Befutott az új Xiaomi Mi Box

A Xiaomi médialejátszója 4K támogatással jön, és a legfrissebb Android TV variáns fut rajta.

Befutott az új Xiaomi Mi Box

A Xiaomi korábban már több alkalommal is készített multimédiás lejátszót, és azok a modellek is Mi Box néven jöttek, így a mostani újdonság némi kavarodást okozhat a boltokban. A Xiaomi elmondta a bemutató során, hogy már összesen 10 millió set-top-boxot és televíziót értékesített 2013 óta, ami elég jó eredmény, a mostani Mi Boxtól viszont az eddigieknél is nagyobb forgalmat vár a vállalat. Az új Mi Box az Egyesült Államokat is meghódítja a tervek szerint.

Az újdonság azért is fontos a Xiaominak, mert ez az első olyan készüléke a gyártónak, ami az Android TV operációs rendszer mellett tette le a voksát, annak is a legfrissebb, hatos verziója lesz itt jelen. A Google multimédiás lejátszókra szánt megoldása össze fogja kötni a világgal a felhasználót, és gondoskodik majd arról, hogy tényleg minden igényt kielégítsen a Mi Box, legyen szó a televíziózáson felül hírolvasásról, játékról vagy akár rádióhallgatásról. A Xiaomi rendkívül büszkén emelte ki, hogy az új termék többszörös dizájndíjas (Red Dot és Good Design), és ezért még csak rejtegetni sem kell. Mivel támogatja a Google Castot, így a tartalomszolgáltató szerepét akár egy okostelefon is betöltheti.

A szerkezet egy Amlogic S905 központi chipre épül. Ez a multimédiás eszközökbe szánt lapka négy darab 2 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A53 processzormagot vonultat fel egy 750 MHz-es Mali-450 IGP mellett, ami MP6-os (!) kivitelben van ezúttal jelen. A rendszernek 2 GB-nyi memória (DDR3) biztosított, a tárkapacitása pedig mindössze 8 GB, de ez itt jóformán csak az alapvető programoknak kell, hiszen a multimédiás tartalmak úgyis külső adattárolóról vagy a hálózatról érkeznek. A kapcsolati lehetőségek között van Bluetooth 4.0 modul, illetve Wi-Fi, ami kétsávos és támogatja a 802.11 a/b/g/n/ac szabványokat is. A csatlakozókat figyelembe véve akad a fedélzetén teljes értékű USB, S/PDIF, 3,5 mm-es Jack és HDMI is, mely már a 2.0a előírásnak megfelelő.

A Mi Box szó szerint sokszínű tartalommal fog szolgálni, ugyanis támogatja a HDR szabványokat, amelyek dinamikusabbá varázsolják az egyszerű multimédiás tartalmak színvilágát is (feltéve, hogy a TV is HDR-es). A HDR támogatást a HDMI 2.0a aljzat tette lehetővé, de nemcsak ezt köszönhetjük a 18 Gbps-os kapcsolat létesítésére alkalmas felületnek. Ennek a számlájára írható az is, hogy a Xiaomi újdonsága még 4K videók lejátszása közben is képes másodpercenként 60 képkockát megjeleníteni. A hagyományos, H.264 formátumú tartalmakkal könnyedén megbirkózik majd a Mi Box, és van itt még VP9 Profile-2, valamint H.265 HEVC MP-10 L5.1 támogatás is, az akár 7.1-es, digitális térhangzás pedig lehet DTS 2.0+ vagy Dolby Digital Plus. Az egész gép mindössze 101 x 101 x 19,5 milliméteres és 176,5 gramm a tömege, szóval még az utazások során is magával viheti a felhasználó, mert nagyon kicsi helyre bezsúfolható.

A letisztult vonalvezetésű készülékhez két fontos tartozékkal állt elő a Xiaomi. Az egyik egység egy távirányító, ami nyilván elengedhetetlen egy „televíziós doboz” mellé. Az új Mi Box távkapcsolója Bluetooth modul használatával kommunikál, így egyáltalán nem számít, milyen irányba tartja azt a felhasználó, mikor használni szeretné. A távirányítón csak a legfontosabb gombok vannak külön kiemelve, ilyen a hangerőszabályzó, a mikrofonaktiváló, a visszaléptető és a főmenübe vezető billentyű, és persze a bekapcsoló gomb. Minden más funkciót az egyszerűen használható tárcsás és érintésérzékeny vezérlővel lehet majd elérni. Az előbbiekből kiderült, hogy van benne mikrofon is, ami a hangvezérlés elengedhetetlen kelléke, a készülék nagyon sok parancsot fel fog majd ismerni ilyen módon. (Egyébként távkapcsolóként a felhasználó androidos mobilja is funkcionálhat, ahogy azt már korábban láttuk az Android TV-nél.)

A Mi Box másik kiemelt kiegészítője egy játékvezérlő. Bár a Mi Box hardvere egyáltalán nem tartozik a legerősebbek közé, azért bőven lesz majd olyan játék a Play Store kínálatában, amit kényelmesen mozgásba tud majd lendíteni a készülék, és ilyenkor szükség lesz egy jó gamepadre. A Mi Game Controllerrel a vállalat nemcsak könnyebbé tenné az irányítást, hanem jelentősen szeretné növelni az élményt is. Az eszköz ennek érdekében kettő rezgőmotorral lett ellátva, amelyek folyamatosan próbálnak majd visszajelzéseket adni a játékbeli eseményekről. A pontos erőhatások visszaadásáról egy háromtengelyes G erőhatásmérő gondoskodik. A Mi Game Controller hosszú üzemidőt ígér, de sajnos csak a készenléti időt árulta el a vállalat, ami 365 nap, vagyis egy év.

A Xiaomi Mi Box megjelenésének időpontja és ajánlott fogyasztói ára egyelőre nem ismert. A készülék hivatalos honlapján is csak a „hamarosan érkezik” felirat olvasható. A kínai vállalat szinte minden esetben kiváló ár-érték arányú termékekkel járul az érdeklődők elé, és remélhetőleg a most leleplezett Android TV-t futtató Mi Box esetében sem lesz ez másként.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward