Bemutatkozik a Broadwell alapú Intel vPro platform

A Broadwell-U processzorok debütálása után most a hozzájuk tartozó Intel vPro platform is elrajtolt.

Bemutatkozik a Broadwell alapú Intel vPro platform

Az Intel a hónap elején, az idei CES alkalmával rántotta le a leplet következő generációs mobil processzorairól, a Broadwell-U sorozat tagjairól, amelyek a korábban bejelentett Broadwell-Y család mellé érkeznek. Ezek a SoC egységek főként a mobil konfigurációkat, illetve az egybegépeket veszik célba. Aki az elmúlt hetekben Intel vPro támogatással ellátott Broadwell-U sorozatú SoC egységet keresett, csalódnia kellett, hiszen ilyen termék még nem mutatkozott be – pedig egyik korábbi hírünkben, amely a következő generációs Intel NUC asztali számítógépekről szólt, egy vPro platformra alapozó konfiguráció már feltűnt.

Most végre a Broadwell alapú vPro platform is elrajtolt, a vele felszerelt termékek pedig már el is kezdtek szállingózni. A platform lényege, hogy segítségével extra menedzsment-lehetőségekkel vértezhetőek fel a különböző rendszerek – a vPro támogatás nem csak a SoC egységekbe, de a lapkakészletekbe, a WiFi vezérlőkbe, a hálózati vezérlőkbe és az SSD meghajtókba is beépítésre kerül – igaz, nem mindegyikbe. Az Active Management Technology (rövidebben: AMT) névre keresztelt eljárás rengeteg hasznos lehetőséget ad az IT szakemberek kezébe. Míg a hagyományos módszerekkel a szoftverfrissítésekkel és a csoportházirenddel kapcsolatos beállítások csak operációs rendszer szintjén végezhetőek el, addig az Intel AMT technológiája már hardverszintű hozzáférést biztosít, azaz az adott PC távolról akkor is elérhető az IT részleg számára, ha az operációs rendszer nem fut.

A fentire remek példa, hogy ha elveszik egy olyan eszköz, amely AMT támogatással bír és kényes adatok vannak rajta, lehetőség van a helymeghatározó szolgáltatásokon keresztül az eszköz megkeresésére, a hozzáférés korlátozására, de akár a rajta tárolt adatok törlésére is. Hasznos szolgáltatás még a beépített VNC szerver is, amivel távolról vezérelhetjük az adott gépet. Ennél tovább menve arra is van mód, hogy az Intel AMT segítségével átirányítsák a PC boot folyamatát az IT részleg által biztosított távoli képfájlhoz.

A Broadwell platformot megcélzó Intel Setup and Configuration Software, valamint az AMT 10.0 sok újítással érkezik. Ezek között Intel SSD Pro 2500-as SSD meghajtókhoz tartozó menedzsment, hely alapú szolgáltatásszerkesztés, Windows InstantGo támogatás, távoli hozzáférés esetén elsötétíthető kijelző, illetve néhány alacsonyszintű változtatás is jelen van – utóbbira jó példa az OpenSSL Heartbeat Bug javítása.

A Broadwell vPro SoC egységek érkezésével ráadásul újabb technológiákkal is bővül a vPro platform repertoárja, nem csak a régiek fejlődnek: immár az Intel Wireless Docking, illetve az Intel Pro Wireless Display technológia is elérhető, de fontos megjegyezni, hogy csak opcionálisan, partnerfüggő, hogy élnek-e a lehetőséggel.

Az újítások közül kétségtelenül az Intel Wireless Docking a legérdekesebb. A technológia négy darab 60 GHz-es frekvenciájú 802.11ad sávot alkalmaz, így a teljes elérhető sávszélesség 7 Gbps. Az eszköz és a dokkoló között zajló adatkommunikációt automatikusan titkosítja a rendszer, méghozzá 128-bites AES adattitkosítással – a dokkoló két monitort és néhány USB 3.0-s portot kínálhat. Arról egyelőre nem adott hivatalos tájékoztatást a gyártó, hogy pontosan milyen felbontások választhatóak, de egy videó már készült, amely megmutatja, milyen szédületesen magas az adatátviteli sebesség a dokkoló és az eszköz között.

Maga a dokkoló funkció lapkakészlet szintjén integrálódik a rendszerbe, nem operációs rendszer szintjén. Ennek hála nem jelent problémát, ha a dokkolóra kapcsolt noteszgép fedelét lehajtjuk, ugyanis nem megy le automatikusan alvó módba, de a notebook kijelző automatikusan lekapcsolódik. Ez eddig csak a Windows beállítások módosítgatásával volt megoldható, így az újítás jelentősen növeli a kényelmet. A vezeték nélküli dokkoló csatlakoztatása és lecsatlakoztatása kinyitott, lecsukott vagy éppen alvó noteszgép esetén egyaránt működik.

Nagyon fontos, hogy az Inel Wireless Docking eljárása ugyan a 60 GHz-es 802.11ad szabványra alapoz (WiGig), ám az Intel megoldása más protokoll réteget használ, mint például az ugyancsak 802.11ad alapú Dell D5000, így a két rendszer között kompatibilitás híján nincs átjárás. Az Intel magyarázata szerint a Dell D5000-hez hasonló eszközök a 802.11ad alapú kapcsolatot a WiGig Bus Extension rétegre támaszkodva, egyszerű USB hídként használják, míg a Broadwell chipek komplexebb kapcsolatot építenek fel. A gyártó a WDE (WiGig Display Extension) és a WSE (WiGig Serial Extension) rétegeket használja, és jelenleg is együttműködik egyéb Wi-Fi Alliance tagokkal annak érdekében, hogy a különböző megoldások használhatóak legyenek egymással.

A másik újítás az Intel Pro Wireless Display, ami a WiDi kapcsán már ismerős lehet. Hogy mi indokolja a "Pro" jelzést? Az üzleti felhasználóknak szánt újítások. Ilyen például, hogy a WiDi Pro segítségével létrehozott közvetlen WiFi kapcsolat mostantól üzleti szintű biztonságra támaszkodhat: a csatlakozásban résztvevő kijelzőkön egyaránt megjelenik egy-egy figyelmeztetés, így elkerülhető, hogy nem megfelelő kijelzőre továbbítsa a rendszer a tartalmat – ez több konferenciateremmel, több Pro WiDi eszközzel rendelkező épület esetén különösen fontos lehet. A Pro WiDi eszközök biztonsági tanúsítványainak menedzselésére úgyszintén van lehetőség.

Végül, de nem utolsó sorban megérkezett az Intel Identity Protection Technológia is (IPT), ami többszintű azonosítással növeli a biztonság szintjét. Ezáltal az IT részleg megszabhatja, milyen felhasználó-azonosítási metódusokra van szükség az üzleti alkalmazásoknál – ez akár egy párosított Bluetooth eszköz is lehet.

A vPro platform köré épülő, Broadwell SoC egységekre támaszkodó üzleti konfigurációk hamarosan nagyobb mennyiségben is eláraszthatják a boltok polcait.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward