, ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban azonban nem érkeztek információk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward