Befutottak a BLU olcsó Windows Phone-jai

A BLU Win JR és a Win HD egyforma alapokra épül, mégis széles palettát fognak lefedni az alsó- és alsó-középkategóriában.

Befutottak a BLU olcsó Windows Phone-jai

A BLU nevével már sokszor találkozhattunk, általában egy-egy androidos készülék kapcsán bukkan fel a híroldalak hasábjain az amerikai forgalmazó, ezúttal viszont már náluk is a Windows Phone van terítéken. Az elmúlt hónapokban egyre több olyan kisebb vállalat kezdett a Microsoft mobilos rendszerével foglalkozni, akik korábban az Android kizárólagos pártfogói voltak. Ebből fakadóan elszaporodni látszanak a költséghatékony WP-s telefonok, ami sokak számára lehet örömteli hír.

Egy ideje már rebesgették, hogy a BLU is tervezi a saját megoldásait, és most meg is érkezett a Win JR és a Win HD. Ez a két készülék az alapjaikat tekintve sok közös vonással rendelkezik. Mint a legtöbb költséghatékony Windows Phone esetében, ezeknél is a Qualcomm Snapdragon 200 szériából származó MSM8212 került bevetésre. Ez a lapka a besorolása ellenére már egyáltalán nem szolgál kínosan gyenge teljesítménnyel. Négy 1,2 GHz-es frekvencián üzemelő Cortex-A7 egység húzta meg benne magát, és csak az Adreno 302 grafikus egység képességei hagynak némi kívánnivalót maguk után. Közös nevező még a páros tagjainál a kapcsolati lehetőségek tárháza is. Mindkettőben lesz 42 Mbps-os letöltési sebességet nyújtó 3G DC-HSDPA+ modem, továbbá 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő Wi-Fi, Bluetooth 3.0 modul és A-GPS vevő is, valamint az FM rádiónak sincsenek híján az újdonságok. A Win JR és a Win HD esetében is dupla SIM hely lett kialakítva a hátlap mögött, ezáltal még szélesebb érdeklődői körre számíthatnak. A Microsoft a lehetőségeihez mérten minden készülékre próbálja eljuttatni a legfrissebb operációs rendszert, és ezúttal is ez a helyzet, így már a Windows Phone 8.1 fut a BLU kettősén.

BLU Win JR

Az eszközök között egészen nagy árkülönbség lesz, így bőven akad változó tényező is a specifikációik között. A Win JR egy kisebb gépezet, erre utal a nevében a JR is, ami értelemszerűen a juniort hivatott rövidíteni. Ez a telefon egy sokat látott kijelzőnek nyújt otthont: 4 hüvelykes a panel képátlója, a felbontása pedig WVGA (800 x 480). A megjelenítő felett egy VGA kamera kapott helyet, amely jól fog jönni a videócsevegések alkalmával. A főkamera 5 megapixeles és 720p-s mozgókép felvételek készítését teszi majd lehetővé, rosszabb fényviszonyoknál pedig egy LED-es villanó is a segítségére fog sietni. Az elkészült fotók és filmek a 4 GB-os tárhelyen kerülnek majd mentésre. A háttértár ugyan elég szűkös, de lesz lehetősége a felhasználóknak microSD-vel bővíteni. A rendszernek 512 MB-nyi memóriát kell ügyesen beosztani, ami a WP mellett nem számít egy lehetetlen küldetésnek.

A BLU kisebbik reménységét 125 x 64 x 10,6 milliméteres vonalak határolják körül, a súlya pedig nem kevesebb mint 125 gramm. Ahhoz képest tehát, hogy viszonylag kicsinek kellene lenni, eléggé vaskosra sikeredett minden tekintetben. Szerencsére ez részben annak is betudható, hogy igencsak komoly akkumulátort pakoltak a tervezés során a mobiltelefon hátlapja mögé. Egy 1950 mAh-s kapacitású telep kegyeire bízták a minden tekintetben kiemelkedő energiahatékonysággal dolgozó készüléket, így talán a 3 napos üzemidő is elérhető lesz. Mivel itt a fiatalabb generáció a célközönség, eléggé élénkre sikeredett a kütyü színvilága: narancssárga, világoszöld, citromsárga és fehér alkotja a választékot.

BLU Win HD

Ezt a modellt már egy 1280 x 720 képpontos felbontású, 5 hüvelykes, IPS technológiát alkalmazó kijelzővel vértezték fel. Minőségi előrelépés történt mindkét kamera esetében is. Előre egy 2, hátra pedig egy 8 megapixeles egység került, ez utóbbit pedig most is támogatni fogja egy LED-es villanó, ha rosszabb körülmények között kellene munkába állnia. Érdekesség, hogy videózáskor már 1080p-s támogatással szolgál, holott a telefon teljesítménye nem esett át növekedésen, és már az elülső megoldás is HD felbontású anyagok streamelésére lesz képes.

A HD-ben foglalt memóriák kapacitását a duplájára növelték. Ennek a lépésnek köszönhetően a rendszer már 1 GB-tal gazdálkodhat, ami a Windows Phone esetében már tényleg sok dologra lesz elegendő, és a háttértárat sem kell a megvásárlást követően szinte azonnal bővíteni, mert 8 GB-tal el lehet valameddig boldogulni. Persze microSD-t ez a készülék is tud kezelni, így a bővítési lehetőség itt is adott. Az 5 colos telefon dizájnja sokaknak ismerős lehet, bizony a HTC One (M7) és One (M8) vonalvezetését idézi az előlap. A szerkezetet 144,8 x 69,9 x 7,8 milliméteres vonalak közé tudták bezsúfolni, ami a felület tekintetében nem kiemelkedő, de a vastagsága már egészen rendben van, a tömege pedig 139 gramm. A színválaszték ugyanaz lesz, mint a JR esetében.

A BLU Win JR és a Win HD Kanadában került először a boltokba, ahol a Microsoft közbenjárásával kezdődött meg a költséghatékony gépek forgalmazása. A Win JR-ért cserébe mindössze 90 dollárt kérnek el, ami valóban nagyon jutányos ár, a Win HD viszont már éppen a duplájába, 180 dollárba fáj. Tekintve az utóbbi által nyújtott pluszt, érthető is a magasabbra taksált összeg, de mindent egybevetve így az ár-érték aránya már nem annyira lehengerlő, mint a kistestvéré.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward