Bemutatkozik a 25 dolláros Raspberry Pi 3 Model A+

A Raspberry Pi Foundation fejlesztői egy új, költséghatékony hobbiszámítógépet mutattak be, ami a Pi 3 Model B+ karcsúsított változatának tekinthető.

Bemutatkozik a 25 dolláros Raspberry Pi 3 Model A+

A Raspberry Pi Foundation újdonsága gyakorlatilag a most is forgalomban lévő, márciusban piacra dobott Model B+ alapjaira épül, ám mivel a két termék között lesz 10 dollárnyi árkülönbség a Model A+ javára, így több csatlakozótól és komponenstől is érzékeny búcsút kell vennünk.

Galéria megnyitása A Pi 3 Model B+ 20 milliméterrel hosszabb, mint a háttérben lévő Pi 3 Model A+ A Raspberry Pi Model A+ esetében marad a megszokott, ARM Cortex-A53-as processzormagokkal ellátott négymagos BCM2837B0 SoC, az órajel pedig természetesen 1,4 GHz maradt. A SoC egységhez csatlakozó 1 GB-nyi LPDDR2-es fedélzeti memória helyett költséghatékonysági okokból már csak 512 MB-nyi LPDDR2-es RAM jár, de a kétsávos 802.11ac WiFi és a Bluetooth 4.2/BLE vezérlőket megtartották. A csatlakozók között továbbra is jelen van a normál méretű HDMI videó kimenet, valamint a tápellátást segítő microUSB port is, a normál méretű USB 2.0 Type-A portok számát azonban négyről egyre csökkentették, plusz a Gigabites Ethernet port is lekerült a nyomtatott áramköri lapról. Utóbbi két változásra a LAN9514-es chip eltávolítása miatt került sor, ugyanis ez a lapka a BCM2837-es SoC egyetlen USB portjából négyet varázsolt korábban, valamint az Ethernet funkciót is biztosította.

A TRRS audió csatlakozó, a CSI kamera csatlakozó és a DSI kijelző csatlakozó megmaradt, csak úgy, ahogy a 40-tűs GPIO csatlakozó is és a microSD memóriakártya-olvasó is.

A fenti változtatások hatására a NYÁK lap kisebb lett: a korábbi 85 x 56 milliméteres alapterületet 65 x 56 milliméteres alapterület váltotta fel, ami a meglévő házakkal való kompatibilitás szempontjából probléma lesz. Az újdonsághoz egyébként saját hivatalos ház is érkezik, ám ez egyelőre még nem készült el, így decemberig kell rá várni. A Raspberry Pi 3 Model A+ 25 dollárba kerül.

Galéria megnyitása
Az új ház, ami decemberben érkezik

A Raspberry Pi Foundation később egy új lapkával és új memória-technológiával felvértezett modellt is piacra dob, ám amíg az megérkezik, addig a Raspberry Pi Zero W, a Raspberry Pi 3 Model B+, illetve a frissen bejelentett Raspberry Pi 3 Model A+ képezi a kínálat gerincét.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap