Bélyeg méretű, de szédítően gyors az új Samsung SSD

Az egyetlen BGA tokozású chipből álló SSD 1500 MB/s-os folyamatos olvasási-, illetve 900 MB/s-os folyamatos írási tempó elérésére képes, azaz abszolút nem kispályás.

Bélyeg méretű, de szédítően gyors az új Samsung SSD

A Samsung egy apró, BGA tokozású chipbe zsúfolt össze nem kevesebb, mint 18 lapkát, így egy nagyon könnyű és kompakt SSD született, ami ráadásul még NVMe támogatást is kapott. A szóban forgó PM971-NVME SSD maximum 512 GB-os adattároló kapacitást kínálhat, elkészítése pedig kisebb mérnöki bravúr.

Az egyetlen chipből álló SSD fedélzetén 48 rétegből álló harmadik generációs 3D V-NAND lapkákból összesen 16 darab található, amelyek egyenként 256 Gb-es kapacitással bírnak. Az 512 GB-nyi tárhely mellé egy nagyteljesítményű SSD vezérlőt, illetve 20 nm-es csíkszélességgel készülő 4 Gb-es (512 MB-os) LPDDR4-es gyorsítótárat is elhelyeztek, az egészet pedig egy BGA tokozással rendelkező chip formájában tálalták. A komplett chipszendvics tokozással együtt sem nyom többet a mérlegen egy grammnál, teljesítménye azonban tekintélyt parancsoló.

A Samsung szerint folyamatos olvasási sebesség terén akár 1500 MB/s-os érték elérésére is van lehetőség, míg a folyamatos írási tempó 900 MB/s-nál tetőzik – utóbbi persze csak a TurboWrite technológia engedélyezésével érhető el. A TurboWrite tulajdonképpen extra tárhelyet különít el az SSD tárhelyéből, amit gyorsítótárként használ, így javul az írási teljesítmény. Véletlenszerű olvasási és írási feladatoknál sorrendben 190 000 és 150 000 I/O művelet elvégzésére képes az apróság egyetlen másodperc leforgása alatt.

Mivel BGA tokozással rendelkező chipről van szó, így elsősorban az OEM partnerek szerepelnek a Samsung célkeresztjében, vagyis a tempós SSD meghajtóval csak különböző mobileszközökben találkozhatunk majd. A Samsung azt egyelőre nem részletezte, hogy pontosan milyen szerepet szán az újdonságának, de erősen valószínű, hogy elsősorban a csúcskategóriás mobileszközök fedélzetén láthatjuk majd viszont a nem is oly távoli jövőben. Például windowsos táblákban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward