Behódol a Google az Európai Bizottságnak

A vállalat több lépést is tesz annak érdekében, hogy megfeleljen az illetékes hatóságok korábbi, Androiddal kapcsolatos döntésének.

Behódol a Google az Európai Bizottságnak

Mint az ismeretes, az Európai Bizottság gigantikus, 4,3 milliárd eurós pénzbüntetéssel sújtotta nyáron a Google-t azért, mert több tekintetben is visszaélt a piaci pozíciójával és olyan módon járt el, amivel korlátozta a piaci versenyt. Az illetékes szervezet hosszú vizsgálatokat követően hozta meg a döntését. A szankciót azért kapta a keresőóriás, mert az Android, illetve a Google Play Áruház felhasználási feltételeit több ponton is vitatható módon alakította ki.

Ahogy arra számítani lehetett, a Google mostanra fellebbezett az Európai Bizottság döntése ellen, viszont érdekes módon addig, amíg nem rendeződik az ügy az Európai Unió bíróságán, a vállalat látványosan meghúzza magát. A napokban Hiroshi Lockheimer, a Google platformok és ökoszisztémák ágazatának alelnöke arról számolt be egy hivatalos blogbejegyzésben, hogy a vállalat változtat október 29-étől az Európai Gazdasági Térségben folytatott gyakorlatán. Attól kezdve az Android partnerek az eddigitől eltérő licencelési lehetőségeket fognak kapni az okostelefonok és a táblagépek esetében, és a következő hetekben fogja kidolgozni a cégekkel az új megállapodásokat a Google. A keresőóriás tehát most szeretne megfelelni az Európai Bizottság döntésének, és Hiroshi Lockheimer három lépésben foglalta össze, hogy mit tesznek ezért.

Elsőként a Google szakemberei frissítik a kompatibilitási megállapodásokat arra vonatkozóan, hogy az Androidot miként lehet használatba venni az okostelefonok és a tabletek megalkotásakor, fejlesztésekor. A jövőben az Európai Gazdasági Térség területén olyan eszközökre is telepíthető lesz a Google mobilalkalmazás-csomagja (Térkép, Play Áruház, Drive, Gmail, stb…), amiken forkolt vagy nem kompatibilis operációs rendszer fut.

Másodsorban a Google mobilalkalmazás-csomagját a gyártók licencdíjért cserébe vehetik majd igénybe a továbbiakban, és ennek a csomagnak már nem lesz a része a Kereső és a Chrome böngésző alkalmazása. A befolyó pénzt a Google arra fordítja majd, hogy az Android fejlesztésének a költségeit finanszírozza belőle, hiszen az Androidból nincs bevétel, azt ugyanis ingyen lehet igénybe venni és nyílt forráskódú, ez pedig a jövőben sem fog megváltozni – emelte ki külön Lockheimer.

A harmadik lépésben pedig a Google elszeparálja a Kereső alkalmazás és a Chrome böngésző licencelését az eddigi csomagtól. Tehát a kettő leginkább vitás programot a jövőben nem kell majd a gyártóknak előre telepíteni – használhatnak például alternatív alapértelmezett böngészőt –, ráadásul ezekért is külön kell fizetniük, amennyiben használatba szeretnék venni. Arról viszont egyelőre nincs semmilyen információ, hogy mekkora licencdíja lehet a szóban forgó programpárosnak. A partnerek számára új kereskedelmi megállapodásokat fog kínálni a Google ezeknek az előre telepítéséről és elhelyezéséről.

A Google Lockheimer elmondása alapján bízik benne, hogy sikerül jobb belátásra bírnia az Európai Bizottság a bíróságon, viszont mindenképpen árulkodó az, hogy bár még folyamatban van az ügy, és egy ideig valószínűleg nem is fog lezárulni, a vállalat már határozott lépéseket tesz az eddigi gyakorlatának megváltoztatására. Valószínűleg érzi a Google, hogy ebből a csatából nem fog győztesen kikeveredni, a gyártóknak pedig érdemes szokniuk a gondolatot, hogy ettől kezdve drágább lesz az EU-ban forgalomba bocsájtani egy új okostelefont vagy éppen táblagépet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap