Bekockult és Alexa támogatást kapott az Amazon Fire TV

Az Amazon olyan összetett termékkel rukkolt most elő, ami nem túl drága, miközben nem jelent neki gondot a HDR vagy a 4K támogatás sem.

Bekockult és Alexa támogatást kapott az Amazon Fire TV

Az Amazon régóta kínál már televíziókhoz csatlakoztatható kiegészítőket, most pedig egy teljesen új asztali lejátszóval állt elő. Az Amazon Fire TV Cube minden jóval fel van vértezve, ráadásul, ahogy azt majd látni fogjuk, az árazásánál sem esett túlzásba a tartalomszolgáltató.

Galéria megnyitása

A multimédiás kocka legfontosabb jellemzője, hogy olyan, mint egy korábbi Fire TV és egy Echo hangszóró szerelemgyermeke, ugyanis rendelkezik digitális hangasszisztens szolgáltatással is. A felhasználók nem meglepő módon Alexával kerülhetnek majd közelebbi viszonyba az újdonság bekapcsolását követően. Az Amazon által fejlesztett rendszer márciusi jelentések szerint már több mint 30 ezer képesség birtokában van, és ez a szám folyamatosan növekedik. Itt teljes körű hangvezérléssel élhetnek a felhasználók, de persze okostelefonról is lehet majd irányítani a Fire TV Cube-ot, valamint a jó öreg infrás távkapcsoló is bevethető. A készülék Ultra HD tartalmak lejátszására is fel lett készítve (60 FPS) és támogatja a HDR10 formátumot, szóval a kiemelkedő dinamikatartományú tartalmak sem foghatnak ki rajta. De persze nem csak videókat lehet majd vele nézni, hanem a zenét is rá lehet bízni és a játékokkal is boldogulni fog egy bizonyos grafikai szintig – ahogy azt látni fogjuk, az IGP-be nem sok tartalék szorult, így a modernebb játékok már feladhatják neki a leckét.

Galéria megnyitása

Az eszközbe a tervezők egy olyan rendszerchipet tettek, ami kifejezetten multimédiás lejátszók számára lett tervezve. A lapka pontos típusa nem ismert, de négy darab 1,5 GHz-es órajelen üzemelő processzormag dolgozik benne egy Mali-450 MP3 kiszerelésű grafikus egység mellett (valószínűleg igyanaz az AmLogic S905Z dolgozik benne, mint a Fire TV-ben). A rendszernek 2 GB-nyi memória áll a rendelkezésére, a háttértár pedig 16 GB-os. Ez utóbbi minden bizonnyal lehetne több, de az Amazonnak nem az a célja, hogy a felhasználók offline tárolják az adataikat, hanem saját magának kedvezően, az online szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt. A vezeték nélküli kapcsolati képességeket illetően számolni lehet Bluetooth modullal és kétsávos, 802.11ac szabványnak is megfelelő Wi-Fi-vel, ami a lehető legjobb teljesítmény elérése érdekében 2x2 MIMO támogatású.

Galéria megnyitása
Néhány alapfunkcióját gombnyomással is el lehet érni.

A szerkezet egy kék LED-es visszajelző fényt kapott, hasonlóan az Echo szériás hangszórókhoz. Bár alapvetően televíziók mellé lett tervezve, igazából a TV bekapcsolása nélkül is lehet majd használni, ilyenkor is megválaszolja például a neki szegezett kérdéseket. A szerkezet nem kevesebb mint nyolc darab nagy hatótávolságú mikrofonnal lett felvértezve, hogy pontosan megértsen minden utasítást, képes legyen kiszűrni a környezeti zajokat és egészen messziről is meghallja a tulajdonosát. Érdemes még kiemelni továbbá azt, hogy van Dolby Atmos támogatás virtuális 7.1 hangzással, valamint 5.1-es hangnak csatlakozási lehetőség a HDMI kábelen keresztül. A videókat csak HDR-10, H.265 és H.264 kódolásban támogatja a Fire TV Cube, hangnál viszont egyebek mellett még FLAC opció is van – természetesen fotók nézegetésére is lehetőséget biztosít, és minden fontosabb formátumot kezel. Élvezhető majd a készüléken több online szolgáltatás is, és itt nemcsak az Amazon megoldásaira kell gondolni, hanem akár a Netflixvagy a Hulu is szóba jöhet, és a kábeles adókat is képes kezelni.

Galéria megnyitása

Az Amazon kockája valójában nem teljesen szabályos kocka, ugyanis 86,1 x 86,1 x 76,9 milliméteres vonalak határolják. Meglehetősen nehéz lakáskiegészítőről van szó, nem kevesebb mint 465 gramm a tömege. A készüléket a vállalat egy kiszerelhető infrás érzékelővel és Ethernet adapterrel együtt szállítja, ezeknek a tartozékoknak köszönhetően egyrészt nem feltétlenül kell szem előtt lennie a terméknek, másrészt vezetékes módon is csatlakoztatható a hálózathoz.

Galéria megnyitása

Az Amazon Fire TV Cube mostantól előrendelhető a vállalat honlapján, de a szállítása csak június 21-én veszi majd kezdetét. Az eszköz 120 dollárba kerül, ami igazából elég jó ajánlattá teszi. A tartalomszolgáltató különböző kedvezményekkel is kínálja majd az eszközt, az Amazon Prime előfizetők például akár 90 dollárért is hozzá juthatnak majd, ami az eleve nem túl magas árhoz képest jelentősen kevesebb. Csomagban pedig az Amazon Cloud Cam kamerával együtt 200 dollárt kell érte leszurkolni, pedig ez az összeállítás egyébként 240 dollárt kóstálna. Ráadásul, akik hamar beüzemelik a terméket (július elsejét megelőzően), azok még 10 dollárnyi Prime Video kreditet is kapnak, az Amazon Music szolgáltatásra pedig csak 4 dollárba kerül a Fire TV Cube-ról az előfizetés.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward