Bemutatkozik a Gigabyte csúcskategóriás alaplapja

Az egyik korábbi hírünk főszereplője, a Z77X-UP7-es Gigabyte alaplap hivatalosan is elrajtolt.

Bemutatkozik a Gigabyte csúcskategóriás alaplapja

A Gigabyte zászlóshajójaként funkcionáló Z77X-UP7-es alaplap az Intel Z77 Express lapkakészlete köré épül és tulajdonságok, illetve szolgáltatások tekintetében abszolút nem mondható kispályás megoldásnak. Az LGA-1155-ös processzorfoglalattal ellátott alaplap Sandy Bridge és Ivy Bridge központi egységek kezelésére egyaránt képes.

Az Ultra Durable 5 technológiára alapozó deszkán egy rendkívül komoly, 32+3+2 tápfázist kínáló digitális tápáramkör kapott helyet. Az adott processzor maximálisan stabil és hatékony tápellátásáról összesen 32 tápfázis gondoskodik, így a rendszer komolyabb tuning alkalmával sem jön zavarba.

 

Az újdonság négy darab DDR3-as memóriafoglalattal érkezik, ezekben maximum 32 GB-nyi rendszermemória kaphat helyet.

A bővítőhelyek között összesen öt darab PCI Express x16-os slot található, amelyek közül a négy narancssárga akár egyidejűleg, négyutas SLI vagy CrossfireX multi-GPU rendszer építéséhez is alkalmazható. Az ötödik PCI Express x16-os slot segítségével deaktiválható a késleltetést növelő PCI Express hídchip, amennyiben egykártyás rendszert szeretnénk létrehozni, méghozzá kifejezetten tuning céllal. A PCI Express x16-os slotok csak Ivy Bridge sorozatú processzor alkalmazásakor működnek 3.0-s szabvány mellett, egyébkénként 2.0-s szabványra támaszkodnak. Négykártyás módban egy-egy narancssárga slotra x8-as sávszélesség jut, kétkártyás módban pedig teljes, x16/x16-os sávszélesség aknázható ki.

A kínálatban a felsoroltakon kívül két darab PCI Express 2.0 x1-es bővítőhely is jelen van. Hasznos extra, hogy az alaplapra a mérnökök egy mSATA bővítőhelyet is szereltek, így könnyedén, helytakarékosan építhető HDD/SSD hibrid adattároló rendszer.

SATA 6 Gbps-os portokból hatot, SATA 3 Gbps-os portokból pedig négyet kapunk – ezekhez RAID 0,1,5,10 támogatás is jár. Az alaplap 10 darab USB 3.0-s és 4 darab USB 2.0-s portot kínál, Gigabites Ethernet vezérlőből pedig kettőt tartalmaz. A kínálatban jelen van továbbá egy nyolccsatornás HD audió vezérlő is. Extra, hogy a dobozban találunk egy PCI Express 2.0 x1-es slotba illeszkedő bővítőkártyát, amely nem csak kétsávos 802.11 b/g/n WiFi adaptert, hanem Bluetooth 4.0-s adaptert is tartalmaz.

A Gigabyte 3D BIOS-át alkalmazó alaplap rengeteg tuning szolgáltatást kínál. Egyrészt kapunk két UEFI alapú BIOS-t, amelyek között egyszerűen, kapcsolók segítségével válthatunk. Az OC Touch gombok segítségével szorzózár-mentes CPU esetén lefelé és felfelé is módosíthatjuk a CPU szorzóját, de emellett a BCLK növelésére és csökkentésére is van mód. Hab a tortán, hogy a bekapcsoló gomb mellett egy „Gear” feliratú kapcsoló is lapul, amellyel a BCLK lépésköze állítható (1 MHz vagy 0,3 MHz). A sort egy CMOS Clear mikrokapcsoló és egy LN2 feliratú kapcsoló zárja – utóbbival a processzor szorzója gyorsan x16-os szintre csökkenthető, így egy alkalmazás megnyitásakor – például CPU-Z – extrém tuning alkalmával kisebb az esély a rendszer összeomlására.

A gombok előtt feszültségmérő kivezetéseket is elhelyeztek a vállalat mérnökei. Az alaplapon Debug LED kijelzős is helyet kapott, így egyszerűen és gyorsan kideríthető, hogy a rendszer pontosan milyen hiba miatt nem hajlandó elindulni.

A Virtu MVP támogatással is rendelkező alaplap hét darab ventilátor csatlakozót tartalmaz, USB portjainál pedig csatlakozónként külön-külön biztosítékot alkalmaztak a vállalat mérnökei. Utóbbi azért jó, mert a megszokottal ellentétben egy port zárlatánál nem válik üzemképtelenné a vele egy biztosítékon lógó többi USB port.

Az új alaplap videó kimenetei között egy D-sub, egy DVI, egy HDMI és egy DisplayPort csatlakozó lapul. Rajtuk kívül két RJ-45-ös csatlakozó, hat USB 3.0-s port, egy PS/2-es billentyűzet-egér kombó port, egy optikai audió kimenet és hat darab 3,5 milliméteres jack audió csatlakozó is a kínálat részét képezi.

A gyártó mérnökei a melegedő komponensek – tápáramkör, PCH, PCIe hídchip – hűtéséhez passzív, hőcsővel összekapcsolt hűtőbordákat alkalmaztak, amelyek a Thin Fin technológia alapján készültek, azaz rendkívül vékony lamellákat használnak a még hatékonyabb és gyorsabb hőleadás érdekében.

Az új alaplap már feltűnt a gyártó hivatalos weboldalán, az azonban egyelőre nem tudható, hogy pontosan mennyibe fog kerülni. A termékkel kapcsolatban további információk itt találhatóak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward