Belépő okostelefonnal állt elő az Oppo

Az Oppo Joy az alsó árszegmenst veheti célba a specifikációja alapján, de egyébként meglepően kellemes látványt nyújt.

Belépő okostelefonnal állt elő az Oppo

Az Oppo egyre komolyabb terjeszkedésbe kezdett az elmúlt időszakban. Nemrégiben befutott a friss csúcsmodell, hamarosan megújul a középkategória az R1S révén, most pedig már egy belépő készüléket is előhúztak a kalapjukból. Az új modell egészen kellemes kis apróságnak ígérkezik, de azért megváltást nem érdemes tőle várni.

A készülék Joy néven kerül majd a boltok polcaira, és első pillantásra ismerősnek tűnhet az olvasóinknak, nem véletlenül. A nemrégiben leleplezett, felsőkategóriás OnePlus One-ra hajaz az előlapja, a hátoldalát szemrevételezve meg az Oppo Find 7-et idézi a szerkezet, tehát a megjelenésére nem lehet panasz, letisztult és nem kelt olcsó hatást az érdeklődőkben. Az előlapját persze már csak egy 800 x 480 pixelnek otthont adó, 4 hüvelykes megjelenítő tölti ki, amely alatt bőven jutott hely az androidos kezelőszervek hármasának is. A csendben bejelentett mobilon a Color OS operációs rendszer fut, annak is az Android 4.2.2-es alapokra helyezett változatát vették használatba. A gyökeresen átalakított rendszer sok-sok jó dolgot foglal magába, de a korosodó alapokat sajnos el kell fogadni, ami azért jelentős kompromisszum – főleg azt figyelembe véve, hogy itt bizony elkélne az Android 4.4 nyújtotta plusz teljesítmény. A gépet egy MediaTek chip lendíti majd mozgásba, ami 1,3 GHz-en üzemelő Cortex-A7 magok párosával lesz felvértezve – ez alapján valószínűleg a Mali-400 MP1 grafikus egységet felvonultató MT6572-re esett az Oppo választása. A SoC mellett mindössze 512 MB rendszermemória tűnt fel, ami legfeljebb 1-2 kisebb alkalmazás futtatására lehet képes párhuzamosan, komolyabb manőverekbe nem érdemes vele kezdeni.

Az eszköz lehetőséget biztosít videóhívások bonyolítására, ezt az előlapra került VGA kamera teszi lehetővé a leendőbeli tulajdonosok számára. A hátlapon örömmel konstatálhatjuk, hogy van LED-es villanó is a főkamera társasságában, ám mivel ez az egység csak 3 megapixeles, nagyobb reményeket nem érdemes hozzá fűzni. Az elkészült képek a 4 GB-os tárhelyen kerülnek mentésre, amit bővíteni is lehet microSD memóriakártya segítségével. A Joy dupla SIM kezelésére is fel van már készítve, így még több potenciális érdeklődőnél jöhet majd szóba a vásárláskor. A kapcsolati lehetőségeinek lajstromán szerepel HSDPA+ modem, 802.11 b/g/n WLAN, Bluetooth modul, GPS vevő és FM rádió is a MediaTek csomagjának köszönhetően. A 124 x 63 x 9,9 milliméteres térfogatú házba egy 1700 mAh-s kapacitású telepet tudtak a tervezők belezsúfolni, ebből fakadóan egyetlen SIM mellett egészen kiemelkedő üzemidőre van kilátás, két hálózati kártya alkalmazásakor pedig átlagosan teljesíthet a gép. A 125 gramm tömegű készülék két árnyalatban lesz megvásárolható: fekete és fehér kivitel áll majd a vásárlók rendelkezésére.

A Joy neve arra engedne következtetni, hogy élvezetes lesz használni a készüléket, ám azért a fentieket elnézve, ezt nem biztos, hogy bátran ki lehetne jelenteni. Nem rosszak a termék alapjai, de egyszerűen a belépőszinten még nem lehet annyira erős hardvert szállítani, ami megfelelne az Android igényeinek, és mivel itt még nem is a 4.4 KitKat rendszer került elő, ez még inkább igaz. Természetesen érdemes lesz megvárni az első teszteket, de csodára valószínűleg az Oppo mérnöki gárdája sem képes, így egy kellemes kis apróságra kell számítani, ami időnként azért el-elgondolkodik a mindennapok során.

Az Oppo Joy-jal valószínűleg a fejlődő országokat fogja megcélozni a távol-keleti vállalat, ami teljesen érhető döntés. Az új okostelefon elsőként Indonéziában kerül majd kereskedelmi forgalomba a közeljövőben, az eszköz ajánlott fogyasztói ára 140 dollár alatt alakulhat. A további terjedéséről nem szólt a fáma.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward