Belépőszinten érkezik az első Tizen okostelefon

A Samsung Z1 fapados hardvert nyújt a Tizennel, de ennek megfelelően nagyon alacsony árat szabtak neki.

Belépőszinten érkezik az első Tizen okostelefon

A vállalat több sikertelen próbálkozást követően ezúttal már tényleg egy olyan készülékkel állt elő, ami szélesebb körben is kereskedelmi forgalomba kerülhet.

A dél-koreaiak 2014 nyarán már bemutattak egy okostelefont, ami a Tizent hozta volna, az viszont az utolsó pillanatban törlésre került. A Samsung Z még a felső-középkategóriában akart érvényesülni, ám valamivel több mint fél évvel később a gyártó úgy döntött, hogy inkább egy belépő géppel indítja útnak az alternatív rendszerét. A Samsung korábban már azt is hangoztatta, hogy a Tizen a 3.0-s verzió elérését követően kerülhet mobilokkal karöltve bevetésre, de az új Samsung Z1-en csak a Tizen 2.3 tűnt fel, ami tavaly november óta érhető el. A Tizen programkínálata nagyon szerény pillanatnyilag – ez magától értetődő persze –, azonban a rendszer az OpenMobile által fejlesztett alkalmazás kompatibilitási rétegnek köszönhetően, képes lesz futtatni valamennyi Androidra írt applikációt, ami jó átmeneti megoldásnak tűnik. A szerkezeten van alapból egy vírusirtó szoftver, és egyebek mellett arra is képes, hogy vészjelzést küldjön előre megadott személynek abban az esetben, ha négyszer egymást követően megnyomják a bekapcsoló gombot. Egy sor prémium Samsung szolgáltatás is ingyenesen használható róla, így például a Club Samsung, illetve a Hungama is bérmentesen igénybe vehető vele három hónapig.

A telefon megjelenítője 4 hüvelykes, a felbontása pedig WVGA, így 233 PPI-s pixelsűrűségről lehet beszélni. A panel PLS technológiát alkalmaz, ami az IPS-hez hasonlóan széles betekintési szögekkel, jó fényerővel és korrekt színhűséggel kecsegtet. A készülékben egy kevésbé ismert szív dobog, ami a Spreadtrum műhelyéből származik. Az SC7727S típusú chip ARM Cortex-A7 magokra épül, szám szerint kettőre, melyek 1,2 GHz-es órajelen képesek üzemelni, ha minden erejüket latba kell vetniük. A grafikus feladatokért egy Mali-400-as IGP felel, ami szintén az ARM szellemi terméke. A zsenge központi lapka mellé 768 MB-nyi rendszermemória került. Ez első hallomásra nagyon kevés, de most itt egy teljesen új rendszer került a képbe, ami akár még kifejezetten jól is bánhat a rendelkezésére álló RAM-mal, így ebből túlzottan messzemenő következtetést még nem érdemes levonni. A háttértár mindössze 4 GB-os méretet öltött, melynek a javát a Tizen, és az előre telepített alkalmazások töltik majd ki. Szerencsére van microSD hely a hátlapja mögött, így bármikor bővítheti a kapacitását a felhasználó, akár még 64 GB-tal is.

A Z1 csak 3G HSDPA hálózati modemet kapott, de ez nem meglepő egy belépő okostelefonnál. A kapcsolati lehetőségei között van még A-GPS vevő, FM rádió, 802.11 a/b/g/n Wi-Fi, és persze Bluetooth modul is, ami immáron a 4.1-es előírásoknak megfelelő. Két SIM befogadására és kezelésére is felkészítették a mobiltelefont, és két kamerával látták el: előre egy VGA egység figyel, hátra pedig egy 3.15 megapixeles megoldás került. A videós képességeire nem derült fény, azonban az biztos, hogy sötétben is használható lesz néhány méteren belül, mert egy LED-es villanó is akad a fedélzetén. A Samsung Z1 térfogata 120,4 x 63,2 x 9,7 milliméteres, a tömege pedig 112 gramm. Az energiaellátásért felelős akkumulátor 1500 mAh-s kapacitású, de a kicsi kijelző és a kiemelkedő hatékonyságú hardver miatt ez is elegendő lehet a kategóriájában átlagosnak számító üzemidő eléréséhez. Továbbá itt számolni lehet az Ultra Power Saving móddal is, ami akkor jön képbe, ha már tényleg vészesen megfogyatkoztak a tartalékok, ilyenkor ez szabályozni kezdi a komolyabb fogyasztókat. Az eszköz három különböző színben lesz hozzáférhető: fekete, fehér és arany kerettel ötvözött bordó alkotja a kínálatot.

A Samsung Z1 összességében tényleg a létminimumra hagyatkozik, de ezt szerencsére az árazásánál is figyelembe vette a gyártó. Az újdonságért kezdetben 90 dollárt kell majd kifizetni. Ebben az ársávban olyan készülékkel találhatja magát szemben, mint például a Microsoft Lumia 435, az LG L III széria kétmagos tagjai, illetve több Firefox OS-t futtató megoldás. A Z1 nem várat magára, még a héten a boltok polcain fog landolni Indiában. Arról nem szólt a fáma, hogy mely piacokat érinti majd az elkövetkezendőkben, ami annak tudható be, hogy a terjeszkedése vélhetően az indiai szereplésétől is függ.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward