Bekebelezik a többi független SSD vezérlő gyártót is?

Úgy tűnik, a piaci szereplők megijedtek a Seagate korábbi lépésétől, így most SSD vezérlőket fejlesztő cégek felvásárlásával próbálják bebiztosítani jelenlegi pozíciójukat.

Bekebelezik a többi független SSD vezérlő gyártót is?

Az SSD vezérlők szegmensében meglehetősen komoly pezsgés figyelhető meg, és a legfrissebb hírek szerint ennek még egyáltalán nincs vége. Az elmúlt évek során több SSD vezérlő fejlesztő céget is bekebeleztek a nagyobb gyártók: az OCZ 2011-ben kaparintotta meg az Indilinxet, tavaly pedig a Toshiba vásárolta fel az OCZ-t – és vele együtt az Indilinxet. A Link_A_Media Devices 2012-ben kelt el, így most már az SK Hynix tulajdonában működik. A SandForce is kalandos időszakon van túl, ugyanis 2011-ben megvette az LSI, most pedig a Seagate vetette ki rá a hálóját.

Utóbbi miatt látszólag kisebb pánik tört ki a piacon: sokan azt találgatják, vajon a későbbiekben, a SandForce SF3700-as sorozat érkezése után is elérhetőek lesznek-e a SandForce vezérlők harmadik fél számára, vagy a Seagate csak és kizárólag magának tartja-e majd meg felvásárlás gyümölcseit?

Valószínűleg a kényes helyzetnek köszönhető, hogy egyes piaci szereplők a jelek szerint arra készülnek, hogy az átalakuló piacon bebiztosítsák helyzetüket, így SSD vezérlő gyártók felvásárlásán gondolkodnak. A DigiTimes értesülései szerint a Micron és az SK Hynix vezetősége egyaránt vizsgálja egyes SSD vezérlő gyártók felvásárlásának lehetőségeit, a célpontok között pedig a JMicron, a Phison és a Silicon Motion szerepel. A Marvellt leszámítva – ami igazán nagy hal a piacon – szinte már csak a felsorolt három SSD vezérlő gyártó maradt a független, SSD vezérlőket készítő cégek piacán.

A Micron esetében különösen fura, hogy nem rendelkezik házon belül SSD vezérlő készítő részleggel, hiszen a cég az egyik legnagyobb NAND Flash memóriachip gyártóként tevékenykedik a piacon, sőt, az SSD meghajtók piacán is jelen van, méghozzá elég jelentős erőkkel. A cég mégsem saját fejlesztésű SSD vezérlőket, hanem olyan "polcról leemelhető" Marvell vezérlőket használ, amelyekhez bármelyik SSD gyártó hozzáférhet.

Az SK Hynix szintén gyárt saját NAND Flash memóriachipeket, de nem olyan komoly piaci szereplő, mint Micron, sőt, már rendelkezik saját SSD vezérlő készítő részleggel is, hála az LAMD korábbi felvásárlásának. A cég ennek ellenére vizsgálja, mely SSD vezérlő készítő cég felvásárlásába érdemes befektetni. Érdekesség, hogy az SK Hynix elég régóta dolgozik együtt a Silicon Motion-nel, így nem lenne túl nagy meglepetés, ha a gyümölcsöző együttműködésnek felvásárlás lenne a vége.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward