Beköszönthet az olcsóbb SSD-k kora?

Az ONFI (Open NAND Flash Interface) munkacsoport bejelentette, hogy elkészült az ONFI szabvány 3.0-s kiadása, amely már el is érhető. A frissített szabvány segítségével az SSD gyártók minden eddiginél gyorsabb SSD meghajtókat készíthetnek majd, méghozzá igen-igen költséghatékony módon.

Beköszönthet az olcsóbb SSD-k kora?

Az ONFI (Open NAND Flash Interface) munkacsoport bejelentette, hogy elkészült az ONFI szabvány 3.0-s kiadása, amely már el is érhető. A frissített szabvány segítségével az SSD gyártók minden eddiginél gyorsabb SSD meghajtókat készíthetnek majd, méghozzá igen költséghatékony módon.

Az új szabvány egyik legfontosabb újítása kétségkívül az, hogy egy újfajta DDR2-es (non-volatile) interfészt használ, ami lehetővé teszi az egyes NAND Flash memóriachipek számára, hogy akár 400 MB/s-os sebességgel végezzenek adatátvitelt. A korábbi szabvány esetében a maximális adatátviteli sebesség csak fele ekkora, azaz 200 MB/s-os volt, így jól látszik az ONFI 3.0 előnye. A gyorsabb NAND Flash adatsínnek köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy az egyes SSD meghajtók megőrizzék jelenlegi teljesítményszintjüket, már ami az írási- és az olvasási sebességet illeti, méghozzá úgy, hogy az SSD vezérlő eközben kevesebb memóriacsatornát használ.

A kevesebb memóriacsatorna alkalmazásának lehetősége miatt kevesebb NAND Flash chip alkalmazására lesz szükség ugyanakkora sebesség elérésére, mint napjainkban, ezáltal az SSD meghajtók előállítási költségei csökkenhetnek. Az egyszerűbb felépítés miatt mind a NAND Flash chipekhez, mind pedig az őket irányító NAND Flash SSD vezérlőhöz is kevesebb láb alkalmazására van szükség, így az SSD meghajtók nyomtatott áramköri lapja sem lesz már annyira komplex. Az említett egyszerűsítés következtében tovább csökkenthetőek az előállítási költségek.

Az ONFI 3.0-s kiadás megjelenésével természetesen nem áll meg az ONFI szabvány fejlesztése. A jövőben megjelenő friss szabványok ECC ZERO (EZ-NAND) támogatást is kínálnak majd, amelynek lényege abban rejlik, hogy a hibajavítással kapcsolatos feladatok végrehajtását már nem az SSD vezérlő, hanem maguk a NAND Flash memóriachipek végzik majd. Ez utóbbi újítás várható érkezésével kapcsolatban egyelőre nincsenek pontos információk.

Sajnos az örömbe némi üröm is vegyül. Az első olyan SSD meghajtók, amelyek már az ONFI 3.0-s szabvány minden előnyét képesek kiaknázni, majd csak valamikor a következő év elején jelenhetnek meg. A SandForce illetékesei már be is jelentették, hogy 2012-ben elárasztják a piacot új, ONFI 3.0-s szabványt alkalmazó SSD meghajtóikkal. Szinte biztos, hogy a SandForce mellett az összes többi neves SSD vezérlő és SSD meghajtó gyártó is alkalmazza majd az ONFI 3.0-s szabványt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward