Belépő 9 hüvelykes táblával gyarapodott Overmax kínálata

Az Qualcore 9010 a mérete ellenére nagyon olcsó lesz, kevesebb mint 100 dollárért lehet majd hozzájutni.

Belépő 9 hüvelykes táblával gyarapodott Overmax kínálata

Az Overmax nemrég még egy okosóra miatt szerepelt a híroldalak hasábjain, most pedig egy új táblagépnek köszönhetően terelődött rá a figyelem. A vállalat általában a költséghatékony megoldásokban lát fantáziát, és ezúttal is egy ilyen termékkel ismerkedhetünk meg közelebbről.

A Qualcore termékcsaládba besoroló 9010 a 7 colos, 7010-es jelöléssel illetett modell közepes méretű testvére lesz. Az eszköz egy 9 hüvelykes megjelenítőnek ad otthont, ami meglehetősen alacsony, 1024 x 600-as felbontással dolgozik. A panel szerencsére IPS technológiát alkalmaz, ami azt jelenti, hogy a pixelesség mellett legalább más tekintetben már jobb képminőséggel lehet számolni. A bekapcsolást követően az Android 4.4 KitKat rajzolódik ki a megjelenítőn – arról nem esett szó, hogy frissítéssel lehet-e számolni a későbbiekben. Hozzáadott extrákat sem igazán érdemes keresni, néhány előre telepített applikációt leszámítva főleg a gyári arcát mutatja majd az Android a tulajdonosok felé. A kamerarendszer tekintetében a minimumra szorítkozott az Overmax, így a Qualcore 9010 fedélzetén csak egy VGA és egy 2 megapixeles megoldás jutott szerephez. A videóhívásokért felel majd a VGA egység, ha pedig egy emlékezetes momentumot kell megörökíteni, a főkamerán lesz a sor, bár túl komoly produkcióra attól sem érdemes számítani. Segédfény sajnos nincs, de ez aligha meglepő az eddigiek tükrében.

A készülékben egy Allwinner lapka gondoskodik a sebességről. Az A33 azonosítóval illetett SoC direkt az olcsó táblagépek számára készült, ebben négy Cortex-A7 mag dolgozik, amiknek a maximális órajele 1,2 GHz-ben lett meghatározva, a grafikus feladatok végrehajtásáért meg egy Mali-400 MP2 felel majd. Mivel egy szerény képességű, alacsony felbontású tabletről beszélhetünk, ez a lapka is elegendő lesz akár még néhány játéknál is az értékelhető sebesség elérésére. A rendszermemória 1 GB-os méretet öltött, ami szintén megfelelhet az átlag felhasználók számára – a rutinosabbak persze hamar kifuthatnak ebből a keretből. A háttértár alapból 8 GB kapacitással kecsegtet, és ha ez nem lenne elegendő – márpedig keveseknek lesz az –, egy microSD kártyával pillanatok alatt lehet bővíteni. A kapcsolati képességei a kategóriájához mérten szintén szerények. A specifikációjában egyedül a 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő Wi-Fi van külön kiemelve, de emellett minden bizonnyal lehet még benne Bluetooth modul is, azonban egyéb opcióval nem érdemes számolnia az érdeklődőknek.

A Qualcore 9010 egy letisztult házat kapott. Az előlapján semmilyen felirat vagy gomb nincs, egyedül a jobb felső sarokban szerényen megbújó előlapi kamera töri meg az összképet. A matt felületű hátoldalra került a márkajelzés, illetve a különböző csatlakozókat és gombokat jelölő feliratok is itt olvashatók. Egyébként minden nyílás és gomb a keret jobb oldalára kerül, sőt mi több, még a kamera helyét is ezen a területen alakították ki. A táblagép 238 x 148 x 11 milliméteres térfogatú. Az akkumulátor 3800 mAh-s kapacitással szolgál, ami sajnos nem túl izmos, még akkor sem, ha igazából egy eléggé alacsony fogyasztású hardverről van szó. Az üzemidőre vonatkozóan nem adott irányjelzést a forgalmazó, de 6 óránál tovább szinte biztosan nem fogja bírni folyamatos nyomkodás mellett.

Az Overmax Qualcore 9010 hamarosan a boltok polcain landol Európa-szerte, egyebek mellett Magyarországon is. A készülék ajánlott fogyasztói ára átszámítva mindössze 80 dollárban lett meghatározva. Bár a gép egyáltalán nem mentes a kompromisszumoktól, azonban az árcéduláján szereplő összeg miatt így is sokan kerülhetnek vele közelebbi kapcsolatba.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward